2017-05-15 14:11:58
Toyota Prius
Toyota Prius
Zdroj: Toyota

Toyota Prius ide na odbyt medzi jazdenými hybridmi ako teplé rožky

Ako uviedol britský portál Auto Trader, jazdené autá Prius sa míňajú najrýchlejšie.

Model z roku 2014 sa v apríli prostredníctvom portálu predal v priemere za 14 dní.  „Tento rok je pre Toyotu zatiaľ veľmi dobrý,” zareagovala Karolina Edwards-Smajda, riaditeľka oddelenia predaja a spotrebného tovaru Auto Trader. ,,Prius aj Yaris majú veľmi dobrú povesť ako úsporné a bezporuchové autá. Vďaka tomu je o ne na trhu jazdených áut veľký záujem.“

Druhým modelom, ktorý sa predával v uplynulom mesiaci tohto roka najrýchlejšie, bol Mercedes-Benz GLA s dieselovým motorom z roku 2016, ktorý čakal na kupca priemerne 15 dni. Na treťom mieste sa umiestnil  Ford Mondeo hatchback s benzínovým motorom, takisto z uplynulého roku, s výsledkom 16 dní. Nového majiteľa si rýchlo nájde aj Toyota Yaris – benzínový model z roku 2012 predali priemerne po 19 dňoch.

Údaje, ktoré zverejnil portál Auto Trader, potvrdzujú niekoľko rokov trvajúci trend zvýšeného záujmu vodičov o hybridné autá. Popularita hybridov stúpa rovnako na trhu nových áut, aj medzi jazdenými.  Počas prvého kvartálu tohto roku vzrástol predaj hybridov značky Toyota v Európe o 50% oproti rovnakému obdobiu v roku 2016 a dosiahol 269 000 áut.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Najpopulárnejším hybridným modelom v roku 2017 je Toyota C-HR Hybrid a v prvej trojici sa umiestnili aj Yaris Hybrid a Auris Hybrid.

Z globálneho hľadiska je najpopulárnejším hybridným modelom Toyota Prius. Jeho celkový predaj sa po 20 rokoch na trhu blíži k 4 miliónom. Prius je prvý sériovo vyrábaný hybridný automobil na svete. Tretia generácia modelu bola v predaji od roku 2009 do roku 2015 a zvýraznila pozíciu ikony medzi hybridmi.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

V decembri 2015 odštartovala výroba štvrtej generácie modelu Prius, ktorá znamenala revolučné zmeny. Auto je postavené na základe novej modulárnej architektúry TNGA. Na jej základe vznikol oproti predchodcovi o 15% úspornejší hybridný pohon.

Nový Prius spotrebuje priemerne 3,3 benzínu na 100 km. Jednou z veľkých inovácií pri tomto pohone je motor 1,8 l s tepelnou účinnosťou 40%, čo je pre benzínové motory výnimočne dobrý výsledok.

Komentáre k článku


Stream naživo