2016-09-19 14:29:41
Audi A6 3,0 TDI
Audi A6 3,0 TDI Quattro S-line
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Šéf vývoja motorov Audi skončil pre emisný škandál

Šéf vývoja motorov Audi vedel o podvodnom softvére a klamal pod prísahou.

Stefan Knirsch, člen predstavenstva a vedúci vývoja nemeckej automobilky Audi, ktorá patrí koncernu Volkswagen (VW), na budúci týždeň v automobilke končí. Vyšetrovanie ukázalo, že je zapletený do emisného škandálu. Uviedli to dnes noviny Bild am Sonntag s odvolaním sa na zdroje z automobilky, ktoré nechceli byť menované.

Vyšetrovanie odhalilo, že Knirsch vedel o podvodnom softvére v trojlitrových dieselových motoroch a Audi klamal pod prísahou. Podľa zdrojov ho už automobilka vyzvala, aby vypratal svoj stôl.

Audi sa vlani priznalo, že jeho trojlitrový dieselový motor V6 je vybavený problematickým softvérom na kontrolu emisií, ktorý je v USA nelegálny.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila VW, že nainštaloval do dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom. Koncern však najskôr tvrdil, že kontroverzný softvér je namontovaný len v dieselových motoroch s objemom dva litre. Ale neskôr sa ukázalo, že aj je aj v trojlitrových dieselových motoroch, ktoré sa montujú do modelov Audi.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo