2018-06-09 14:45:00
Najväčšmi zavážia vlastnosti na
Ilustračné foto
Zdroj: ADAC,OAMTC,TCS,UAMK,

Pozor na zatopené autá po silných búrkach. Čoskoro sa objavia v inzerátoch

Silné búrky, ktoré sa prehnali západným Slovenskom a spôsobili lokálne záplavy, ovplyvnia aj trh s jazdenkami.

Po záplavách sa v inzerátoch s ojazdenými autami pravidelne vyskytujú autá, ktoré boli zatopené. V moderných vozidlách plných elektronickej výbavy a rôznych bezpečnostných systémov je pochopiteľne zvýšená náchylnosť k poruchám, najmä po zaplavení veľkým množstvom vody a bahna. Takýto zásah do elektroniky môže mať za následok množstvo chýb elektroniky až úplne znefunkčnenie vozidla. Utopené auto udržiavané v prevádzke môže kedykoľvek ohroziť priamo aj život posádky. Riziko kúpy takýchto vozidiel po lokálnych záplavách na západnom Slovensku v súčasnosti výrazne vzrástlo.

Výdavky na opravu môžu mnohokrát prevýšiť aj cenu samotného vozidla. Po zatopení vozidla by mala byť vymenená kompletná elektroinštalácia, viaceré dielce motorovej sústavy a často aj znehodnotené časti interiéru vrátane sedadiel, čo pri prémiových modeloch môžu byť náklady na úrovni desiatok tisíc eur. Lákavá cena tak môže skrývať doslova pohromu a často i neriešiteľné problémy s vozidlom.

Zdroj: ČTK

Pri kúpe jazdeného auta v nasledujúcich týždňoch preto dôkladne preverte, či auto nejaví čo i len nebadané následky zatopenia. Skontrolovať treba napríklad, či nie je bahno v rôznych ťažko prístupných miestach, napríklad pod čalúnením dverí. Často býva aj za tesnením okolo dverí alebo pod palubnou doskou. Piesok, či iné drobné častice sa môžu vyskytovať doslova kdekoľvek, napríklad v „zákutiach“ motorového priestoru. Aj po mesiacoch schnutia sa môžu na rôznych miestach vyskytovať nové a nové známky zatopenia. Veľa napovie tiež väčšia miera korózie pod kobercom v batožinovom priestore, alebo špecifický „akváriový“ zápach po povodni, či snaha o prekrytie zápachu výrazne aromatizovanými čistiacimi prípravkami. Obvykle sa po zatopení stáva auto úplne nepojazdné a v prípade poistenia havarijným poistením ide o totálnu škodu.

Problém je, že na takéto stavy falšovaním a zamlčiavaním informácií o vozidle môžu autá po totálnej škode znova ožiť v zákutiach internetu prostredníctvom súkromných inzerátov. Súčasná legislatíva totiž pod hrozbou likvidačných pokút takéto oživovanie utopencov neumožňuje veľkým predajcom (ktorí predávané autá aj vlastnia).

Súkromní predajcovia napríklad nemusia v inzerátoch uvádzať VIN číslo. Znemožňujú tak zákazníkom, aby si mohli auto v predstihu sami dôkladne skontrolovať. Kupujúci by preto mali byť v tejto dobe obozretní a k nákupu auta by mali pristupovať zodpovedne. V kúpnej zmluve by rozhodne mali požadovať ustanovenie o tom, že auto nebolo zatopené, aby v rámci prípadnej reklamácie mohli žiadať finančnú kompenzáciu.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo