2019-01-23 07:55:00
Škoda Fabia 2018
Škoda Fabia 2018
Zdroj: Škoda auto

Škoda suverénne najlepšie predávaná značka na Slovensku

Už je to tak – Škoda je na Slovensku doma, ako potvrdzujú výborné predajné výsledky.

V roku 2018 dosiahla mladoboleslavská značka trhový podiel 19,73 % (rok 2017: 19,68 %). Aj naďalej tak potvrdzuje svoje suverénne prvenstvo na slovenskom trhu. A to aj napriek náročnému obdobiu, ktoré bolo spôsobené prechodom na nový testovací cyklus WLTP, ktorý bol výzvou pre celý automobilový segment. Škoda dodala v roku 2018 slovenským zákazníkom 19 355 vozidiel. Takmer každé piate nové auto, ktoré si v roku 2018 našlo na Slovensku svojho majiteľa, nesie na kapote logo s okrídleným šípom.

Zdroj: Škoda Auto - Ivo Hercik

Tradičnej českej automobilke sa na Slovensku v roku 2018 skutočne darilo. Počas minulého roka predala v priemere viac ako 1 600 vozidiel každý jeden mesiac. To je jej najlepší predaj za posledných dvanásť rokov. Dominantné postavenie na našom trhu potvrdzuje aj rebríček najpredávanejších modelov. Modely značky obsadili hneď prvé tri priečky. Najväčšej obľube sa tešila kompaktná a cenovo dostupná Fabia – kúpil si ju každý tretí zákazník značky (5 433 ks). Tesne ju nasleduje Octavia (5 046 ks) a model Rapid (3 800 ks).

Diesel vyhráva u modelov vyššej triedy 

Dieselové motory v minulom roku jednoznačne ovládli výber pri modeloch Superb a Kodiaq. Viac ako 75 % oboch modelov bolo s motorom TDI. Rovnaké pravidlo platí aj pri modeli Octavia. Ešte výraznejšia preferencia dieslov je pri verziách Combi. Až 8 z 10 vozidiel Superb Combi má motor na dieselový pohon, pri modeli Octavia Combi si ho zvolilo až 63 % zákazníkov. Pri menších vozidlách zákazníci preferujú čoraz častejšie moderné preplňované motory s priamym vstrekovaním, ktoré už dokážu spotrebu znížiť na úroveň, ktorú predtým dokázali dosiahnuť len dieselové motory. Pri modeloch Fabia sú preto od konca augusta 2018 k dispozícii benzínové motory TSI a MPI. Model Rapid je v ponuke výhradne s TSI motormi a CitiGo ponúka na výber až tri motory MPI. Značka tak flexibilne reagovala na požiadavky svojich zákazníkov a trhu.

Slováci podliehajú čaru automatu

O tom, že jazda s automatickou prevodovkou je naozaj komfortnejšia a jednoduchšia ani netreba polemizovať. Objednáva si ich čoraz viac Slovákov. Kým pred piatimi rokmi si model Octavia s automatom zvolilo len 15 % zákazníkov, dnes je to už viac ako 37 %.  Pri modeloch Superb a Kodiaq je to až 80 %. DGS prevodovku tiež preferujú aj majitelia modelu Karoq. Tento trend je výrazný u vozidiel vyšších tried. Pri modeloch Fabia a Rapid si automatickú prevodovku zadováži v priemere iba niečo viac ako 7 % zákazníkov.

Zdroj: SKoda

Hitom je biela

Slováci stále preferujú konzervatívne farby. Hitom vlaňajška bola biela, ktorá dominovala nielen medzi trojicou najpredávanejších modelov, ale aj medzi kompaktnými SUV modelmi Karoq. Naopak, majitelia vlajkovej lode značky - modelov Superb, ako aj najväčšieho SUV modelu značky Kodiaq si najčastejšie vybrali čiernu farbu. Pri mestských žihadlách CitiGo vyhrala červená farba. Medzi obľúbené patrila aj strieborná, sivá a béžová. A s miernym nadsadením možno konštatovať, že medzi priaznivcami značky Škoda sú najväčšími vlastencami majitelia nových vozidiel Rapid. Ich najpreferovanejšími farbami boli biela, modrá, červená – teda farby slovenskej trikolóry.

Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto

Chceme sa voziť pohodlnejšie

Trendom slovenských vodičov je investícia do výbavy. Pri každom modeli si prevažná časť nových majiteľov vybrala vyšší stupeň výbavy. Platí, že čím je vyššia trieda vozidla, tým vyšší výbavový stupeň zákazníci vyžadujú.

Takmer každý štvrtý majiteľ modelu Superb s kombi karosériou si vybral auto s luxusným stupňom výbavy Laurin & Klement a takmer každý druhý si zvolil Style. Až 7 z 10 majiteľov modelu Kodiaq vozidiel si zvolilo výbavu Style. Podobne je na tom aj model Karoq, kde si zvolilo výbavu Style až 68 % zákazníkov. Vďaka záujmu o automobily s lepšou výbavou dostali Slováci koncom roka 2018 možnosť objednávať si výbavu L&K aj v modeloch najväčšieho SUV Kodiaq. Pri modeloch Rapid, Fabia a CitiGo suverénne vedie stupeň výbavy Ambition. Ponúka zaujímavé vychytávky, ako napríklad centrálne zamykanie, klimatizácia, bluetooth, tónované okná vzadu, elektrické ovládanie okien vpredu, kolesá z ľahkej zliatiny a podobne.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo