2017-03-17 09:55:00
Čo obuť na leto
Čo obuť na leto
Zdroj: Shutterstock

Čo obuť na leto? Určite vyzujte auto zo zimných pneumatík

Príchod jari symbolizuje niekoľko každoročne sa opakujúcich momentov.

Jedným z nich je aj tradičné prezúvanie pneumatík zo zimných na letné. Môže sa udiať po 31. marci. Takzvané dojazďovanie zimných pneumatík v letných podmienkach vám v žiadnom prípade neodporúčame. Nie je to ani bezpečné, ani ekonomické. Zimné pneumatiky totiž pri vyšších teplotách dobre nebrzdia. Sú konštruované na zimné podmienky. Navyše majú v teplých podmienkach aj vyššiu spotrebu.

Ak už máte svojho odskúšaného favorita, môžete zveriť svoju bezpečnosť takejto značke. No nezabudnite, že aj pneumatiky prechádzajú vývojom a menia sa nielen tvary a vzory dezénov, ale aj zloženie zmesí. Nové pneumatiky sú vždy výhodou – majú lepšiu priľnavosť, stabilitu, kratšiu brzdnú dráhu... Na leto si teda môžete vybrať aj niektoré z testovaných pneumatík.

Nedávno sme totiž zverejnili výsledky testu najrozšírenejšieho rozmeru v poslednom čase – letné pneumatiky 195/65 R15. V ňom sa odborníci významných európskych autoklubov pozreli na vlastnosti pneumatík, ktoré sa používajú na autách Škoda Octavia, Volkswagen Golf, Ford Focus, Peugeot 308 či Renault Megane a ďalších.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Testovanú vzorku tvorilo 16 pneumatík hlavne vyššej (Pirelli, Continental, Bridgestone, Michelin, Goodyear, Nokian, Hankook) a strednej triedy (Vredestein, Maxxis, Semperit, Esa-Tecar), no nechýbali ani ekonomické modely (GT Radial, Sava, Kumho, Barum a Aeolus). Do hodnotenia sa najväčšou mierou započítavali výkony pneumatík na mokrom podklade (40 %), testy opotrebovania (20 %) a testy na suchu (20 %). Sledovala sa ale tiež spotreba paliva (10 %) a hlučnosť (10 %). Dobrou správou je, že žiadne testované letné pneumatiky vyslovene neprepadli a na päťstupňovej hodnotiacej škále ani jedny letné pneumatiky nedostali najhoršiu známku - „nedostatočnú“.

Víťazom sa stáva...

Najlepšie hodnotenie (na päťstupňovej škále druhé najvyššie) dosiahlo päť pneumatík, no test letných pneumatík 2017 mohol vyhrať len jeden. Stali sa ním pneumatiky Pirelli Cinturato P1 Verde, ktoré excelovali v testoch na suchom aj mokrom podklade. Taliansky výrobok presvedčil svojimi jazdnými vlastnosťami a skvelou odolnosťou a vyváženosťou. Jediným negatívom by vari mohla byť len vyššia cena, ale aj to je diskutabilné, veď za kvalitu sa oplatiť priplatiť. Tieto pneumatiky sú ideálnou voľbou pre kompaktné automobily do mesta.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Na druhom mieste až tri pneumatiky

Delené druhé miesto na pomyselnom rebríčku zaujali hneď tri pneumatiky naraz. Bridgestone Turanza T001 v sebe kombinuje takmer storočné skúsenosti vo výrobe pneumatík a neoceniteľné poznatky z kolotoča F1, kam japonská firma dlhé roky dodávala obutie. Model Turanza T001 je skvelý na suchu a stabilný na mokrom povrchu. Dezén ju radí medzi najlepšie cestovné pneumatiky na trhu. V hodnoteniach sa tradične vysoko umiestňujú aj pneumatiky Continental a ani model Continental PremiumContact 5 značke hanbu nespravil. Zaznamenal dokonca najlepšie výsledky na mokrom povrchu! Na suchu zase kraľovali pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance a okrem jedného testu sa v ostatných vždy umiestnili v prvej trojke.

Esa-Tecar Spirit 5HP – neznáma, no kvalitná

Päticu najlepšie hodnotených pneumatík uzatvára typ Esa-Tecar Spirit 5 HP z dielne švajčiarskeho výrobcu ESA. ADAC ohodnotil profil týchto pneumatík ako veľmi vyvážený a hoci ide o model strednej triedy, nemuseli by sa zaň hanbiť ani modely prémiových výrobcov.

Je iba na vás, čo si vyberiete z ponuky – či už to najlepšie, alebo ekonomický variant. V žiadnom prípade to ale neskúšajte v lete na  zimných...

 

PR, platená reklama

Komentáre k článku


Stream naživo