2016-10-28 13:45:00
Fiat Tipo crash test
Fiat Tipo crash test
Zdroj: EuroNCAP

Fiat Tipo sa pri crash testoch príliš nepredviedol. 3 hviezdy sú dnes málo

Nový model túžiaci po srdciach a peniazoch zákazníkov v segmente C nepatrí medzi najbezpečnejšie autá.

Nový Fiat Tipo v prevedený hatchback by podľa zámerov talianskej automobilky mal byť vyzývateľom vozidiel v segmente zvanom Golf. Zaujať ich má cenou, dizajnom a praktickými riešeniami. Bezpečnosť si však medzi svoje zbrane nedá. I keď môže prvý pohľad na hviezdičky od EuroNCAP vyvolať v záujemcoch o auto až zdesenie, či priam nervový šok (...), nie je všetko také zlé ako sa zdá a nový Talian v podstate splnil, čo sa od neho čakalo. Iba získať 5 hviezd v súčasnosti už nie je také ľahké ako pred pár mesiacmi.

Tipo získalo za ochranu dospelých pasažierov 82 %, za ochranu detí v detských sedačkách iba 60%. Najviac bodov strhli technici za náraz spredu do pevnej prekážky. Deformačné zóny pri takomto náraze nedokázali stlmiť dostatok energie a senzory figurín vykázali veľké sily pôsobiace na oblasť hrudníka a hlavy v prípade vodiča i pasažiera. Náraz do deformovateľnej bariéry už Tipo zvládlo lepšie. Výborné hodnotenie dostal hatchback za bočný náraz, rovnako dobrá je ochrana chrbtice vodiča a spolujazdca pri náraze zozadu. Na zadných sedadlách je ochrana slabšia, čo môže v prípade nárazu iného automobilu do zadnej časti Tipa znamenať zranenia krčnej chrbtice pasažierov sediacich na zadných sedadlách.

Zdroj: EuroNCAP

Keďže model nemá v základnej výbave asistenčné systémy na automatické brzdenie, Tipo prišlo o veľa bodov. Ak ale majiteľ zvolí automobil aj s balíkom asistenčný služieb, ktoré sú za príplatok, hodnotenie modelu stúpne zo slabých 3 na priemerné 4 hviezdy.

jh
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo