2016-07-25 14:10:00
Ako nové, nestočené, len
Ako nové, nestočené, len pre vás v zľave
Zdroj: illhostinginc.com

V Česku skrachujú tento rok desiatky autobazárov. Zamrzli v 90. rokoch

Aj keď trh s ojazdenými vozidlami v Česku ďalej rastie, v krajine sa znižuje počet autobazárov.

Informuje o tom portál iDNES. Konštatovanie sa však vzťahuje predovšetkým na malé autobazáre, lebo im klesá počet zákazníkov. „Podľa našich informácií ukončilo v tomto roku činnosť okolo 40 autobazárov,“ uviedol predseda Asociácie autobazárov (APPAA) Petr Přikryl. Ide hlavne o malé podnikateľské subjekty, ktoré do mesiaca predali do 35 vozidiel. Najmenší hráči na trhu doplácajú na slabú ponuku áut a služieb.

 „Väčšina týchto predajcov zamrzla v 90. rokoch, keď stačilo priviezť auto z Nemecka, nablýskať ho, dať dovnútra voňavý stromček a so ziskom predať. Dnes je však trh celkom inde. Zákazník je dobre informovaný a starostlivo si vyberá, kde nakúpi,“ dodal Přikryl.

Trend, keď na trhu končia menšie firmy, je viditeľný aj medzi predajcami nových vozidiel. Podľa Vojtěcha Opleštila z automobilovej expertnej divízie PwC je to dané aj tým, že marže na autá sú nízke a predajcovia zarábajú hlavne na doplnkových službách, napríklad na tom, že sprostredkovávajú poistenie, financovanie alebo poskytujú servis.

 „Čím je väčší objem predaja, tým sa môže ponúknuť týchto služieb viac a zároveň mať nižšie náklady na predaný kus. Navyše v prípade väčších objemov prídu výhodnejšie podmienky od partnerských finančných inštitúcií,“ dodal Opleštil.

Podľa Pavla Foltýna zo spoločnosti Auto ESA môžu veľkí hráči pracovať s nižšími maržami a trh je na cenu veľmi citlivý. „Trh jazdených vozidiel v Česku jednoznačne smeruje k tomu, že predajcov bez dostatočnej ponuky vozidiel a spojených služieb bude postupne ubúdať,“ povedal Foltýn.

Petr Přikryl odhaduje, že tento rok by mohlo skončiť až 100 malých autobazárov. Poznamenal, že podobným vývojom už prešiel aj západoeurópsky trh s ojazdenými automobilmi.

U nás sa zdá byť vývoj podobný. Svedčia o tom najmä neustále sa zvyšujúce čísla predajnosti najväčšieho autobazáru na Slovensku a tiež problémy menších bazárnikov. Kým veľkí hráči menších utláčajú, stále je tu obrovské množstvo áut predaných z „rúčky do rúčky“ medzi vlastníkmi. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo