2019-03-15 14:12:22
Škoda Felicia
Škoda Felicia
Zdroj: SKoda

Felicie dosiahli cenové dno, prvé kusy budú čoskoro veteránmi

Felicia, ktorá je na trhu od roku 1994, sa dnes dá najčastejšie zohnať za 650 eur. Čoskoro sa stane veteránom.

Počet inzerovaných vozidiel známeho modelu Škoda Felicia, ktorého automobilka vyrobila celkom cca 1,4 milióna kusov, sa neustále zmenšuje. Za posledné tri roky klesol o 26 %. Vlani ich predávajúci na Slovensku ponúkali 3 007. Najčastejšia cena inzerovanej Felicie sa za posledné tri roky už výrazne nezmenila, pohybovala sa medzi 600 a 700 eurami. Model sa dostal na cenové dno, z ktorého by sa mohol, vzhľadom k svojmu veku, začať pomaly odrážať. Najstarším kúskom totiž chýba už len pár rokov do zisku veteránskych značiek. Vyplýva to z kontinuálneho monitoringu trhu ojazdených vozidiel, ktoré realizuje medzinárodná sieť autocentier AAA AUTO.

Škoda Felicia bola pri svojom uvedení na trh prelomovým vozidlom, ktoré bolo z časti navrhnuté na papieri a z časti na počítači. V porovnaní s hranatým Favoritom išlo o doslova revolučné auto, ktoré automobilka vyrábala v rokoch 1994 – 2001. Aj keď by sa niekomu mohlo zdať, že týmto vozidlám už dávno odzvonilo, v ponuke ich nájdete aj dnes. Vzhľadom k veku a stavu mnohých z nich narazíte na ne prevažne v inzerátoch od súkromných predávajúcich. „Tento model má stále svojich fanúšikov. Sú to hlavne motoristi, ktorí preferujú jednoduchosť pred vozidlami preplnenými elektronikou. Zachovalé kúsky z limitovaných edícií môžu tiež budiť záujem zberateľov, ktorí si ich zaobstarajú s úmyslom vlastniť za pár rokov veterána,“ komentuje záujem o model Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO.

Zdroj: SKoda

Vo februári si mohli záujemcovia vyberať zo 176 Felicií, ktoré mali najčastejšie 18 rokov a 150 000 najazdených kilometrov. Tento model, ktorý v roku 1994 stál pri výrazne nižších platoch v základnej výbave v prepočte 8 000 eur, v minulom mesiaci predávajúci najčastejšie inzerovali za 650 eur.

Za posledný mesiac sa v celkovej inzertnej ponuke jazdeniek na Slovensku neodohrali žiadne zásadné zmeny. Počet inzerovaných vozidiel vzrástol iba o 454 kusov na 52 853. Takmer sa nezmenila ani najčastejšia inzerovaná cena, ktorá klesla o deväť eur na hodnotu 5 990. Vek vzrástol o jeden a pol mesiaca na deväť rokov a štyri mesiace. Najviac jazdeniek ponúkali predávajúci v Nitrianskom kraji (8 043) za najčastejšiu cenu 5 000 eur a so 178 000 najazdenými kilometrami. Z najmenšej ponuky si mohli vyberať záujemcovia v Prešovskom kraji (4 484), kde jazdenky inzerovali za najčastejšiu cenu 5 200 eur a so 180 000 najazdenými kilometrami.

Rovnako veľké zmeny nenastali vo februári ani medzi TOP 10 najinzerovanejšími modelmi. Naďalej tu  kraľovala Škoda Octavia, nasledovaná Volkswagenom Passat, Škodou Fabia a Volkswagenom Golf. Jediná zmena sa odohrala na piatej a šiestej pozícii, kde Škoda Superb preskočila BMW 3.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AAA Auto PR

Komentáre k článku


Stream naživo