2018-09-28 11:55:00
Škoda Vision RS
Škoda Vision RS
Zdroj: Škoda auto

Škoda Vision RS predstaví športovú a ekologickú budúcnosť značky

Táto výrazná štúdia je predzvesťou ďalšieho vývojového stupňa športových modelov značky s označením RS a dizajnu budúceho kompaktného vozidla.

So svojím dynamickým dizajnovým jazykom a efektívnym plug-in-hybridným pohonom sa predstaví na októbrovom parížskom autosalóne. Štúdia Škoda Vision RS spája športovú tradíciu českej značky s ekologickou budúcnosťou. Dôraz na ochranu životného prostredia demonštruje aj použitím ekologických a vegánskych materiálov.

Plug-in-hybridný pohon štúdie Škoda Vision RS kombinuje motor 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k) s elektromotorom s výkonom 75 kW (102 k). Spoločný systémový výkon je 180 kW (245 k), vďaka ktorému štúdia zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 7,1 s. Zrýchlenie z 80 na 120 km/h zvláda za 8,9 s. Kompaktné športové vozidlo emituje len 33 g CO2/km. S čisto elektrickým, lokálne bezemisným pohonom má automobil dojazd až 70 kilometrov. Ion-lítiový akumulátor s kapacitou 13 kWh možno nabiť za 2,5 hodiny. Alternatívne možno štúdiu Škoda Vision RS nabíjať z domácej zásuvky, alebo dobíjať počas jazdy pomocou rekuperácie.

Zdroj: Škoda auto

Biely lak a karbón v kontraste

Žiarivo biely lak štúdie Škoda Vision RS získal vďaka xirallicovým kryštálom jemne modrastý odtieň. Lak sa skladá z troch vrstiev so špeciálnymi organickými zložkami. Odráža teplo a znižuje teplotu interiéru. Výrazný kontrast k bielemu laku tvoria čierne karbónové dielce karosérie. Z tohto hi-tech materiálu sú vytvorené napríklad aj po novom tvarovaná maska chladiča, predný a zadný spojler, vonkajšie zrkadlá, bočné prahy, vstupy a výstupy vzduchu aj zadný difuzér.

Zdroj: Škoda auto

Vegánske materiály, ekologická výroba, špeciálne povrchy

Karbón, vyrobený z recyklovaného polyesteru, našiel široké využitie aj v interiéri: napríklad na sedadlách, ktoré sa akoby vznášajú v priestore a sú potiahnuté Alcantarou. Sedadlá majú na bokoch malé vlajočky, ktoré pripomínajú založenie Československa pred 100 rokmi. Ďalším príkladom zodpovedného prístupu k životnému prostrediu sú koberce z veľmi pevnej netkanej textílie Piňatex, vyrábanej z dlhých vlákien listov ananásovníka.

Zdroj: Škoda auto

Dizajn športového  volantu je podobný, aký môžu vídať fanúšikovia motoršportu v pretekárskych špeciáloch. Zároveň je rovnako ako zvyšok interiéru potiahnutý špeciálnym materiálom, ktorý má na povrchu štruktúru miniatúrnych trojuholníkov. Odkazuje tak na novú DNA interiéru značky ŠKODA aj v jej budúcich automobiloch.

Zdroj: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo