2019-05-15 11:55:00
Citroen 19_19_Concept
Citroen 19_19_Concept
Zdroj: Citroen

Citroën 19_19 Concept – komfort cestovania a vrchol dizajnu

Značka Citroën predstavuje pri príležitosti svojich 100 rokov automobilových riešení kreativity a slobody pohybu výnimočné vozidlo.

Je to niečo podobné, ako UFO automobilového sveta. Využíva netradičné proporcie inšpirované svetom letectva a tvarmi presklenej kopuly vrtuľníkov a zároveň aj interiérovým dizajnom. Štúdia 19_19 Concept sa dá jednoducho rozpoznať vďaka svojím netradičným tvarom, LED svetlometom, technologicky prepracovaným detailom a rôznym povrchom.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Netradičné úzke a vysoké kolesá s priemerom až 30 palcov umiestnené v rohoch karosérie vytvárajú pocit, akoby bola karoséria zavesená na kolesách. Pneumatiky s rozmerom 255/30 R30 vyvinula špeciálne pre toto vozidlo spoločnosť Goodyear.

Maximálne pohodlná štúdia 19_19 Concept posúva možnosti programu Citroën Advanced Comfort® na maximum. Má elektronicky ovládané inteligentné a aktívne tlmiče s progresívnymi hydraulickými dorazmi. Samostatné sedadlá zvyšujú komfort dizajnovo zariadeného interiéru v štýle maximálne komfortnej obývačky. Inovatívna a futuristická štúdia 19_19 Concept dostala aj technológiu autonómnej jazdy, ktorá umožňuje, aby vodič odovzdal všetky povinnosti spojené so šoférovaním vozidlu.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Súčasťou výbavy je aj umelá inteligencia v podobe Osobného asistenta zapracovaného do vozidla. Ovláda vozidlo vo fázach autonómnej jazdy a komunikuje s pasažiermi prostredníctvom prediktívnych a proaktívnych systémov, ktoré dokážu predvídať potreby posádky. Taktiež dokáže rozpoznávať hlasové povely vyslovené prirodzenou rečou.

Vďaka čisto elektrickému pohonu dokáže štúdia 19_19 Concept minimalizovať svoju ekologickú stopu Odstránením hluku a vibrácií sa zároveň snaží presvedčiť, že s dojazdom 800 km (WLTP) sa s elektrickým pohonom dajú absolvovať aj dlhšie trate. Pre zvýšenie komfortu užívania sa batérie s kapacitou 100 kWh môžu nabíjať aj bezdrôtovou indukčnou technológiou nielen počas státia, ale aj počas jazdy, ak to umožní infraštruktúra.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Pohon zaobstarávajú dva elektromotory — jeden vpredu a druhý vzadu tak vytvárajú pohon všetkých kolies. Celkový výkon 340 kW (462 k) a krútiaci moment 800 Nm zabezpečujú vozidlu zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd a maximálnu rýchlosť 200 km/h.

Zdroj: Citroen

Štúdia 19_19 Concept znovu objavuje čaro dlhých ciest, pretože sa na ne vybavila maximálnym komfortom a posádke ponúka oddych a možnosť načerpania nových síl. Komfort ťaží predovšetkým z veľkého rázvoru s dĺžkou až 3,1 m. Ide o úplne nový prístup k dizajnu a k technológiám, ktoré vytvárajú nový zážitok z jazdy a zameriavajú sa na mentálny oddych. Napríklad aj tým, že zadné sedadlá dostali tvar podobný lehátku. Cestovanie sa tak vracia k k svojim pôvodným hodnotám, keď sa stáva časom oddychu, pokoja a pohody.

Štúdia 19_19 Concept sa svetu prvý raz predstaví 16. mája 2019 v Paríži na podujatí VivaTech.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo