2017-05-25 04:00:00
crash test Corolla
crash test Corolla
Zdroj: ANCAP

VIDEO: Staré, alebo nové? Crashtest dvoch modelov Toyota Corolla dal odpoveď

Hoci máte možno iný názor, nové autá sú naozaj bezpečnejšie, ako ich predchodcovia.

Staršie vozidlá nie sú tou správnou voľbou. To sa nám vo videu snaží naznačiť organizácia Australasian New Car Assessment Program (ANCAP). Ich crashtest mal potvrdiť kruté štatistiky. Ukazujú, že ľudia cestujúci v autách vyrobených pred rokom 2000 majú pri nehode dvakrát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia. Dôkazom sa stal crashtest dvoch vozidiel Toyota Corolla.

Staršia z dvojice si už niečo pamätala, vyrobili ju v roku 1998. V neľútostnom súboji sa stretla s Corollou, ktorá sa z továrne vybrala na cesty v roku 2015. Video naozaj skvele demonštruje vývoj bezpečnosti automobilov. Obe vozidlá sa pred čelným nárazom pohybovali rýchlosťou 64 km/h.

Novší model by bez väčších problémov uchránil pasažierov od vážnejších zranení. To isté už sa nedá povedať o modeli z roku 1998. Karoséria sa po náraze poriadne zrolovali a vidieť je tiež poškodenie v miestach, kde sedia pasažieri.

Austrálčania k tomu pridali veľmi zaujímavé údaje, ktoré ilustrujú vzťah medzi vekom vozidla a počtom obetí dopravných nehôd. Ukazujú, o koľko väčšiu šancu na prežitie máte v nových autách v porovnaní s tými starými. Nebavíme sa pritom o autách z 80. rokov 20. storočia, ale už o celkom moderných vozidlách.

Zdroj: ANCAP

V prípade Austrálie a jej údajov platí, že vozidlá vyrobené do roku 2000 tvoria 20 percent tamojšej flotily, no na ich konto pripadá 33 percent fatálnych nehôd. Sú to modely ako Škoda Octavia I, VW Golf IV alebo Ford Focus I. Autá vyrobené do roku 2005 znamenajú 60 percent mŕtvych v porovnaní s 41 percentami registrovaných vozidiel. Pritom rok 2005 je napríklad prielom výroby BMW radu 3 E46 a E90, čo sú už naozaj dosť moderné automobily.

Voči tomu autá z rokov 2011 až 2016 tvoria 31 percent flotily, podiel na úmrtiach je však v ich prípade 13 percentný. „Pravdepodobnosť úmrtia v starých vozidlách je štyrikrát vyššia ako u nových vozidiel,“ povedal šéf ANCAP James Goodwin, pričom stále komentoval iba vzťah zaregistrovaných áut k počtu nehôd. Ak by sme poznali aj množstvo najazdených kilometrov s nimi, bude štatistika vyzerať ešte celkom inak - prakticky všetky firemné autá s veľkými nájazdmi budú pár rokov staré, súkromná autá vo veku 12 a viac rokov budú dnes využívané zvyčajne k najazdeniu 10-20 tisíc km za rok, viac nie.

Zdroj: ANCAP
Zdroj: ANCAP


„Mapovali sme priemerný vek áut, s ktorými sú spojené fatálne nehody, a počas jedného roka ich priemerný vek vzrástol z 12,5 na 12,9 rokov. Je preto nešťastné, že najviac ohrození vodiči - mladí a neskúsení či starí a nepozorní - jazdia v autách, ktorých sa riziko týka najviac. Dúfame preto, že tento test povzbudí všetkých motoristov k tomu, aby sa nad bezpečnosťou viac zamysleli,“ dodal Goodwin a podporuje to aj zmieneným testom.

Ten podľa neho najlepšie fyzicky ilustruje výhody nových, bezpečnejších áut. S Toyotou Corolla z roku 1998, čo tiež nie je žiadny múzejnej exponát, je vraj spojené „katastrofické zlyhanie štruktúry“ a preto testovacie figurína vykazovala „extrémne vysoké“ riziko poranenia hlavy, hrudníka a nôh. Stará Corolla v rámci testu získala len 0,4 bodu zo 16 možných, nová z roku 2015 však dosiahla 12,93. Išlo navyše o simuláciu nárazu v klasických podmienkach, teda pri rýchlosti každého auta 64 km/h, reálne nehody sa stávajú aj vo vyšších rýchlostiach.

Keby ste to chceli s komentárom, tu sú aj vysvetlivky:

Jozef Vydra
ZDROJ: ANCAP

Komentáre k článku


Stream naživo