2019-02-06 15:30:00
Nový VW Passat 2019
Nový VW Passat 2019
Zdroj: VW

Nový Passat bude mať premiéru v Ženeve - odhalili ho ale už dnes

Ako prvý Volkswagen bude môcť Nový Passat jazdiť čiastočne automaticky cestovnou rýchlosťou.

Chystá sa produkčný rekord pri debute modernizovaného modelu Passat: na jar tohto roka prekoná hranicu 30 miliónov vyrobených kusov. Tým sa Passat stane celosvetovo najúspešnejším modelom strednej triedy. Isté je, že jubilejným exemplárom bude progresívne zdokonalený  model 8. generácie. Veľká technická modernizácia prináša do modelového radu Passat všetky najaktuálnejšie inovácie značky. Svoju výstavnú premiéru bude mať nový Passat na ženevskom autosalóne.

Slovenskú premiéru absolvuje na bratislavskom autosalóne (30.4-5.5.2019). V máji sa začne predpredaj v prvých európskych štátoch. Uvedenie na trh bude v septembri tohto roku (v Nemecku). Na Slovensku by sa mal  predpredaj modelu začať v druhej polovici roka.

Zdroj: VW

Svetovú premiéru má v modernizovanom rade Passat systém „Travel Assist“. Nový Passat bude môcť ako prvý Volkswagen vo verziách limuzína a kombi Variant s novým systémom IQ.DRIVE jazdiť čiastočne automatizovane v širokom rozsahu rýchlosti (od 0 do 210 km/h). Okrem toho je nový Passat ako prvý model značky vybavený aj kapacitným volantom, ktorý registruje dotyk vodiča a tvorí interaktívne rozhranie k systémom ako je „Travel Assist“. Ďalšou novinkou je asistenčný systém „Emergency Steering Assist“, ktorý zásahom prostredníctvom bŕzd zvyšuje stabilitu pri vyhýbacích manévroch. Noc na deň premieňajú nové, interaktívne adaptívne reflektory „IQ.LIGHT – LED-Matrix“. Táto inovatívna osvetľovacia technológia bola doteraz vyhradená pre vlajkovú loď Touareg.

Zdroj: VW

S novým modelom Passat sa dostáva do výroby tretia generácia modulárnej stavebnice infotainmentu (MIB3). Rozhranie na integráciu aplikácií smartfónu „App Connect“ po prvý raz vo Volkswagene umožňuje integráciu smartfónu iPhone bez kábla cez „Apple CarPlay“. Navyše môže byť Passat s MIB3 na želanie permanentne online, pretože nové systémy infotainmentu sú sériovo vybavené integrovanou SIM-kartou. Okrem služieb pre navigáciu s informáciami v reálnom čase umožňuje nová technológia streaming hudby, príjem internetového rádia, hlasové ovládanie prirodzenou rečou (s online podporou), neobmedzené využívanie internetových služieb „Volkswagen We“, ako aj preberanie nastavení vozidla z cloudu. Smartfón sa bude dať používať ako „Mobile Key“ na odomykanie a štartovanie vozidla.

Zdroj: VW

MIB3 tvorí digitálne zosieťovanú jednotku s novým digitálnym združeným prístrojom „Digital Cockpit“. Oproti predchádzajúcemu systému („Active Info Display“) je digitálny prístroj zdokonalený. Kvalitná grafika je na nových jasných displejoch s väčším kontrastom. Zväčšilo sa spektrum funkcií. Tlačidlom na novom multifunkčnom volante sa dajú prepínať tri rozličné konfigurácie displeja.

Zdokonalené sú tiež pohonné jednotky. Passat GTE – model s pohonom plug-in hybrid, má vďaka trakčnej batérii so zväčšenou kapacitou z 9,9 na 13,0 kWh výrazne predĺžený elektrický dojazd. Ten je teraz oribližne 55 km podľa novej metodiky WLTP, čo zodpovedá cca 70 km podľa NEDC. Ide zatiaľ o predbežné hodnoty. Nový Passat GTE s kombináciou elektromotora a prepĺňaného benzínového motora 1.4 TSI so systémovým výkonom 160 kW (218 k) poskytuje komfort vozidla na dlhé jazdy. Už dnes spĺňa emisné limity normy Euro 6d-TEMP, ktorá začne byť záväzná pre nové automobily od roku 2021. Všetky benzínové aj naftové motory už spĺňajú túto emisnú normu a sú štandardne vybavené filtrom tuhých častíc (GPF, resp. DPF).

Zdroj: VW

Novinkou v ponuke motorov je turbodiesel 2.0 TDI Evo s výkonom 110 kW (150 k), ktorý má o 10 g/km nižšie emisie CO2 ako rovnako výkonný predchodca. Okrem neho je k dispozícii aj naftový motor 1.6 TDI s výkonom 88 kW (120 k) a dva ďalšie 2.0 TDI s výkonmi 140 a 176 kW (190 a 240 k). Všetky motory TDI sú vybavené katalyzátorom SCR. Na výber sú aj tri benzínové motory – 1.5 TSI so 110 kW (150 k) a 2.0 TSI s výkonmi 140 a 200 kW (190 a 272 k).

Súčasťou modernizovaného modelového radu Passat naďalej zostáva aj kombi  Alltrack so zvýšenou svetlou výškou (172 mm). Na výber je s najvýkonnejším benzínovým motorom 2.0 TSI alebo dvoma naftovými motormi 2.0 TSI s výkonom 140 a 176 kW (190 a 240 k) – vždy so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies 4MOTION.


AUTOR: © Zoznam/Jozrf Vydra
ZDROJ: Porsche Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo