2017-11-29 14:25:00
Táto pneumatika má za
Táto pneumatika má za sebou takmer 80 000 km
Zdroj: continental

Pneumatiky PremiumContact 6 – dlhodobý test potvrdil dlhšiu životnosť

Continental si pred časom vybral na sociálnej sieti desať testovacích jazdcov zo Slovenska a Česka.

Teraz absolvovali záverečné meranie zbytkového dezénu a celkového opotrebovania pneumatík v dlhodobom teste, ktorý sa zameral na sledovanie kilometrového výkonu. 

Spoločnosť Continental úspešne ukončila niekoľkomesačné testovanie letných pneumatík PremiumContact 6, do ktorého sa zapojilo desať bežných vodičov zo Slovenska a Česka. Jazdci sa na testovanie prihlásili prostredníctvom fanpage na Facebooku, pod podmienkou, že do konca októbra najazdia minimálne 15 000 kilometrov.

Tento limit všetci vodiči splnili, no našli sa aj takí, ktorí najazdili o desaťtisíce kilometrov viac. Dokonca jeden z jazdcov najazdil až takmer 80 000 kilometrov. Do testu sa zapojili aktéri rôznych profesií a z viacerých miest a obcí Slovenska.

Boli to napríklad Šahy, Púchov alebo Trakovice. Preto každý vodič jazdil po iných trasách a Continental  tak získal relevantné a cenné informácie o pneumatikách a ich opotrebení po jazde na slovenských cestách priamo od spotrebiteľov.

Zdroj: continental
Zdroj: continental

Záverečné hodnotenie jazdcov

Vyhodnotenie záverečných výsledkov sa uskutočnilo priamo v sídle spoločnosti Continental v Otrokoviciach. Výsledkom testu boli informácie o celkovom opotrebení pneumatík a dát z meraní zbytkového dezénu. Všetky výsledné hodnoty zabezpečili špecializovaní pracovníci spoločnosti Continental v servisoch siete BestDrive.

Na začiatku testovania prešli všetky vozidlá kontrolou geometrie, čiže opotrebovanie pneumatík bolo u každého jazdca rovnomerné bez známok väčšieho poškodenia. Všetci jazdci mali autá s predným pohonom, čo znamenalo, že väčšie opotrebenie bolo na pneumatikách prednej nápravy.  

„Pneumatiky ma príjemne prekvapili. Skvelo držia na mokrej vozovke. Osobne jazdím na športovejšom type auta a v zákrutách bolo vďaka týmto pneumatikám istejšie a výrazne tichšie,“ zhodnotil po záverečných testoch vojak z povolania Miroslav Szijartó.

Nízku hlučnosť pneumatiky ocenil aj architekt Nikolas Babiš: „Vynikajúca pneumatika v parametre hlučnosti. Keď som vyšiel na nejakú kvalitnú vozovku tak som nepočul nič iné okrem aerodynamického hluku konštrukcie auta.“

Zdroj: continental

Testovací jazdci, ale najviac oceňovali predovšetkým vysokú životnosť pneumatiky. Podľa odborníkov z Continentalu životnosť pneumatiky nezávisí od toho, koľko vodič najazdí kilometrov, ale odvíja sa od toho po akých trasách a vozovkách sa pohybuje. Ďalším zistením bolo, že pri všetkých jazdcoch bola opotrebená pravá predná pneumatika viac ako ľavá.

„Potvrdili sa nám naše odhady a môžeme konštatovať, že pneumatika PremiumContact 6 má veľmi vysokú životnosť a výborné vlastnosti. Vďaka získaným hodnotám sme sa uistili, že tento model prevýšil svojho predchodcu Conti PremiumContact 5 a Conti SportContact 5,“ uviedol Aleš Langer, z oddelenia Zákazníckho servisu Continental Barum s.r.o.  

Pneumatiky v teste obstáli

Najazdené kilometre boli pri testovacích jazdcov rozdielne. Všetci jazdci absolvovali so svojimi vozidlami minimálne 15 000 km. Najviac sa podarilo najazdiť taxikárovi Stanislavovi Mikovi z Púchova, ktorý na pneumatikách odšoféroval až 78 854 kilometrov. Líšili sa aj minimálne a maximálne dopočty prednej a zadnej pneumatiky. Minimálmy dopočet prednej pneumatiky bol na úrovni 27 264 km a maximálny 100 196 km. Pri zadnej pneumatike bol minimálny dopočet 54 528 km a maximálny 150 776 km.

Ak zoberieme výsledky všetkých testovacích jazdcov dohromady, tak v priemere najazdili 28 142 km.  Odhad životnosti prednej pneumatiky bol 42 359 km a zadnej pneumatiky 97 803 km. Tieto čísla sú iba orientačné, keďže merania prebehli na relatívne malej vzorke testovacích jazdcov. Napriek tomu záverečný verdikt znie, že pneumatiky PremiumContact 6 obstáli na slovenských a českých cestách.

Zdroj: continental

Continental uviedol na trh svoju novú PremiumContact 6 začiatkom tohtoročnej letnej sezóny. V teste nemeckého motoristického magazínu Auto Bild sa nová PremiumContact 6 stala celkovým víťazom v porovnávacom teste letných pneumatík pre rok 2017. Nemeckí konštruktéri sa pri novej pneumatike hlavne sústredili na zlepšenie jej kilometrového výkonu, ktorý je až o 15 % lepší ako pri predchádzajúcom modeli pneumatiky. Druhou doménou tejto pneumatiky je jej priľnavosť na vozovke za mokra – v tejto kategórii v porovnávacom teste suverénne zvíťazila.

Na záver ešte pár univerzálnych rád,  ako predĺžite životnosť aj vašim pneumatikám

  1. Správne nastavená geometria zabráni, aby sa pneumatiky zjazdili nerovnomerne.
  2. Kontrolujte pravidelne tlak v pneumatikách, najlepšie každý týždeň, v najhoršom prípade aspoň raz za mesiac. Správny tlak v pneumatikách predĺži životnosť pneumatík a prispeje aj k úspore paliva.
  3. Pravidelne vymieňajte pneumatiky medzi hnacou a hnanou nápravou. Odporúča sa to každých 5 – 10 tisíc kilometrov, čo u väčšiny motoristov znamená interval medzi výmenou letných pneumatík za zimné a naopak.

Nezabudnite však, že samotné opotrebovanie pneumatík veľmi záleží aj od spôsobu jazdy a starostlivosti každého vodiča, ktoré majú zásadný vplyv na ich životnosť.

red.
ZDROJ: Continental Barum

Komentáre k článku


Stream naživo