2017-09-06 10:00:00
Porsche Cayenne 2017
Porsche Cayenne 2017
Zdroj: VW Slovakia

Volkswagen Slovakia začal výrobu novej generácie Porsche Cayenne

Z výrobnej linky bratislavského závodu Volkswagen Slovakia (VW SK) schádzajú prvé sériové vozidlá Porsche Cayenne na kolesách.

Do sériovej výroby prichádza ako prvé spomedzi troch ohlásených SUV modelov, ktorými sú, okrem Porsche Cayenne tiež Volkswagen Touareg a Audi Q8. Zároveň ide o prvý model značky Porsche kompletne vyrábaný na Slovensku.

„Bratislavský závod VW SK patrí vďaka výrobe vozidiel najvyššej kvality medzi najvýznamnejšie závody značky a koncernu Volkswagen. Náš skúsený tím vyrába zložité produkty v rôznych derivátoch, ktoré dodávame zákazníkom do celého sveta. Umiestnenie kompletnej výroby novej generácie Porsche Cayenne do Bratislavy významne prispeje k perspektívnym a stabilným pracovným miestam,“ uviedol Ralf Sacht, predseda predstavenstva VW SK.

S príchodom novej generácie Porsche Cayenne bola rozšírená výroba na tri segmenty. Pre vozidlo sa lisuje priamo v Bratislave 13 dielov, ktoré smerujú do novej karosárne. Tam sú pomocou približne 650 robotov spájané spolu s ďalšími dielmi do kompletnej karosérie.

Zdroj: VW Slovakia
Zdroj: VW Slovakia

Novinkou je výroba podvozkov, ktorá je umiestnená v novopostavenej montážnej hale, kde sa vozidlo kompletizuje do finálnej podoby. Po prvý raz tak schádza Porsche Cayenne z linky bratislavského závodu na vlastných kolesách. Celková výška investícií do nových výrobných hál a najmodernejších technológií dosiahla viac ako 800 mil. €.

Zdroj: VW Slovakia
Zdroj: VW Slovakia

V bratislavskom závode sa od uvedenia modelu Porsche Cayenne na trh v roku 2002 zhotovovali predmontované lakované karosérie s vysokým podielom komponentov a sa na kompletizáciu exportovali do závodu značky Porsche v Lipsku. Vďaka novej organizácii produkcie je využitý potenciál súčinnosti medzi závodmi v rámci koncernu Volkswagen a prostredníctvom toho sa zároveň redukuje preprava a čas v prospech ekologickej výroby.

V súčasnosti bratislavský závod VW SK produkuje 6 modelov 5 značiek pod jednou strechou. Sú to Volkswagen Touareg, Audi Q7, Porsche Cayenne, Volkswagen up! (vrátane čisto elektrickej verzie Volkswagen e-up!), SEAT Mii a ŠKODA Citigo. Zároveň sa intenzívne pripravuje na výrobu tretej generácie Volkswagen Touareg a úplne nového modelu Audi Q8.

Zdroj: VW Slovakia
Zdroj: VW Slovakia

Nové produkty so sebou prinášajú aj zvýšené nároky na pracovnú silu. Od začiatku minulého roka prijal VW SK 1 900 zamestnancov, ďalšiu tisícku plánuje zamestnať do konca roka. Uchádzačom o prácu ponúka atraktívny nástupný hrubý priemerný mesačný plat. Navyše získajú nástupný bonus pre novoprijatých zamestnancov, dovolenkový a vianočný príspevok (13. a 14. plat), odmenu za hospodárske výsledky a široký sociálny program.

Na videu si môžete pozrieť, ako sa pripravovalo nové Porsche. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako evolúcia predchodcu, dizajnovali a konštruovali ho úplne nanovo a od začiatku.

Jozef Vydra
ZDROJ: VW Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo