2018-09-22 06:55:00
Barum Polaris 5
Barum Polaris 5
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Barum Polaris 5 – nová generácia obľúbenej zimnej pneumatiky

Aj keď sa podľa kalendára zajtra oficiálne končí leto, výrazná zmena počasia núti myslieť už na zimu.

Ani sa nenazdáme a príde čas sneženia a čľapkaníc, ľadu i námrazy. To znamená pre väčšinu vodičov prezúvanie auta z letných pneumatík na zimné. Novinku - nový zimný plášť: Barum Polaris 5 má aj značka Barum.

Je dnes druhou najpredávanejšou značkou koncernu Continental v Európe a zároveň podľa prieskumu Continental Barum s.r.o. je aj druhou najobľúbenejšou pneumatikou medzi slovenskými vodičmi po lokálnej značke Matador.

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Typické logo s okrídleným B na začiatku bolo zaregistrované pred 70. rokmi. Značka vznikla spojením názvov podnikov Baťa, Kudrnáč-Rubena a Matador/Mitas. Pôvodne išlo o obchodnú organizáciu, ktorá mala zabezpečovať distribúciu a predaj pneumatík (a neskôr ďalších gumových výrobkov) v Československu. Po roku 1989 musel Barum pre zachovanie svojej existencie nájsť silného partnera. Toho našiel v koncerne Continental AG. Zmluva o joint-venture bola podpísaná 21. 12. 1992 a do platnosti vstúpila 1. 3. 1993. Vznikla tak spoločnosť Barum Continental s.r.o. (dnes Continental Barum s.r.o.) a značka Barum sa stala súčasťou koncernu Continental AG.

Barum Polaris 3 podľa hodnotení zákazníkov na portáli Heureka.sk je jednou z dlhodobo najpopulárnejších zimných pneumatík na Slovensku. Vlani sa umiestnila na druhom mieste, hneď po Matadore MP 92 Sibir Snow. Teraz prichádza na trh jej nástupca Polaris 5. Novinka ponúka lepšie, vyvážené jazdné vlastnosti na všetkých typoch povrchov. Je robustná a odolná, čo dokazuje aj nový dizajn bočnice, navrhnutý aj s ohľadom na odolnosť proti poškodeniu, napríklad pri kontakte s obrubníkom. Všetci vodiči uvítajú, že lákavá je aj jej dostupná cena.

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Novinka stelesňuje primárne heslo značky: „Rozumná voľba“. Je teda odolná, všestranná, má vyvážené jazdné vlastnosti a inovatívnu konštrukciu, ktorá zaisťuje nízky valivý odpor a v dôsledku aj nižšiu spotrebu paliva. „Rovnako ako ostatné pneumatiky Barum je aj Polaris 5 rozumnou voľbou pre tých, ktorí sa chcú na svoje auto maximálne spoľahnúť,“ opisuje plášť Juraj Ižvolt, riaditeľ marketingu Continental Barum s.r.o. a dodáva: „Spojenie s globálnym hráčom umožnilo značke Barum ďalší rozvoj a výrazný nárast objemu predaja. Predávame výborné plášte za skvelú cenu.“

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Vyvážené jazdné vlastnosti na všetkých typoch povrchov

Pri vývoji nových pneumatík sa inžinieri zamerali na vylepšenie jazdných vlastností na snehu bez toho, aby tým negatívnym spôsobom ovplyvnili jej vyvážený výkon na suchom aj mokrom povrchu. „Stredoeurópske zimy majú premenlivé podmienky. Zimné teploty občas striedajú podmienky skôr jesenné. Častejšie ako pokryté snehom a ľadom sú naše cesty mokré od dažďa. Zjednodušene povedané - samotná skvelá trakcia na snehu dobrú zimnú pneumatiku pre použitie na Slovensku neurobí. Preto sme pri vývoji chceli zachovať všetky vlastnosti v rovnomernom mixe - či už ide o tie čisto zimné alebo o odolnosť voči akvaplaningu, hluku a valivému odporu. Výsledkom je novinka Polaris 5 - plášť s mimoriadne vyváženými jazdnými vlastnosťami,“ hovorí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Správne správanie pneumatiky na snehu, mokrom aj suchom povrchu má na svedomí trojdrážkový dezén s dvojicou tuhých stredných blokov a s radom inovatívnych trakčných zárezov, umiestnených v obvodových drážkach. Adhéziu na všetkých typoch povrchov ďalej zvyšuje koncept multifunkčných lamiel (biele čiary), bočné vedenie na snehu zlepšuje unikátny profil strednej časti dezénu (vyznačený modrou).

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Na mokrom povrchu vodiči ocenia kombináciu rovnomerne rozložených obvodových drážok a optimálny profil priečnych drážok, oboje urýchľuje odvod vody z kontaktnej stopy pneumatík (modré). Kontakt s mokrou vozovkou zlepšujú dodatočné zárezy v ramennej oblasti plášťa (žlté).

Pri návrhu Polaris 5 sa nezabudlo ani na komfort: ten zvyšuje optimalizovaná sekvencia rozloženia blokov (nie sú rovnako veľké na pravej a ľavej strane) uprostred behúňa. Výsledkom je nižšia hlučnosť pneumatiky. To sa pozitívne prejaví hlavne pri dlhých cestách, kedy monotónny zvuk pneumatík často spôsobuje únavu vodiča i posádky.

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Nový vzhľad bočnice

Pneumatiky Barum Polaris 5 tiež prichádzajú s úplne novým vzhľadom bočnice, ktorý v budúcnosti jasne identifikuje aj ďalšie pneumatiky značky. „Na bočnici našich nových pneumatík sme si dali naozaj záležať. Má interpretovať tri základné hodnoty značky: odolnosť, cenovú dostupnosť a racionalitu voľby,“ hovorí Juraj Ižvolt, riaditeľ Divízie marketing Continental Barum s.r.o. Podobu bočnice zdokonaľuje aj aplikácia najmodernejších technológií, používaných pri vulkanizácii, ktoré umožňujú využívať precízne grafiku – „hlboké“ písmo s veľmi jemnou štruktúrou šrafovania s 3D efektom, ktoré je veľmi dobre čitateľné a odolné proti poškriabaniu. Efektný vzor snehových vločiek na prvý pohľad odlišujú pneumatiku od jej letných súrodencov.

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Široká ponuka rozmerov

Pneumatiky Barum Polaris 5 sú už teraz dostupné v dvoch rôznych vyhotoveniach: pre klasické osobné vozidlá aj pre SUV (Polaris 5 SUV). Výsledkom je široké rozpätie ponúkaných rozmerov, ktoré pokrýva 91% trhu pneumatík pre osobné vozidlá a 52% v prípade SUV, čo spolu činí 89% celého trhu. V ponuke budú plášte pre 13“ disky najmenších áut a tiež pre 19“ disky veľkých športovo úžitkových vozidiel. Šírka pneumatík pokrýva spektrum od 145 do 255 mm. Najobľúbenejšími rozmermi budú zrejme podľa dlhodobých štatistík rozmery 205/55 R 16 a 195/65 R 15, určené okrem iného pre najpopulárnejšie vozidlá nižšej strednej triedy (Škoda Octavia alebo Volkswagen Golf).

Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum
Zdroj: Jozef Vydra, Continental Barum

Okrem novej zimnej pneumatiky Barum Polaris 5 tvoria ponuku značky Barum pre osobné a ľahké úžitkové vozidlá letné modely Brillantis 2, Bravuris 2, Barvuris 3HM (aj vo verzii pre SUV), Bravuris 4x4, Vanis 2 špeciálne pre LUV, zimný typ SnoVanis 2 takisto pre ľahké úžitkové vozidlá a tiež celoročný plášť Quartaris 5. Spomenutý model bol tiež uvedený tento rok a ide o riešenie veľmi vhodné pre mestskú prevádzku, pre ktorú nie je typická jazda po zasneženom povrchu, alebo vysoký ročný kilometrový výkon.

pneumatiky
AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo