2018-01-26 13:05:00
Adient LED lighting
Adient LED lighting
Zdroj: Adient

Nové sedadlá – z každého auta bude svojský originál

Digitalizácia a automatizácia výrobných procesov umožňujú personalizovať interiér vozidla pri kúpe.

Moderné technológie dokážu zhmotniť individuálne predstavy majiteľa pri kompletizácii vozidla na výrobnej linke. Znamená to, že aj autá v bežnej prevádzke sa budú od seba líšiť, aj keď pôjde o tú istú značku a model.

Spoločnosť Adient, najväčší výrobca automobilových sedadiel, predstavil na Severoamerickom medzinárodnom autosalóne (NAIAS) nové smart riešenia pre automobilové interiéry. Prinášajú technologické inovácie, ktoré priniesol vývoj v automobilovom odvetví v uplynulom roku.

Nové dizajny, farby a vzory

Keďže je autosedadlo v neustálom kontakte s telom pasažiera, jeho povrch podlieha opotrebeniu. Odnímateľné poťahy chránia sedadlo pred poškodením či zašpinením. Vďaka zipsu sa dajú jednoducho vyzliecť a oprať. Majitelia si môžu interiér vozidla personalizovať a poťahy meniť, prípadne kombinovať. Patentovaná digitálna atramentová tlačiareň umožňuje výber z rôznych dizajnov, farieb a vzorov. Časom by táto takáto tlačiareň mohla byť súčasťou každého automobilového závodu, ktorý kompletuje finálne vozidlá.

Zdroj: Adient
Zdroj: Adient

Ultrafialové podsvietenie

Podsvietenie poťahov sedadiel a čalúnenia je možné už aj UV svetlom. Riešenie je založené na etablovanej technológii LED. Podsvietenie zdôrazňuje dizajnové prvky a podľa zvolenej kombinácie sedadiel, poťahov a svetiel môže pôsobiť elegantne, moderne alebo až futuristicky. Aktivuje sa automaticky počas nastupovania do vozidla.

Poťahy so schopnosťou termoregulácie

Technológia šitia pomocou poloautomatických 3D CNC zariadení umožňuje výrobu poťahov z pravej alebo umelej kože. Aplikácia tohto výrobného postupu umožňuje optimalizovať vlastnosti poťahov tak, aby okrem komfortu poskytovali aj ďalšie funkcie. Napríklad schopnosť termoregulácie. Jednotlivé súčasti sedadla sú tak viac integrované a vykurovanie a chladenie funguje efektívnejšie.

Alternatívny luxus

Artysin, látka podobná semišu, pripomína kožu a dodáva interiéru vozidla luxusný vzhľad. Tento materiál je ale ľahší, vzdušnejší a navyše prináša cenovú úsporu. Umožňuje vytvárať sedadlá v rôznych dizajnoch a farbách a variantoch.

Flexibilnejšie a ľahšie sedadlá

Nová patentovaná technológia použitá na zadnú časť sedadiel vodiča a spolujazdca, kombinuje výhody ľahkej konštrukcie a mäkkého povrchu. Aj bez vnútornej plastovej kostry zostáva zachovaný trojrozmerný tvar autosedadla. Vzniká tiež väčší priestor na nohy, najmä pre pasažierov sediacich vzadu.

Vylepšenie neobišlo ani zadné sedadlá. Hliník a oceľ znižujú hmotnosť konštrukcie o viac ako 7 kilogramov. Bezpečnostné pásy už nemusia byť upevnené na stĺpikoch karosérie ale môžu byť integrované do sedadla. Cestujúci si preto môže optimalizovať svoju polohu a zvýšiť komfort sedenia. Zostáva pritom zachovaná úroveň jeho bezpečnosti pri jazde, alebo v prípade nárazu.


AUTOR: © Zoznam/red
ZDROJ: Adient

Komentáre k článku


Stream naživo