2019-01-19 14:10:56
Kupujete jazdenku II
Ilustračné foto

JAZDENKY: Až tretina vlani inzerovaných jazdeniek bola z dovozu

Až tretina jazdených vozidiel, ktoré sa v minulom roku objavili v inzerátoch na Slovensku, pochádzala zo zahraničia.

Najviac dovezených áut, až 62 185, ponúkali súkromné osoby – občania.  Najväčší podiel importovaných áut vo svojej  ponuke mali zase drobní obchodníci inzerujúci do desať automobilov za štvrť roka. V rámci krajín Vyšehradskej štvorky bol vlani najväčší podiel vozidiel z dovozu v Poľsku, kde to bolo takmer šesť z desiatich inzerovaných áut. Vyplýva to z analýzy autocentier AAA AUTO, ktorá kontinuálne monitoruje trh ojazdených vozidiel v celej strednej Európe.

Tridsaťštyri percent jazdeniek, ktoré sa v minulom roku objavili na slovenských inzertných portáloch, bolo z dovozu. Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR vzrástol za posledných päť rokov počet po prvýkrát na Slovensku registrovaných individuálne dovezených vozidiel o 47,3 %. V minulom roku motoristi prihlásili až 71 291 takýchto jazdených vozidiel. Na slovenských cestách tak jazdí stále viac tzv. dovozoviek.

„Nárast jazdeniek z dovozu nie je dobrou správou, pretože práve tieto vozidlá so sebou nesú väčšie riziko problémov. Pri prevoze sa totiž veľmi často stratí ich história, môžu zázračne omladnúť, alebo sa im zníži počet kilometrov. Ak sa pozrieme na situáciu v krajinách Vyšehradskej štvorky, najhoršia situácia je v Poľsku, kde tzv. dovozovky tvorili 57,5 % vlaňajšej ponuky jazdeniek. Podľa Poľského zväzu automobilového priemyslu bolo v minulom roku zaregistrovaných takmer milión jazdeniek z dovozu. Situácia v Českej republike je oproti Poľsku o niečo lepšia, tam „dovozovky“ tvorili dve pätiny vlaňajšej ponuky,“ komentuje situáciu na trhu Karolína Topolová, generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO.

Najviac dovezených áut ponúkali súkromné osoby – občania a najväčšiu časť ponuky, až 45 %, tvorili jazdenky z dovozu u drobných obchodníkov, ktorí inzerujú do desať áut za tri mesiace. Títo predávajúci vlani ponúkali po občanoch – súkromných predávajúcich najstaršie a najviac jazdené vozidlá. Najčastejší vek nimi inzerovaných jazdeniek bol 9 rokov a 10 mesiacov. Podobne na tom bol aj kilometrový nájazd, ktorý bol druhý najvyšší. Kým napríklad bazáre ponúkali jazdenky s najčastejším počtom najazdených kilometrov vo výške 154 600, v prípade súkromných osôb – občanov to bolo 190 000 km a u drobných obchodníkov 175 000 km. Týmto údajom zodpovedá aj najčastejšie inzerovaná cena, ktorá bola u drobných obchodníkov 5 550 eur a u súkromných osôb 3 950 eur.

Vlani mohli na „dovozovku“ najčastejšie naraziť záujemcovia o jazdené auto v Žilinskom kraji, kde tieto vozidlá tvorili 45,3 % inzertnej ponuky. Najväčšiu pravdepodobnosť, že vozidlo bude z dovozu, mali vlani motoristi, ktorí pozerali po jazdenkách na CNG (tvorili 54 % ich ponuky) či diesel (dvorili 41,9 % ich ponuky). Naopak, v prípade benzínových vozidiel bolo z dovozu len 19 %.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo