2019-04-01 17:55:00
Jozef Kabaň
Jozef Kabaň
Zdroj: BMW Group

Slovák Jozef Kabaň - bude navrhovať Rollys-Royce!

Rolls-Royce Motor Cars oznámilo, že Jozef Kabaň bol vymenovaný za nového šéfdizajnéra.

BMW Group reorganizuje oddelenie dizajnu. Jej ďalší krok smeruje k štíhlejšej organizačnej štruktúre. Jozef Kabaň, predtým šéfdizajnér značky BMW (a ešte skôr značky Škoda), preberá od dnes (1. apríla) dizajn v značke Rolls-Royce.

Domagoj Dukec, predtým hlavný dizajnér pre modely BMWi a BMW M, preberá v tento deň zodpovednosť za dizajn celej značky BMW. To má sústrediť oveľa dôslednejšie dizajn značky BMW na moderné výrobky a ich osobitý charakter.

„Reorganizácia BMW Group Design je signálom našej budúcej orientácie. Budú určovať smer dizajnu pre jednotlivé značky a zladia ich s budúcimi požiadavkami, “povedal v piatok v Mníchove Adrian van Hooydonk, šéf BMW Group Design.

Jozef Kabaň (46), je skúsený a talentovaný dizajnér, ktorý väčšinu svojej kariéry pôsobil na seniorských pozíciách v automobilovom dizajne. Kabaň prichádza do Rolls-Royce Motor Cars z BMW Group, kde od roku 2017 pôsobil ako šéfdizajnér štúdia BMW. Jozef Kabaň pochádza zo Slovenska. Je ženatý, má dcéru a syna. Pôsobiť bude v dizajnérskych štúdiách spoločnosti v Goodwoode v okrese West Sussex a v Mníchove.

V roku 1993 získal diplom v produktovom a priemyslovom dizajne na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Slovensku. V roku 1997 získal titul Master of Art v dizajne vozidiel na Royal College of Art, Londýn, Veľká Británia. Plný nadšenia pre automobilový dizajn, umelecky založený od útleho veku, fixovaný na detail bol vo veku len 20 rokov jedným z najmladších dizajnérov všetkých čias, ktorý sa pridal do VW Group. Napredoval rýchlo a v roku 1998 mu bolo zverené vedenie projektu pre Bugatti Veyron, pre ktorý nadizajnoval exteriér. Už počas tejto skorej etapy svojej kariéry si získal všeobecné uznanie za dizajn tým, že predviedol svoje schopnosti kombinovať automobilový svet so svetom luxusu a umenia.

Jeho úspech ho viedol k túžbe rozšíriť svoje skúsenosti na automobilovom poli vedúc k riaditeľovi Oddelenia pre dizajn exteriéru, najprv v Audi AG, neskôr v Škoda Auto. V Škode získal uznanie za revolučné zmeny dizajnového prínosu, s výrazným vplyvom na dizajn a emocionálnosť značky. Počas tejto etapy svojej kariéry mal aj zodpovednosť za dizajn v menšom množstve projektov, vrátane limitovaných a špeciálnych edícií a výstavných vozidiel. Kabaň sa ako šéfdizajnér podpísal pod automobily, ako napríklad Volkswagen Lupo, Seat Arosa, Bugatti Veyron (exteriér), Škoda Octavia, Škoda Fabia, Škoda Superb III. generácie) a Škoda Kodiaq, či Karoq.

Zdroj: Škoda auto

Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ Rolls-Royce Motor Cars, uviedol: „S potešením Vám oznamujem, že Jozef Kabaň bol menovaný za šéfdizajnéra. Je výnimočne talentovaným dizajnérom s výraznou históriou a značným rozhľadom a schopnosťami. Je potvrdením nášho úspechu v biznise, že ako vedúci svetový luxusný dom sme schopní pritiahnuť svetovo najnadanejšie dizajnové talenty. Toto je vzrušujúci čas pre našu značku a ja sa teším na uvítanie Jozefa v Rolls-Royce rodine.“

Adrian van Hooydonk, vedúci dizajnér, BMW Group, komentoval: „Rolls-Royce dizajnérsky tím vytvára vynikajúce motorové vozidlá a luxusné objekty. Som presvedčený, že Jozef Kabaň rozhodne povedie tento fenomenálny tím do skvelej budúcnosti.”

Rolls-Royce Motor Cars je úplne podriadená dcérska spoločnosť spoločnosti BMW Group a je kompletne oddelená od Rolls-Royce plc., výrobcu lietadlových motorov a hnacích systémov. Vyše 2000 schopných mužov a žien je zamestnaných v centrále Rolls-Royce Motor Cars a v priemyselnom závode v Goodwoode, West Sussexe, jedinom mieste na svete, kde sa ručne zhotovujú superluxusné motorové vozidlá spoločnosti.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo