2016-09-13 15:30:07
Jaguar Land Rover -
Jaguar Land Rover - závod
Zdroj: Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover oficiálne začal s výstavbou závodu na Slovensku

Odhalenie základného kameňa sa odohralo za účasti premiéra Roberta Fica a veľvyslanca Veľkej Británie na Slovensku pána Andyho Gartha.

Jaguar Land Rover je v automobilovom priemysle vedúcou spoločnosťou v oblasti vývoja pokročilých ľahkých hliníkových konštrukcií. Nový závod na ploche 350 300 m² bude technologicky na vrchole spracovania hliníkových materiálov a inžinierskeho know-how na Slovensku. Bude vyrábať celý rad úplne nových hliníkových automobilov značky Jaguar Land Rover (JLR), čím prispeje k napĺňaniu firemnej vízie výroby vysoko-kvalitných a súčasne ľahkých vozidiel pre svojich zákazníkov.

„Začiatok výstavby na Slovensku dnes predstavuje začiatok novej etapy nášho celkového plánu vytvoriť skutočne globálny biznis. Závod posilní naše medzinárodné výrobné kapacity a súčasne doplní existujúce závody v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie, Číne, Indii a Brazílii,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti JLR, Dr. Ralf Speth. Uistil, že napriek brexitu JLR neopúšťa Európu. „Slovensko leží v srdci Európy a jeho reputácia pre kvalitnú produkciu ho robí výbornou krajinou pre túto investíciu. Slovensko produkuje takmer milión áut ročne a je to krajina, ktorá naozaj víta investície,“ uviedol Speth. Podľa slov britského veľvyslanca na Slovensku Andrewa Gartha za posledné dva roky vzrástol obchod medzi Slovenskom a Veľkou Britániou o 33 percent.

Ukončenie výstavby závodu predpokladajú o dva roky. Závod v celkovej hodnote 1 miliardy libier bude na začiatku disponovať mať výrobnú kapacitu 150 000 vozidiel za rok. V druhej fáze sa má tento počet zdvojnásobiť. Prvé vozidlá by z výrobných liniek mali zísť koncom roku 2018. Fabrika bude využívať špičkové výrobné technológie a je prvou v Európe, ktorá využíva prepravný systém Kuka Pulse, ktorý je o 30% rýchlejší ako štandardné prepravné systémy. Bude tiež využívať vysoko automatizovaný proces lakovania, ktorý zabezpečí najvyššiu kvalitu pri najnižších negatívnych vplyvoch na životné prostredie. Fabrika je naprojektovaná tak flexibilne, aby umožnila zapojenie špičkových „smart“ výrobných technológií, ktoré budú podporovať zlepšovanie efektivity výrobného procesu, dodávok a kvality.

Zdroj: Jaguar Land Rover

Nová investícia prinesie 2 800 priamych pracovných miest, ďalšie miesta vzniknú u subdodávateľov. O prácu v automobilke prejavilo už záujem 40-tisíc ľudí. Ako informoval operatívny riaditeľ JLR v Nitre Alexander Wortberg, zamestnancov začnú prijímať na prelome rokov 2017 a 2018. Ľudí na vyššie pozície už teraz školia v Anglicku.

Predseda vlády Robert Fico označil začatie výstavby závodu za veľký úspech Slovenska, ktorý pomôže nielen nitrianskemu regiónu, ale celej krajine. „Mali sme sen vytvoriť jeden špičkový priemyselný park, ktorý by z pohľadu investorov potiahol Slovensko do prvej svetovej ligy,“ povedal premiér. To sa podľa neho aj podarilo. Za posledných deväť mesiacov v Nitre pripravili 470 hektárov pôdy, 31 kilometrov cestnej infraštruktúry a v príprave je špeciálny železničný terminál, ktorý bude napojený aj na medzinárodnú prepravu. Robia sa protipovodňové opatrenia, ktoré budú chrániť Nitru pred tisícročnou vodou. Na prípravu podložia v strategickom parku sa použilo 2,2 milióna ton špeciálnej hmoty. „Denne tu pracovalo 350 – 390 nákladných áut, odpracovalo sa tu 350-tisíc hodín bez pracovného úrazu. Ďalšie náročné štádium bude trvať 24 mesiacov, i keď výkonný riaditeľ Jaguar Land Rover povedal, že by bol rád, keby to bolo aj menej,“ skonštatoval Fico. „Ubezpečujem investorov, že sa na nás môžu spoľahnúť aj počas približne 24-mesačnej výstavby samotného závodu. Verím, že najneskôr okolo 12. až 13. septembra v roku 2018 sa budeme môcť tešiť z prvého vyrobeného automobilu,“ zdôraznil Fico.

Okrem 350 300 metrov štvorcových zastavaných budovami zaberú ďalších 316 400 metrov komunikácie, parkovacie a spevnené plochy vrátane parkovania hotových vozidiel a skúšobnej dráhy. Ďalších 1 275 100 metrov štvorcových budú tvoriť tzv. „mäkké“ terénne úpravy vrátane rybníkov a externej vybavenosti pre zamestnancov. Dodávky do závodu sa budú zabezpečovať cestnou aj železničnou dopravou. Železnice Slovenskej republiky vybudujú 2,2 kilometra dlhú železničnú vlečku vedúcu pozdĺž uzavretej trate, ktorá prepojí závod s existujúcou traťou v Lužiankach. Železničný terminál bude mať štyri koľaje a bude vybavený dvoma rampami na nakladanie vozidiel. Verejné obstarávanie na výstavbu terminálu intermodálnej dopravy vyhrala firma Strabag, ktorá realizovala aj prvú fázu terénnych úprav strategického parku.

Výrobný závod bude disponovať viacerými zariadeniami na ochranu životného prostredia, ako napríklad zariadeniami na ochranu a čistenie vôd, tepelnú rekuperáciu, a to všetko s cieľom zabezpečenia trvalo udržateľnej a efektívnej prevádzky. Jaguar Land Rover úzko spolupracuje s lokálnymi komunitami susediacimi s jeho výrobnými podnikmi po celom svete. Zatiaľ čo sa výrobný proces na Slovensku ešte len rozbieha, spoločnosť už začala nadväzovať spoluprácu s partnermi z okolia Nitry a blízkeho regiónu.

V horizonte nasledujúcich dvoch rokov bude Jaguar Land Rover spolupracovať s miestnymi organizáciami tak, aby boli vytvorené nové vzdelávacie programy vychovávajúce novú generáciu automobilových inžinierov a súčasne podporili povedomie mladých ľudí o nových pracovných príležitostiach. Navyše má spoločnosť v pláne uviesť do života rôzne programy ponúkajúce pracovné príležitosti a školenia pre nezamestnaných ľudí s cieľom pripraviť ich na prácu v automobilovom priemysle.

Globálna výrobná stratégia  

Veľká Británia je základňou podnikania spoločnosti Jaguar Land Rover a zostáva centrom dizajnu, inžinierskych a výrobných kapacít. Za posledných päť rokov zamestnala spoločnosť viac ako 20.000 zamestnancov, čím sa ich celkový počet dostal na úroveň 40.000. Spoločnosť investovala viac ako 12 miliárd libier do výroby nových produktov a kapitálových investícií.

Počas uvedeného obdobia investovala spoločnosť značný objem finančných prostriedkov do svojich výrobných prevádzok vo Veľkej Brtiánii v mestách Castle Bromwich, Halewood a Solihull, čím sa podporila výroba a trhové uvedenie úplne nových vozidiel ako napríklad Jaguar XE, Jaguar F-PACE, Range Rover Evoque Convertible a Land Rover Discovery Sport. Spoločnosť ďalej zdvojnásobila investície do závodu na výrobu motorov na úroveň 1 miliardy libier – najväčšia finančná injekcia do nového výrobného závodu v Británii za posledné desaťročie, ktorou sa vytvorili stovky nových pracovných miest.

Jaguar Land Rover má v pláne ďalej rozvíjať svoje inžinierske a dizajnové centrum v meste Whitley, Coventry a investovať do Národného Automobilového Inovačného centra na Univerzite v meste Warvick. Investičný program spoločnosti prispieva k realizácii celonárodnej priemyselnej stratégie Veľkej Británie.

Vzhľadom na to, že tri britské výrobné závody Jaguar Land Rover sú na hranici svojej výrobnej kapacity, budovanie zahraničných výrobných prevádzok prináša dodatočné objemy podporujúce budúce rastové stratégie spoločnosti. Nové moderné prevádzky tiež spoločnosti umožňujú ponúkať klientom viac vzrušujúcich nových modelov, byť chránený proti kurzovým výkyvom mien a súčasne budovať globálne konkurencieschopný podnik.

Jaguar Land Rover potvrdil svoje plány na globálny zahraničný rozvoj v roku 2012, keď podpísal dohodu o spolupráci so spoločnosťou Chery Automobile Company Ltd v Číne. Odvtedy spoločnosť vyrába vozidlá značky Range Rover Evoque, Land Rover Discovery a Jaguar XFL v Číne. Spoločnosť otvorila svoj závod v Brazílii, dohodla sa na novom výrobnom partnerstve so spoločnosťou Magna Steyr v Rakúsku a uviedla tri nové typy vozidiel vo svojom lokálnom závode v Indii.

Jaguar Land Rover v kontinentálne Európe

Európa má najvyšší počet predajcov vozidiel značky Jaguar Land Rover s viac ako 900 predajňami v 47 krajinách. Od začiatku roku 2016 predala spoločnosť Jaguar Land Rover v Európe viac ako 85 000 vozidiel. Minulý rok predala v uvedenom regióne viac ako 110 000 vozidiel, čím sa rok 2015 stal pre Jaguar Land Rover najúspešnejším rokom v Európe v tomto storočí.

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo