2018-01-03 04:00:00
Horiace autá vo Francúzsku
Horiace autá vo Francúzsku
Zdroj: AFP

Pri oslavách nového roka podpálili vo Francúzsku vyše 1000 áut

Ohňostroje, petardy, dobré jedlo a litre šampanského? Nie, vo Francúzsku je to inak.

Príchod nového roka „oslavujú“ v krajine galského kohúta inak. Pre mňa ako pre Stredoeurópana je nepochopiteľné, že pri novoročných oslavách hrá hlavnú úlohu oheň v tej najohavnejšej podobe. Netuším, kto priniesol do tejto európskej krajiny takúto, dovolím si poznamenať, barbarskú (a debilnú) „kultúru“. Toto naozaj nie je európske správanie.

Francúzsko je predovštkým známa ako krajina milovníkov kvalitného vína, šansónov, Tour de France, aromatických syrov a revolúciou. No má aj svoju temnú, odvrátenú tvár, ktorú ukázala opäť na Nový rok. Ako informovala francúzska agentúra AFP, tamojšie oslavy príchodu nového roka totiž znova raz sprevádzalo besnenie. V celej krajine úmyselne zapálili pri novoročných oslavách viac ako tisíc vozidiel.

Bohužiaľ sú takéto scény vo Francúzsku na Nový rok už celkom bežným javom. Na to sa ani nedá zvyknúť, pritom je to rok od roka horšie. Tento rok bolo vyčíňanie vandalov ešte vážnejšie ako pred rokom. Počet zapálených áut stúpol z minuloročných 935 na 1031. Úmerne s tým vzrástol aj počet zatknutých. V súvislosti s týmto besnením zadržali tento rok 510 osôb, pričom v minulom roku ich bolo 456.

Zdroj: AFP
Zdroj: AFP

Tradične najhoršia a najvážnejšie situácia bola v Paríži. Len v juhovýchodnej časti Val-de-Marne zapálili 94 áut. Zadržali tam 20 osôb, pritom boli pri zásahu zranení traja policajti. V mestách Vienne, Dunkirk a Mulhouse boli tiež ďalšie vážne útoky vandalov. V centrách týchto miest a ich okolí horelo 86, 59 respektíve 68 áut. Nepomohlo ani to, že v celom Francúzsku dohliadalo na oslavy príchodu roku 2018 takmer 140 000 členov bezpečnostných zložiek. Celá krajina totiž zostáva v pohotovosti po vlne teroristických útokov, pri ktorých od roku 2015 prišlo o život už 241 ľudí.

Francúzsko je takýmto vyčíňaním už dobre známa. Táto povesť odrádza turistov od strávenia osláv príchodu nového roka v tejto krajine. Napríklad pri oslavách na prelome rokov 2014 a 2015 úmyselne zapálili 940 vozidiel, na prelome rokov 2012 a 2013 ich bolo dokonca 1 197. Skrátka iný kraj, iný mrav... hoci toto s dobrými mravmi nemá nič spoločné.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: AFP, sputniknews.com, thelocal.fr

Komentáre k článku


Stream naživo