2019-09-07 07:50:00
Škoda Kamiq
Škoda Kamiq Ilustračné foto
Zdroj: Jozef Vydra

Turecko je presvedčené, že VW postaví svoj nový závod na jeho území

Turecko je čoraz viac presvedčené, že nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) tam postaví svoj nový závod.

Naznačuje to vraj „mimoriadne pozitívne“ stretnutie vysokého predstaviteľa VW a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tento týždeň. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

V médiách sa už minulý týždeň objavili správy, že obe strany rokujú o tureckom daňovom režime pre vozidlá s cieľom uzavrieť investíciu vo výške 1 miliardy eur. Automobilový koncern, ktorý zvažuje investíciu aj v Bulharsku, ešte neoznámil konečné rozhodnutie, ale podľa týchto zdrojov je naklonený investícii v Turecku.

Erdogan a vysoký predstaviteľ VW na stretnutí tento týždeň údajne prekonali väčšinu sporných bodov, uviedol jeden zo zdrojov z Turecka, oboznámený so situáciou. Podľa neho sa pritom vyskytlo len pár malých problémov, ktoré sa týkali napríklad úpravy dane z predaja vozidiel, pričom na stretnutí sa dosiahla takmer úplná dohoda. Dodal, že ak sa v poslednej chvíli neobjaví nejaký ďalší problém, VW by mal nasmerovať investíciu do Turecka.

Zdroj z Volkswagenu na otázku novinárov povedal len toľko, že Erdogan sa tento týždeň stretol s generálnym riaditeľom VW Herbertom Diessom.

Vysoké dane na väčšie automobily v Turecku obmedzujú mnohých kupcov a nútia miestnych výrobcov, aby sa zamerali na autá s menšími motormi. Automobily s motormi s objemom menším ako 1,6 litra mali vlani až 96 % podiel na tureckom trhu s novými autami. Zdroj uviedol, že Turecko sa snaží nájsť vzorec na vyriešenie obáv Volkswagenu bez toho, aby znevýhodnilo existujúcich výrobcov vozidiel.

V Turecku majú svoje závody Fiat, Renault, Ford, Hyundai a Toyota, ktoré vyrobili minulý rok viac ako 1,3 milióna vozidiel.

Investícia by sa mala týkať dcérskej značky VW Škody. Český premiér Andrej Babiš v utorok (3. 9.) počas návštevy v Ankare povedal, že Volkswagen investuje v Turecku. Iný zdroj z Volkswagenu povedal, že zostáva vyriešiť už iba menšie body, najmä otázku daní. Očakáva, že sa podarí dosiahnuť dohodu v priebehu niekoľkých týždňov. Nový závod by mal stáť v západnej provincii Manisa.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo