2016-08-02 15:08:36
Audi prináša svetlomety Matrix
Audi prináša svetlomety Matrix LED pre A4 a má aj OLED svetlá
Zdroj: Audi

Južná Kórea zakázala predaj 80 modelov z produkcie VW, Audi a Bentley!

Južná Kórea úplne zastavila predaj 80 modelových variácií značiek Volkswagen, Audi a Bentley. VW zvažuje právne kroky.

Južná Kórea zastavila predaj 80 modelov z produkcie nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW). Dôvodom je emisný škandál, ktorý otriasol celým svetom a poškodil reputáciu automobilky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Vláda v Južnej Kórei zrušila certifikáty na 80 modelových variácií značiek VW, Audi a Bentley a udelila Volkswagenu pokutu 17,8 miliardy wonov (14,4 milióna eur) za falšovanie emisných testov aj testov hlučnosti.

VW, ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe, pritom pred vypuknutím škandálu v predchádzajúcich piatich rokoch dokázal viac ako strojnásobiť tržby v Južnej Kórei.
Volkswagen označil rozhodnutie juhokórejských úradov za veľmi prísne a uviedol, že zváži právne kroky.

Ministerstvo životného prostredia v Soule odobralo certifikát 83.000 modelom VW, Audi a Bentley. No zatiaľ čo pre značku VW je Južná Kórea relatívne malým trhom, pre luxusné modely Audi a Bentley predstavuje táto krajina jeden z najrýchlejšie rastúcich trhov.

VW hrozí, že mu potrvá celé mesiace, kým znova získa certifikáty a vráti svoje modely do autosalónov. Udelenie certifikátu zvyčajne trvá tri mesiace, ale v prípade VW budú úrady oveľa prísnejšie.

Samotný koncern VW koncom júla oznámil, že zastaví predaj väčšiny svojich modelov v Južnej Kórei. Volkswagenom vlani otriasol emisný škandál, tzv. dieselgate, najväčší v histórii firmy. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž vlani v septembri obvinila VW, že do takmer 600.000 dieselových vozidiel v USA nainštaloval softvér, ktorý počas testov umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

Juhokórejská prokuratúra obvinila VW z falšovania emisných testov a predložila ministerstvu životného prostredia zoznam modelov, ktorých sa to týka. A ministerstvo po dokončení previerky odobralo certifikáty väčšine modelov z produkcie VW, čo znamená zákaz ich predaja v krajine.

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS, DPA

Komentáre k článku


Stream naživo