2018-07-13 14:35:00
AAA Auto Škoda
AAA Auto Škoda Ilustračné foto
Zdroj: AAA Auto

Dominancia nafty končí už aj pri zánovných autách. Ponuka je vyrovnaná

Pri zánovných autách sa ponuka naftových a benzínových modelov vyrovnala.

Na slovenskom trhu so zánovnými vozidlami nastal výrazný posun. Zatiaľ čo v minulosti prevládali aj v tejto kategórii autá na dieselový pohon, v súčasnosti to už neplatí. Ponuka inzerovaných zánovných vozidiel za prvý polrok ukázala, že počet benzínov a dieselov sa úplne vyrovnal. Vlani mali pritom v rovnakom sledovanom období naftové autá navrch nad benzínovými v pomere 57 ku 43 percent. Vyplynulo to z kontinuálneho sledovania trhu, ktoré robí predajca zánovných áut Mototechna. Tá patrí do skupiny AURES Holdings, ktorej súčasťou je aj sieť autocentier AAA AUTO.

Zánovné autá, teda jazdené vozidlá s nízkym vekom a s nízkym opotrebením a nízkym kilometrovým nábehom sa postupne stávajú aj u nás čoraz populárnejšie. Výrazná finančná úspora v porovnaní s úplne novým autom a pritom minimálne znaky používania. Obvykle sa za zánovné autá považujú tie s vekom od jedného do piatich rokov. Predovšetkým ale rozhoduje ich stav a nízky kilometrový nájazd.

Slováci si mohli za prvých 6 mesiacov tohto roka vyberať z celkovej ponuky 16 918 inzerovaných  zánovných vozidiel. V tomto prípade ide o autá, ktoré sú vyrobené najskôr v roku 2013 a majú najazdených do 40 tisíc kilometrov. Analýza ukázala, že najčastejšie mali tieto autá 1 rok a mali najazdených 12 275 kilometrov, čo je o približne 300 kilometrov menej, ako to bolo v rovnakom sledovanom období vlani. V medziročnom porovnaní klesla aj najčastejšie uvádzaná cena z 20 500 na 18 500 eur.

Keď sa pozrieme na ponuku zánovných áut podľa toho, na čo jazdia, vozidiel s naftovým motorom bolo 7 981 a s benzínovým 7 963. „Ukazuje sa nám tu nový trend na slovenskom trhu so zánovnými vozidlami. Kým v minulosti  prevládali autá na dieselový pohon, počet ponúkaných benzínových áut sa im už úplne vyrovnal. Pre porovnanie môžem uviesť, že v tejto kategórii jazdených áut  mali vlani v rovnakom sledovanom období naftové autá navrch nad benzínmi v pomere  57 ku 43 percent. Čo je taktiež zaujímavé, v ostaných krajinách Vyšehradskej štvorky je stále ponuka dieselových áut výrazne vyššia ako benzínových. Najmarkantnejší rozdiel je v Poľsku, kde tvoria autá s naftovými motormi až dve tretiny z ponuky zánovných vozidiel,“  hovorí generálna riaditeľka AURES Holdings Karolína Topolová.

Kým na Slovensku a v Českej republike úplne dominujú v ponuke modely od Škodovky, v Poľsku a Maďarsku je už ponuka oveľa rozmanitejšia. U nás možno badať postupný trend poklesu ponuky naftových áut pri všetkých jazdenkách. Citeľný bol najmä pred dvoma rokmi po prevalení emisnej kauzy.

Najinzerovanejšie zánovné autá za prvý polrok 2018

Slovensko

Česká republika

Poľsko

Maďarsko

Škoda Octavia

Škoda Octavia

Opel Astra

Opel Astra

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Ford Focus

BMW 5

Škoda Rapid

Škoda Rapid

Renault Clio

Mercedes E

Volkswagen Golf

Škoda Superb

Volkswagen Golf

Opel Corsa

Škoda Superb

Hyundai i30

Opel Corsa

Suzuki Vitara

V ponuke zánovných vozidiel na Slovensku výrazne prevládajú autá ponúkané firmami, ktorých bolo za pol roka viac ako 13 a pol tisíc, zatiaľ čo súkromné osoby inzerovali necelých 3 400 áut. „Medzi oboma kategóriami sú pritom veľké rozdiely. Kým autá od súkromných inzerentov mali najčastejšie najazdených takmer 21 600 kilometrov, cenu tesne pod hranicou 14 tisíc eur a najčastejší vek 2 roky, firemné autá mali najazdených zhruba o polovicu menej kilometrov – 10 485 a nemali ani jeden rok. Boli však logicky aj drahšie,“  dopĺňa Karolína Topolová.  

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AAA Auto, PR článok

Komentáre k článku


Stream naživo