2019-10-26 08:35:00
Zimné pneumatiky prezúvanie
Zimné pneumatiky prezúvanie
Zdroj: Continental Barum

Slováci nepodceňujú prezúvanie z letných na zimné pneumatiky

Podľa posledných prieskumov správania je pre nás prvoradá bezpečnosť.

Teploty klesajú, dni sú kratšie a onedlho nás môžu prekvapiť ranné mrazy, či prvý sneh. Pripraveného vodiča to však nemusí zaskočiť.

Najmä ak okrem nemrznúcej zmesi do ostrekovačov, či škrabky na okno bude včas myslieť na prezutie z letných na zimné pneumatiky. Ako potvrdil prieskum spoločnosti Continetal1 väčšina slovenských motoristov býva na zimu pripravená a bezpečnosť je u nich na prvom mieste.

Neodkladajte prezutie, pri prvom snehu je už neskoro

Každý rok sa stáva, že niektorých vodičov prekvapí prvý sneh a oni ešte nemajú obuté zimné pneumatiky. Myslieť na ich výmenu v tejto chvíli je už neskoro. Kedy je teda najlepšie prezúvať nielen kvôli zákonu, ale aj kvôli bezpečnosti?

Zdroj: Continental Barum

Podľa prieskumu spoločnosti Continental až 60% vodičov prezúva pneumatiky v predstihu, bez ohľadu na počasie. Podľa počasia mení pneumatiky 28% Slovákov.

Vystihnúť pravý čas si žiada dávku predvídavosti a taktiež sledovanie počasia. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že správny čas nastáva, ak teplota dlhodobo neprekročí 7°C.

Z legislatívneho hľadiska na Slovensku platí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s hĺbkou dezénu minimálne 3 mm.

Zdroj: Continental Barum

„Aj keď vozovka nie je pokrytá snehom či ľadom, odkladať výmenu pneumatík na neskôr nie je najlepšie riešenie. Bezpečnosť by mala byť v tomto prípade na prvom mieste. Ak prezutie predsa len odkladáte, myslite na to, že vás môže čakať mastná pokuta či krátenie poistenia v prípade nehody. V porovnaní s takouto udalosťou vás nákup a prezutie na zimné vyjde určite lacnejšie,“ hovorí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Barum Continental s.r.o.

Bezpečnosť na prvom mieste

S nastávajúcou zimou a zhoršenými dopravnými podmienkami je dôležité si uvedomiť, aký dopad môže mať neprezutá alebo poškodená pneumatika na jazdu. Prieskum odhaľuje, že najdôležitejší aspekt prezúvania pre Slovákov je bezpečnosť, čo potvrdzuje 86% motoristov. Tieto výsledky sú veľmi potešujúce, vzhľadom na správanie nevhodnej pneumatiky na zľadovatenej alebo zasneženej vozovke. V rýchlosti 50km/h je brzdná dráha auta na zimných pneumatikách až o 31m kratšia ako auta na letných pneumatikách.

S prezúvaním na zimné pneumatiky nečaká na zasnežené dni ani moderátor a YouTuber Matej „Sajfa“ Cifra, ktorý v lete otestoval pneumatiky Continental cestou na cyklistické preteky Tour de France a po pozitívnej skúsenosti sa rozhodol vyskúšať aj zimné pneumatiky Continental.

Zdroj: Continental Barum

„Keďže kvôli mojej práci často cestujem po celom Slovensku, nemôžem si dovoliť cestovať nepripravený hornatejšími časťami krajiny, kde je počasie nevyspytateľné. Bezpečnosť je aj pre mňa vždy na prvom mieste. Na túto sezónu som už vďaka Continetalu pripravený a zima ma nezaskočí,“ okomentoval počas prezúvania na zimné pneumatiky Matej „Sajfa“ Cifra.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: continental

Komentáre k článku


Stream naživo