2018-11-22 09:50:00
Ivan Jakeš na Rally
Ivan Jakeš na Rally Dakar 2019
Zdroj: Jozef Vydra

Ivan Jakeš sa vracia na Rally Dakar – jeho cieľ je vyhrať

Môže jazdec, ktorý už na týchto pretekoch zažil všetko možné, dosiahnuť na takýto úspech?

„Okrem dobrej prípravy, spoľahlivej techniky a ďalších faktorov je to vo veľkej miere aj o šťastí, rešpekte a o skúsenostiach“, hovorí desaťnásobný účastník Rally Dakar. Štyrikrát z toho prišiel do cieľa. Podotkol, že dobrý pretekár dozrieva ako víno – najviac sa dajú zužitkovať skúsenosti z takýchto podujatí. „Bez nich nemusíte dosiahnuť úspech“ pridáva Ivan Jakeš.

Na tratiach tejto náročnej vytrvalostnej súťaže ho stretli úspechy, ale aj horšie situácie. Boli to úspechy aj pády. V roku 2013 prišiel v kategórii motocyklov na štvrtom mieste. To bolo k pódiovému umiestneniu najbližšie. V roku 2015 vyhral dve etapy. Potom sa mu šťastena na chvíľu obrátila chrbtom.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Počas búrky prežil zásah bleskom a absolvoval aj veľa nepríjemných pádov. Pred dvoma rokmi si pri jednom z nich vážne poranil nohu - potrhal si väzy v pravom kolene a pomliaždil prsty na ľavej nohe. Vždy však bojoval do posledného okamihu. Vlani ho do nemocnice zobral z trate rovno vrtuľník, keď si zlomil zápästie. V tomto roku neštartoval, potreboval sa dať do poriadku. Teraz pomýšľa na oveľa lepšie umiestnenie a má vysoké ambície. „Veľmi rád vyhrávam, nerád sa iba zúčastňujem na pretekoch“ dodáva s úsmevom Ivan Jakeš.

Vynechal vlaňajší ročník, preto sa rozhodol sa odskúšať svoje sily pred Dakarom na Rally Heart of Morocco, čo bol pre neho veľmi dobrý tréning na Dakar. V októbri obsadil v Maroku v kategórii motocyklov výborné druhé miesto, zlepšil si svoje navigačné schopnosti a je veľmi rýchly v pieskových dunách. Za víťazným Španielom Juanom Pedrerom Garcíom po viac než osemnástich hodinách súťaženia zaostal len o päť minút, odstupy ďalších súperov presiahli dve hodiny.

Zdroj: Jozef Vydra

Výsledok v Maroku napovedá, že by mohol uspieť aj na Dakare, kde sa strieda množstvo terénov a ten najlepší musí byť rýchly na každom z nich. Na kamennom, prašnom povrchu, aj v spomínaných dunách. Na súťaži v Maroku jazdil v Maroku na motorke, na ktorú sa bude spoliehať aj na Dakare v Južnej Amerike. Priznal, že hoci nejde o najnovší model a stavil na klasiku, ide o najlepší stroj, aký mal doteraz k dispozícii.

„Rozhodol som sa pre model, ktorý dobre poznám. Ide o minuloročnú verziu. V súčasnosti je už novšia motorka, ale ešte nie je tak dokonalá a nevieme na ňu zohnať toľko vecí, ako na tú staršiu. Mám teraz poriadne pruženie a výborne spravený motor, ktorý poznám. Motorka ma nemá čím prekvapiť a som s ňou veľmi spokojný“. Motocykel odchádza už dnes do zámoria.

Už o necelých sedem týždňov sa postaví jedenástykrát na štart najslávnejšej rally na svete – Rally Dakar. Štyridsiaty prvý ročník really Dakar sa uskutoční od 6. do 17. januára v Peru, prvýkrát v histórii sa podujatie bude konať iba v jednej krajine. Štart aj cieľ je v hlavnom meste Lima.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra


Ivan Jakeš je ambasádorom značky OMV, presnejšie jej prémiových palív MaxxMotion Performance Fuels. Spoločnosť OMV fandí a podporuje Ivana Jakeša pri snahe opäť dosiahnuť najlepší výsledok na najnáročnejších pretekoch planéty. „OMV Slovensko už tradične bude držať palce Ivanovi v jeho snahe. Spoločne zdieľame vášeň pre motorizmus a aj snahu dosahovať čo najlepšie výsledky. Ivan Jakeš pri umiestnení v pretekoch, OMV pri poskytovaní najkvalitnejších služieb motoristom,“ uzavrela marketingová manažérka OMV Michaela Kuzmínová.

Zdroj: Jozef Vydra

„Veľmi sa teším. Po roku pauzovania som pripravený najlepšie ako sa dalo. Do pretekov zostáva ešte mesiac. V decembri by som rád odišiel na týždeň trénovať a doladiť formu. Dôležité je dôjsť do konca a nepríjemnostiam sa dá predísť iba šťastím. Poznám veľa 'dakaristov', ktorí tam boli osem či deväťkrát a ani raz nedošli do cieľa. Dúfam, že tento rok budem mať to šťastie,“ dodal na záver na stredajšej tlačovej konferencii Ivan Jakeš.


AUTOR: © Zoznam/jv

Komentáre k článku


Stream naživo