2018-11-05 04:10:00
Hasenie požiarov - Proteng
Hasenie požiarov - Proteng
Zdroj: Proteng

V Amerike ich berú ako svetovú špičku - u nás nie je záujem

Pritom by ich mali vyvažovať zlatom, zachrániť vedia aj vaše auto pred požiarom.

Lenže doma nemá nikto na ružiach ustlané. Potvrdilo sa to opäť aj v tomto prípade. Amerika a zahraničie siahli po úžasnom vynáleze. My akosi "nemusíme"

Hovorí sa, že pred ohňom utečieš, ale vode neujdeš. Oheň príde často rovnako nečakane a ak aj utečiete, narobí škody, kým ho uhasia. Ak sa ho vôbec podarí zahasiť. Sú miesta, kde nie je možné čakať , kým sa plameň rozhorí. Keď sa tak stane, býva už neskoro a škody sú zbytočne vysoké.

Hasiť treba hneď na začiatku, súčasne so vznikom požiaru. Dá sa to aj v prípade áut a vôbec všetkých dopravných prostriedkov?  Dá, dokonca úplne automaticky, bez zásahu človeka. Pritom veľmi rýchlo, účinne a elegantne.

Zdroj: Proteng

Navyše bez toho, aby po zahasení požiaru zostali stopy po hasive. Čo v prípade práškových hasiacich prístrojov povedať nemožno a odstrániť zvyšky po hasení je niekedy ťažké, časovo náročné a drahé.

Možno ste už aj vy videli požiar auta, ktorý vznikol buď po poruche elektroinštalácie, alebo chybou palivovej sústavy vozidla. Dopravné prostriedky zvyknú zhorieť do tla a keď sa plameň rozhorí, tak horia ako fakľa. Vtedy je už dokonca ak nie nemožné, tak určite veľmi ťažké požiar uhasiť. Škody bývajú devastujúce a neraz ide o totálnu škodu s úplným zničením auta, či iného dopravného prostriedku.

Zdroj: Proteng
Zdroj: Proteng

Extrémom sú požiare áut pri pretekoch, kde je namáhanie materiálov na hranici a neraz dochádza k požiarom, ktoré dokážu zničiť niekoľkomesačnú prácu tímu za pár sekúnd. Nejde pritom o filmové scény, ktoré v podaní filmárov vyzerajú dramatické a hrôzostrašne. Podobné situácie sa stávajú aj v reálnom svete. Práve pre tieto účely vyvinuli automatické autonómne hasiace zariadenie.

Zdroj: Proteng

Pred časom sa rozhodli na severozápade USA, v štáte Oregon, vyskúšať v mestskej polícii mesta Junction City novú formu prevencie požiarov. Šéf tamojšej polície Robert Morris síce povedal, že ich oddelenie nikdy nezažilo požiar vozidla, ale desil ho fakt, že sa tak môže stať, ak dôjde k elektrickému zlyhaniu, alebo nehode. K tomuto kroku sa odhodlali aj preto, že pár policajtov v iných štátoch po nehodách pri naháňaní zločincov v služobných autách podľahlo plameňom.

Vo svojich štrnástich autách zvolili riešenie od slovenskej firmy. Automatické autonómne hasiace zariadenie je totiž jednoduché, bezúdržbové – a čo je hlavné, tak aj vysoko účinné. Všimli so to aj v tamojšej televízii a odvysielali reportáž o tomto život a majetok zachraňujúcom systéme:

Ako to funguje

Výrobky Proteng fungujú na neskutočne jednoduchom princípe – základom je polyamidová rúrka s priemerom 18 milimetrov, ktorá je naplnená podľa svojej dĺžky hasivom. Tým je látka FM 200 (heptafluóropropán). Tlak pri 20°C je 5 barov, pri 90°C už 23 barov. Pri stúpnutí teploty nad 100°C v prípade požiaru, prípadne zvýšenej teplote nad 120 °C hadička praská a hasivo zaplaví hasený priestor, napríklasd pod kapotou motora. Zároveň ochladí priestor, takže spoľahlivo a účinne hasí požiar už v zárodku a výrobky spĺňajú najprísnejšie normy EU. Firma má na toto riešenie patent ako aj všetky potrebné certifikáty na bezpečné použitie svojich výrobkov – na efektívne a bezpečné hasenie požiaru.

Pozrite sa ešte, ako prebieha hasenie, na tomto krátkom videu:


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Proteng

Komentáre k článku


Stream naživo