2017-10-30 17:45:00
Nissan testuje autonómne auto
Nissan testuje autonómne auto v Tokiu
Zdroj: Nissan Motor Corporation

Nissan testuje plne autonómny prototyp v uliciach Tokia

Nissan pred pár dňami predviedol na verejných komunikáciách v Tokiu prototyp najpokročilejšej technológie autonómnej jazdy.

Jej použitie v sa reálnych podmienkach plánuje od roku 2020. Spoločnosť Nissan Motor Corp. otestovala technológiu ProPILOT ďalšej generácie na upravenom športovom sedane Infiniti Q50. Táto technológia umožňuje autonómnu prevádzku vozidla na mestských cestách a diaľniciach po tom, ako vodič pomocou navigačného systému vyberie cieľ, a trvá až do príjazdu.

 Umelá inteligencia prototypu využíva vstupy z 12 sonarov, 12 kamier, deviatich radarov s milimetrovými vlnami, šiestich laserových skenerov a mapy s vysokým rozlíšením, aby v reálnom čase analyzovala komplexné scenáre a plynulo manévrovala v náročných podmienkach mesta – napríklad pri prechádzaní rušných križovatiek.

Tieto inovácie hardvéru, spoločne s vylepšením softvéru, tiež zaisťujú plynulé prejazdy pri stretoch s prekážkami na ceste. Výsledkom je pocit z jazdy akoby za volantom sedel človek a cestujúcim prináša pokoj.

Zdroj: Nissan Motor Corporation

„Vynaliezavosť je stredobodom všetkého, čo v spoločnosti Nissan robíme,“ povedal Takao Asami, senior viceprezident pre výskum a pokročilé inžinierstvo. „Náš prototyp systému ProPILOT ďalšej generácie je ukážkou technológie, ktorá bude dostupná na použitie v reálnom svete od roku 2020. Toto predvedenie je ďalším príkladom úspešnej práce, ktorá smeruje k vytvoreniu budúcnosti s autonómnou jazdou pre všetkých.“

Zdroj: Nissan Motor Corporation

Táto ukážka nasledovala po nedávnom uvedení na trh nového Nisanu Leaf s nulovými emisiami. Je vybavený technológiou ProPILOT, ktorá umožňuje autonómnu jazdu v jednom jazdnom pruhu na diaľniciach. Rozširujúca sa paleta modelov Nissan s technológiou ProPILOT taktiež zahŕňa model Nissan Serena a v roku 2018 bude obohatená o model Qashqai.

Zdroj: Nissan Motor Corporation

Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan Motor Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo