2018-11-03 04:50:00
Prezúvanie, výber pneumatík
Prezúvanie, výber pneumatík
Zdroj: continental

Viac ako polovica Slovákov si vyberá pneumatiky podľa vlastnej skúsenosti

To je výsledok prieskumu spoločnosti Continental realizovaný v priebehu septembra.

Prieskum agentúry STEM/MARK, zadaný spoločnosťou Continental Barum s.r.o., sa vykonával v období 7. - 14. 9. 2018 u 500 vodičov z celej Slovenskej republiky, ktorí rozhodujú o nákupe pneumatík a ich výmene na svojom aute. Zameral sa na servisné správanie vodičov pri výmene pneumatík pred blížiacou sa zimnou sezónou. Continental sa touto cestou chce ešte viac priblížiť zákazníkom a prispôsobiť ponúkané služby skutočným potrebám spotrebiteľov.

Pneumatiky pravidelne prezúva 95 % vodičov

Continental nadväzuje na jarnú Vision Zero Roadshow, počas ktorej zisťoval, ako vodiči prezúvajú pneumatiky s príchodom jari. Teraz sa zameral na prípravu vozidiel pred začiatkom zimy. Výskum ukázal, že takmer všetci vodiči (95%) pravidelne menia pneumatiky pred ďalšou sezónou, najčastejšie vlastnia dve sady diskov. V prieskume ani jeden respondent neuviedol, že by používal letné plášte po celý rok.

„Sme radi, že pre slovenských vodičov je bezpečnosť na prvom mieste a prezúvaním na zimné pneumatiky chránia nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky,“ povedal k výsledkom prieskumu Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Pri výmene pneumatík sú Slováci konzervatívni a veľmi si nepotrpia na striedanie rozmerov. 71% účastníkov prieskumu používa rovnaký rozmer pneumatík počas letnej aj zimnej sezóny.

Zdroj: continental

Viac ako tri štvrtiny vodičov skladujú nepoužívané pneumatiky doma!

Prieskum tiež zisťoval, kde vodiči zvyknú prezúvať svoje autá pred sezónou. Zaujímavé je, že takmer 33 % respondentov odpovedalo, že si sady diskov menia sami. To potvrdzuje, že sú Slováci národom domácich majstrov a neboja sa zapojiť do údržby svojho vozidla. Najviac sú to vodiči zo Stredného Slovenska (necelých 42%) a najmenej z Bratislavy (10,5%).

„Pri výmene kolies svojpomocne je doležité poznať základné pravidlá. V prípade, že je minimálny rozdiel v hĺbke dezénu predných a zadných pneumatík, potom je odporúčané pneumatiky na nápravách pravidelne striedať. Predíde sa tak nerovnomernému opotrebeniu pneumatík, a tým sa predĺži aj ich životnosť. Ak je však rozdiel v hĺbke dezénu medzi prednými a zadnými pneumatikami výraznejší, potom je nutné obúvať vždy pneumatiky s menšou hĺbkou dezénu na prednú nápravu z dôvodu bezpečnosti. K predĺženiu životnosti a aj zvýšeniu bezpečnosti prispieva pravidelná kontrola kolies v servise,“ radí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Zdroj: continental

Viac ako tri štvrtiny respondentov skladujú nepoužívané plášte doma. Napriek tomu, že väčšina servisov štandardne ponúka možnosť uskladnenia sezónnych pneumatík u nich, veľká časť Slovákov túto službu nevyužíva. Najčastejšie uskladňujú pneumatiky doma vodiči na Východnom (86%) a Strednom Slovensku (85,4%).

Vodičom neprekáža práca a nepohodlie spojené s uskladnením pneumatík doma a dokážu si nájsť miesto, kde ich odložia. Najčastejšie je to podľa prieskumu v garáži, pivnici či na povale, alebo ich vozia na chatu, k rodičom a pod.

„Pri uložení plášťov doma nezabúdajte na správne skladovanie, môžete tak predĺžiť ich životnosť. Plášte poriadne očistite a uložte na chladné, suché miesto, mimo dosahu slnečného žiarenia a chemických látok. Pri odkladaní samostatných pneumatík bez diskov ich odporúčame stavať nastojato a pravidelne ich otáčať. Celé kolesá s ráfikmi skladujte presne naopak – naležato alebo zavesené,“ dodáva Aleš Langer.

Zdroj: continental

Merajú slovenskí vodiči pravidelne tlak v pneumatikách?

Viac ako 64% respondentov priznalo, že tlak v pneumatikách nekontrolujú vôbec, náhodne, prípadne len pri výmene plášťov, alebo pri podozrení na defekt. Pritom tlak ovplyvňuje nielen bezpečnú jazdu, ale aj náklady na prevádzku vozidla, pretože auto s nesprávne nahustenými pneumatikami môže vykazovať vyššiu spotrebu paliva, alebo rýchlejšie opotrebovanie plášťov. Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že nejaký typ monitoringu tlaku má len 26% vozidiel opýtaných.

„Tlak je rovnako dôležitý ako konštrukcia pneumatiky. Ovplyvňuje brzdnú dráhu, ovládateľnosť vozidla aj životnosť plášťa. Ak nechcete riskovať a zároveň ušetriť na nákladoch, mali by ste tlak skontrolovať aspoň raz mesačne,“ dopĺňa Aleš Langer.

Nákup na internete aj v servise, cena už nie je hlavným kritériom

Internet ako miesto nákupu označilo vyše 51% účastníkov prieskumu a pneuservis 21% opýtaných. Pre viac ako polovicu opýtaných už nie je pri nákupe pneumatík najdôležitejšie cena, ale vlastná skúsenosť. Cenu, ako najdôležitejší faktor nákupu označilo takmer 43% respondentov. Podľa prieskumu sú na otázku ceny viac citlivé ženy ako muži.  

„Nech si už vyberiete akýkoľvek spôsob nákupu, kvalitný dodávateľ by vám mal vždy poskytnúť všetky potrebné informácie pre výber správnej pneumatiky,“ dodal Juraj Ižvolt.

Poistenie pneumatik

Nákup celej sady pneumatík nepatrí vôbec k zanedbateľným výdajom. Napriek tomu nad špeciálnym poistením pneumatík, na rozdiel od poistenia svojich áut, vodiči príliš nepremýšľajú. 77% respondentov uviedlo, že takéto poistenie nemá. Zvyšných 23% má poistenie pneumatík od automobilky ako súčasť havarijného poistenia, prípadne ho získalo pri nákupe novej sady plášťov.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Continental Barum

Komentáre k článku


Stream naživo