2017-05-06 12:25:00
Škoda partner IIHF už
Škoda partner IIHF už 25 rokov
Zdroj: Škoda auto

Škoda má Guinessov rekord v najdlhšom sponzoringu

Začali sa Majstrovstvá sveta IIHF v ľadovom hokeji, poznáme prvé výsledky a držíme palce našim v dnešnom zápase s Talianskom.

Škoda si opäť zaisťuje zápis do Guinnessovej knihy rekordov za najdlhší sponzoring športových majstrovstiev sveta v histórii. Je už totiž po dvadsiaty piaty raz oficiálnym hlavným sponzorom a automobilovým partnerom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Tento rok sú od 5. do 21. mája v Kolíne nad Rýnom a v Paríži.

Škoda dáva organizátorom MS IIHF 2017 k dispozícii 55 automobilov. Počas zápasov šampionátu budú vozidlá Škoda Kodiaq a Superb stáť na prominentných miestach len niekoľko metrov od hracej plochy. Pre priaznivcov ľadového hokeja má Škoda k dispozícii špeciálne „fan zóny“ s pestrým sprievodným programom. Značka je aj dlhoročným podporovateľom slovenského ľadového hokeja -  Škoda Auto Slovensko je top partnerom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a slovenskej hokejovej reprezentácie od roku 2002.

Pred začiatkom 81. Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji odovzdala Škoda Medzinárodnej federácii ľadového hokeja 55 automobilov. Flotila vozidiel Škoda, ktorú v tomto roku tvoria modely Octavia, Superb a Kodiaq, každoročne počas svojho pôsobenia na majstrovstvách sveta prejde v priemere 250 000 kilometrov. Za 25 rokov to predstavuje vyše šesť miliónov kilometrov. Automobily Škoda tak v prepočte obišli približne 140-krát zemeguľu, pričom jazda nemusela byť ani raz prerušená pre technickú poruchu.

Škoda je tiež exkluzívnym partnerom aplikácie IIHF App a vďaka tejto aplikácii pre Android, Apple a Windows Phone dostávajú používatelia inteligentných telefónov alebo tabletov aktuálne informácie, naživo prenášané výsledky a štatistiky z MS priamo do svojich prístrojov. S gólovým alarmom im navyše neunikne žiadna úspešná strela. Okrem toho môžu pomocou svojich „selfies“ vytvárať špeciálne karty hráčov svojho najobľúbenejšieho tímu a zdieľať ich so svojimi priateľmi. Zaujímavé fakty, zákulisné príbehy, aktuálne informácie o dianí na šampionáte a ešte oveľa viac nájdu fanúšikovia aj na stránkach  www.skoda-hockey.com

Zdroj: Škoda auto

ŠKODA a ľadový hokej

Základný kameň tohto partnerstva položila česká firma už pred 25 rokmi. Od roku 1993 je Škoda Auto pri každoročne organizovaných Majstrovstvách sveta IIHF v ľadovom hokeji v centre pozornosti ako hlavný sponzor. Vďaka najdlhšiemu sponzoringu MS v histórii športu sa automobilka opakovane zapisuje do Guinnessovej knihy rekordov.

Jubilejných pätnásť rokov trvá aj spolupráca značky Škoda so SZĽH a slovenskej hokejovej reprezentácie v pozícii top partnera. Logo Škoda tak budú počas MS IIHF 2017 nosiť na svojich dresoch a prilbách aj hráči slovenskej reprezentácie.

Na Slovensku je mladoboleslavská značka hlavným partnerom aj najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Extraliga. Škoda podporuje aj hendikepovaných sledge hokejistov. Od roku 2012 značka tiež výrazne podporuje dorast. Škoda Junior Ice Hockey Cup ponúka mladým talentom príležitosť preukázať svoje schopnosti.

Škoda Auto prináša už 25 rokov fanúšikom po celom svete tú najrýchlejšiu hru na ľade, Majstrovstvá sveta IIHF. Rovnako ako Škoda Auto, aj moderný hokej je predovšetkým o rýchlosti a bezpečnosti, o kráse a dobrej technike.

Rýchlosť, kreativita, vynaliezavosť

„Hra sa neuveriteľne zrýchlila,“ hovorí Slavomír Lener, slávny český tréner a súčasný šéftréner Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Hokej sa považuje stále za najrýchlejší šport. Na jednej strane je veľmi fyzicky náročný, na druhú stranu kladie dôraz na techniku ​​a kreativitu, všetko stojí na zručnostiach a férovosti. Hokej je plný neočakávaných zmien a neočakávaných situácií, kedy sa výsledky môžu meniť v každej minúte či dokonca v každej sekunde.“
Hokej je jedným z najrýchlejších a najviac vzrušujúcich športov na planéte. Kombinuje krásu pohybu na korčuliach s fyzickou húževnatosťou ako ragby alebo box. A nič nereprezentuje lepšie prepojenie krásy a sily ako slapshot.

Slapshot, v ktorom hokejista dáva celú svoju hmotnosť a silu do výstrelu, aby strela dosiahla najvyššiu rýchlosť, údajne vynašiel v päťdesiatych rokoch minulého storočia Bernie „Boom Boom“ Geoffrion, ťažký francúzsko-kanadský obranca, ktorý hrával za legendárny Montreal Canadiens. „Boom Boom“ získal svoju prezývku svojim ničivým výstrelom, ktorý znel ako z dela, keď trafil mantinel. V časoch, keď nikto nenosil helmy, ani brankári, Geoffrionov vynález bol pre jeho súpera zničujúci. Nikto sa nechcel dostať do cesty jeho strele, najmä bez masky. Geoffrion sa stal takým ohrozením, že v NHL kvôli nemu zmenili pravidlá.

Kým Geoffrionov výstrel bol rýchly pre päťdesiate roky, nikto si nedokázal predstaviť, ako nové technológie ovplyvnia umenie Slapshot-u ďalej. Podľa Lenera je jedným z najväčších zmien v vytvorenie nových typov hokejky pomocou pokročilých technológií. „Vďaka kompozitným hokejkám sa rýchlosť puku nesmierne zvýšila,“ poznamenáva Lener. „Ich čepele sú flexibilné, vďaka správnej technike môže strelec vytvárať s pukom trampolínový efekt.“ Tieto nové hokejky umožňujú hráčovi lepšie „cítiť puk“. Jedinou nevýhodou je nižšia odolnosť, ktorá je so starými drevenými hokejkami neporovnateľná.

Túto novú technológiu najviac využíva slovenský obranca Zdeno Chára, kapitán NHL Boston Bruins. Chára, vari najobávanejší obranca v modernom hokeji, vlastní súčasný svetový rekord pre najrýchlejšiu strelu, ktorý s kompozitnou hokejkou presiahol 175 km/h. Ani  najmodernejšie chrániče neochránia v súčasnosti hokejistu pred bolestivou spomienkou, akú môže zanechať Chárova strela.

Komentáre k článku


Stream naživo