2019-09-04 11:30:00
Umenie a elegancia
Umenie a elegancia
Zdroj: veteran klub ba

Umenie a elegancia - Concours d'Elegance po slovensky

Pôvodne francúzsky výraz concours d'élégance znamená „súťaž elegancie“ a označuje udalosť, pri ktorej sa vystavujú a posudzujú prestížne vozidlá.

Pochádza z Francúzska zo 17. storočia, v ktorom aristokrati privádzali do parížskych parkov počas letných víkendov a sviatkov koče ťahané koňmi. Postupom sa to zmenilo a kone nahradili tie ukryté pod kapotou. Zhromaždenia sa stali súťažou medzi majiteľmi áut, ktoré sa posudzovali podľa vzhľadu. Tieto podujatia sa ešte aj dnes často konajú pri rôznych automobilových prehliadkach, v rámci pretekárskych podujatí, alebo najmä v Spojených štátoch, ako zbierka pre charitatívne účely.

Najznámejšia prehliadka Concours práve za veľkou mlákou v Severnej Amerike sa konala prvý raz v roku 1950 na golfovom ihrisku Pebble Beach Golf Links v Monterey v Kalifornii, ako súčasť pretekov Pebble Beach Road. Najdlhšou nepretržite prebiehajúcou udalosťou je Hillsborough Concours d´Elegance v Kalifornii, ktorá sa koná každý rok od roku 1956.

Zdroj: veteran klub ba

Celkom najstaršou súťažou krásy automobilov je však Concorso d'Eleganza Villa d'Este, ktorá sa koná každoročne v blízkosti hotela Villa d'Este v meste Cernobbio, pri jazere Como v Taliansku. Prvá sa konala ešte v septembri 1929.

Ani na Slovensku nezaháľajú priatelia starých krásnych strojov. Podobná akcia síce nemá až takú dlhú históriu, ale máme pre vás pozvánku na veľmi zaujímavú akciu. Je to pozvánka na stretnutie oldtimerov a ich priaznivcov.

Zdroj: veteran klub ba

Veterán Klub Bratislava a Art Hotel Kaštieľ Tomášov už po piaty raz spolu organizujú stretnutie historických vozidiel a ich obdivovateľov, ktoré nesie názov „Umenie a elegancia“. V krásne udržiavanej anglickej záhrade tomášovského kaštieľa sa naleštené oldtimery stretnú 9. septembra, teda už v túto nedeľu.

Od 9:00 do 17:00 tam budú môcť priatelia a obdivovatelia krásnych starých áut stráviť príjemný deň s celou rodinou. Popri veteránoch bude k dispozícii aj dobová módna prehliadka, či program pre deti.

Tohtoročné tomášovské stretnutie má vyhlásenú špeciálnu kategóriu s názvom „Americký sen“, kde sa predstavia autá z jednej zo svetových automobilových veľmocí, veterány zo Spojených štátov amerických.

Zdroj: veteran klub ba
Zdroj: veteran klub ba

Určite sa bude na čo pozerať – len starých „amerík“ je na podujatie prihlásených viac, než tri desiatky, a okrem toho samozrejme viac než pol stovky našich európskych veteránov.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo