2017-04-30 19:05:00
Kia Sportage 1.7 CRDi
Kia Sportage 1.7 CRDi Platinum
Zdroj: Jozef Vydra

JAZDENKY: Motoristi chcú stále viac áut typu SUV. Veľké jazdené autá sú v kurze

Autá SUV sú čoraz populárnejšie nielen na trhu nových áut. Najväčší rast popularity zaznamenala Kia.

Štatistika predajnosti jazdených áut za prvé tri mesiace jasne poukazuje na stúpajúci záujem zákazníkov o automobily typu SUV. Tie spolu s ďalšími veľkými automobilmi typu MPV a kombi tvoria až 47,3% podielu na predajoch jazdených áut na Slovensku.

Vychádza to zo štatistík najväčšieho predajcu jazdených automobilov na Slovensku spoločnosti AAA Auto. Trend je badateľný aj vďaka kategórii „mladších“ jazdených áut s vekom do štyroch rokov a s nižším množstvom najazdených kilometrov. Pre značku Mototechna platí, že SUV je dokonca medzi štvoricou najpredávanejších áut. Toto miesto patrí modelu Kia Sportage. SUV tvorili až 20% všetkých predajov Mototechny v minulom roku. Kia Sportage je zároveň v TOP 10 najpredávanejších jazdených áut.

Zaujímavé je porovnanie podielu naftových a benzínových áut medzi všetkými jazdenými autami predanými v rámci najväčšej siete AAA Auto. V prípade všetkých jazdených áut je na Slovensku najpopulárnejšia nafta. Naftové automobily tvoria viac ako 50% predajov u nás. V prípade novších áut s vekom do štyroch rokov sa ale karta obracia. Tu tvoria až dve tretiny predajov benzínové autá.

Znamená to teda, že pri mladších autách zákazníci radšej zvolia jednoduchší a spoľahlivý benzínový motor ako pri starších autách, kde ešte stále trvá vysoká popularita silných objemných naftových motorov. Pri novších automobiloch sú totiž dostupné aj prepĺňané benzínové motory s podstatne lepšou spoľahlivosťou ako tomu bolo v ich začiatkoch a práve tieto menšie prepĺňané motory dokážu ponúknuť zákazníkom podobný pocit z dynamiky ako turbodiesle, no taktiež dokážu naftovým motorom konkurovať aj spotrebou. Zdá sa tak, že aj pri jazdených autách sa časom popularita naftových motorov zníži práve v prospech benzínových a prípadne hybridných pohonov.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo