2019-07-15 15:20:00
SEAT drony
SEAT drony
Zdroj: Seat

Drony nastupujú: SEAT získava komponenty pre výrobu vzduchom

Závod SEAT Martorell je prvým španielskym závodom, ktorý dostáva komponenty prostredníctvom dronov

V spolupráci s Grupo Sesé spustil španielsky automobilový výrobca priekopnícku službu, ktorá spája logistické centrum Abrera so závodom SEAT Martorell pomocou dronov.

V minulom týždni sa oficiálne uskutočnila prvá dodávka dielcov medzi dvoma výrobnými závodmi v Španielsku pomocou dronov a odteraz sa budú takýmto spôsobom dodávať volanty a airbagy na výrobné linky SEAT. Pilotný projekt sa realizuje pod dohľadom španielskej agentúry pre letectvo a bezpečnosť AESA (Aviation Safety and Security Agency) a bude pokračovať experimentálnou fázou niekoľkými letmi denne.

Využitie dronov zvyšuje flexibilitu výrobných liniek, keď na dodávku dielcov medzi dvoma závodmi vzdialenými 2 kilometre stačí 15 minút. V súčasnosti sa diely prevážajú nákladnými automobilmi a celý proces trvá 90 minút. Zrýchlenie  dodávok dielov na montážnu linku zvyšuje efektivitu výroby. Táto inovácia predstavuje jeden z príspevkov SEAT k stratégii Priemysel 4.0. Španielsky automobilový výrobca teraz prechádza ambicióznym procesom transformácie zameraným na modernizáciu a digitalizáciu závodu Martorell. Cieľom je zvýšiť  efektivitu, flexibilitu a trvalú udržateľnosť. Využitie dronov na dodávku dielcov je príspevkom k redukcii emisií CO2 oproti doprave nákladnými automobilmi. Batérie dronov sa nabíjajú elektrickou energiou vyrobenou z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: Seat

Dr. Christian Vollmer, člen predstavenstva SEAT pre výrobu a logistiku, ktorý priniesol túto ideu k značke, zdôraznil, že „to predstavuje prvý krok v transformácii dodávateľského reťazca automobilového priemyslu. Dodávky dielcov pomocou dronov prinášajú revolúciu do logistiky, napríklad v prípade závodu SEAT skracujú čas dodávky o 80 %. Touto inováciou podporujeme Priemysel 4.0 a stávame sa efektívnejšími, konkurencieschopnejšími, agilnejšími, ako aj ekologickejšími.“

Ángel Pueyo, generálny riaditeľ Grupo Sesé naznačil, že projekt, ktorý SEAT predstavil pred niekoľkými mesiacmi, je jasným príkladom spoločnej snahy byť na čele inovácií a vývoja procesov. Tie môžu optimalizovať a zlepšovať dodávateľský reťazec a zabezpečujú pozíciu globálneho, komplexného logistického operátora.“

SEAT je vzorom v oblasti Priemysel 4.0

Zmeny v automobilke SEAT majú zabezpečiť, aby sa automobilka stala inteligentným výrobcom a adaptovala všetky svoje výrobné aktivity na digitálne prostredie s modernými technológiami na trhu. Španielsky automobilový výrobca vyvíja a nasadzuje digitálne nástroje a riešenia vo výrobe automobilov, ktoré zvyšujú efektivitu, flexibilitu a agilitu. Zároveň posúvajú zákazníka do centra svojej stratégie.

Zdroj: Seat

Ako príklad tejto zmeny plánuje SEAT svoj dodávateľský reťazec pomocou simulačných nástrojov a využíva inteligentný zber (smart picking), aj autonómne navigačné systémy. Spoločnosť zaviedla nástroje založené na využívaní veľkých dát (big data) a umelej inteligencie na monitorovanie a riadenie hlavných výrobných zariadení a infraštruktúry dodávok v reálnom čase. Za inovácie v oblasti logistických procesov SEAT nedávno získal koncom júna na medzinárodnej výstave logistiky SIL v Barcelone, cenu za digitalizáciu dodávateľského reťazca.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo