2016-10-14 11:30:00
MICHELIN Pilot Sport 4
MICHELIN Pilot Sport 4 S

Technologický krok vpred – Michelin má dve pneumatikové novinky

Na autosalóne v Paríži uviedol Michelin dve inovačné pneumatiky.

Jednou je vysokovýkonná pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S, tou druhou je MICHELIN CrossClimate+ nová generácia prvej letnej pneumatiky so zimnou homologáciou .

MICHELIN PILOT SPORT 4 S je pneumatika určená pre športové a vysokovýkonné vozidlá, ako sú BMW M, Ferrari, Ford, Mercedes-AMG či Porsche.

Pneumatika je výsledkom intenzívnej práce výskumných technikov Michelinu a početných testov na športových tratiach.

Predstavujú akési skúšobné laboratórium pre nové technológie, ktoré sa následne uplatňujú aj pri výrobe pneumatík pre bežných používateľov.

Optimalizovaný dezén pneumatiky MICHELIN PILOT SPORT 4 S zaisťuje priľnavosť a vysoké výkony na suchom a mokrom povrchu, ktoré sú v segmente športových pneumatík úplne jedinečné.

 

Vďaka technológii dvojzložkovej zmesi Bi-Compound, ktorá spočíva vo využití dvoch zmesí gumy s rôznymi vlastnosťami, zaručuje pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S efektívne brzdné vlastnosti tak na suchom, ako aj na mokrom povrchu. Vonkajšia časť behúňa je vyrobená z novej hybridnej zmesi, ktorá poskytuje priľnavosť na suchom povrchu, zatiaľ čo zmes na vnútornej strane obsahuje funkčné elastoméry a vyšší podiel siliky, ktoré zaručujú maximálnu priľnavosť na mokrom povrchu.

Pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S nahradí v rade športových pneumatík Michelin predchádzajúci model MICHELIN Pilot Super Sport. V testoch uskutočňovaných nezávislou testovacou organizáciou TÜV SÜD v Nemecku predstihla pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S päť najvýznamnejších konkurenčných pneumatík v rôznych výkonnostných kategóriách. Stala sa tak prvou pneumatikou s ultravysokými výkonmi, ktorá prevýšila svojich súperov vo všetkých kľúčových testovacích kritériách. Pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S je zároveň jednou z prvých pneumatík s rozmerom 19 palcov, ktoré z hľadiska brzdnej dráhy na mokrom povrchu spadajú do európskej klasifikačnej triedy A.

Vzhľadom na to, že výrazná väčšina športových vozidiel je vybavená nízkoprofilovými pneumatikami, predstavuje praktický a estetický okraj pneumatiky MICHELIN PILOT SPORT 4 S efektívnu ochranu ráfika, ktorá zabraňuje jeho poškodeniu o obrubník. Nová pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S príde v Európe do predaja v januári 2017. Pneumatika bude k dispozícii v 34 rozmeroch s priemermi 19 a 20 palcov, a pokryje tak 92 % dopytu na trhu.

Výsledky testov TÜV SÜD pre MICHELIN PILOT SPORT 4 S:

Brzdenie na suchom povrchu

Nová pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S má pri brzdení z rýchlosti 100 km/h do úplného zastavenia brzdnú dráhu 33,66 metra, zatiaľ čo pri najbližšej konkurenčnej pneumatike je brzdná dráha o jeden meter (0,83 m) dlhšia.

Brzdenie na mokrom povrchu

Brzdná dráha na mokrom povrchu je pri pneumatike MICHELIN PILOT SPORT 4 S pri brzdení z 80 km/h do úplného zastavenia 27,73 m. To je takmer o 2,5 metra (2,41 m) menej než pri najslabšom testovanom konkurentovi.

Životnosť

Testovanie životnosti pneumatík, ktoré uskutočnilo testovacie centrum DEKRA, preukázalo najdlhšiu životnosť pneumatiky MICHELIN PILOT SPORT 4 S medzi pneumatikami v jej triede. Ako jediná z pneumatík prekročila hranicu 50 000 km.

Čas na kolo

Na okruhu s dĺžkou 2,6 km bola pneumatika MICHELIN PILOT SPORT 4 S rýchlejšia od 0,4 do 1,39 sekúnd na každé kolo. Priemerne bola teda na tejto relatívne krátkej vzdialenosti o jednu sekundu rýchlejšia. Sekundový rozdiel sa môže zdať zanedbateľný, ale pre zážitok z jazdy je zásadný.

MICHELIN CrossClimate+  – nová generácia

V Paríži sa predstavila aj pneumatika MICHELIN CrossClimate+ – nová generácia prvej letnej pneumatiky so zimnou homologáciou, ktorá na svojej bočnici nesie označenie 3PMSF (3 vrcholky hôr so snehovou vločkou) zaručujúce vynikajúce výkony pneumatiky v zimných podmienkach.

Vďaka inovačnej zmesi gumy obsahujúcej funkčné elastoméry a prímes siliky zaisťuje pneumatika MICHELIN CrossClimate maximálne výkony a priľnavosť tak v situáciách, kedy teplota vzduchu prekročí 25 °C a teplota asfaltu má ešte vyššiu hodnotu, ako aj vtedy, keď teplota klesne pod 7 °C. Pri vývoji pneumatiky prešli testujúci vodiči viacej než 5 miliónov kilometrov pri teplotách v rozpätí od -30 °C do +40 °C.

Pneumatika MICHELIN CrossClimate sa umiestnila na prvom mieste v tohtoročnom teste celoročných pneumatík, ktorý uskutočnil autoklub ADAC a ktorého výsledky zverejnil 22. septembra. Pneumatika získala najvyššie známky v kategórii výkonov na suchom a mokrom povrchu, úspory paliva a životnosti v porovnaní s konkurenčnými výrobkami (podľa testu celoročných pneumatík ADAC 2016 v rozmerw 205/55R16 V).

Michelin sa rozhodol vyrábať letné pneumatiky so zimnou homologáciou na základe výsledkov prieskumov, ktoré jednoznačne ukazujú, že 65 % európskych vodičov jazdí na jednej sade pneumatík po celý rok. MICHELIN CrossClimate+ tak reaguje na potreby majiteľov vozidiel, ktorí chcú po celý rok jazdiť bezpečne. 

Pneumatika MICHELIN CrossClimate+ bude uvedená do predaja v prvom štvrťroku roku 2017 a bude k dispozícii s priemermi 15 až 18 palcov. Pneumatika nahradí v súčasnosti dostupnú pneumatiku MICHELIN CrossClimate.

Komentáre k článku


Stream naživo