2016-05-06 10:35:59
Veľké SUV značky ŠKODA
Veľké SUV značky ŠKODA bude Kodiaq
Zdroj: Škoda auto

Definitívne potvrdené: veľké SUV značky ŠKODA bude Kodiaq

Meno sa odvoláva na medveďa kodiaka, žijúceho na rovnomennom ostrove pri južnom pobreží Aljašky.

Písaná podoba tohto mena je odvodená z jazyka pôvodných obyvateľov z kmeňa Alutiiqov. S novým modelom, ktorý sa verejnosti predstaví v druhej polovici roka 2016, začne ŠKODA svoju modelovú ofenzívu v segmente SUV.

Na drsnom a divokou krajinou sa vyznačujúcom ostrove Kodiak pri južnom pobreží Aljašky - na 57. stupni severnej šírky a 153. stupni západnej dĺžky - žije okrem 14 000 ľudí približne 3 500 medveďov poddruhu kodiak. V jazyku pôvodných obyvateľov kmeňa Alutiiqov sa tento medveď volá Taq uka 'aq. Písmeno "q" na konci slova je charakteristické pre mená zvierat. Použitie tohto písmena v názve nového veľkého SUV je zo strany značky ŠKODA poctou jazyku kmeňa Alutiiqov. Vďaka použitiu písmena "q" súčasne vzniká nezameniteľné meno nového automobilu značky ŠKODA.

Veľkosť, sila a mimoriadne outdoorové schopnosti sú spoločné charakterové črty medveďa aj automobilu ŠKODA Kodiaq. Nové SUV značky ŠKODA s dĺžkou 4,70 metra odvezie až sedem osôb a zvládne aj jazdu mimo spevnených ciest. Skrytá sila dravca je zrejmá aj v dizajne automobilu. Ďalšou paralelou medzi medveďom kodiakom a novým modelom ŠKODA Kodiaq je ich zmysel pre rodinu.

Zdroj: Škoda auto

S dĺžkou až tri metre a hmotnosťou približne 400 kilogramov v prípade samcov, je kodiak jedným z najväčších a najsilnejších poddruhov medveďa. Pritom však na rozdiel od niektorých iných druhov medveďov vedú vyslovene mierumilovný a spoločenský život. Schádzajú sa v tlupách, podobných rodinám, vymieňajú si skúsenosti a občas sa spolu hrajú. Niektoré medvede sa spolu delia o najlepšie miesta pre lov lososov. Tieto múdre zvieratá pritom, v duchu motta Simply Clever, vyvíjajú nové triky a techniky lovu, podobne ako sú vyvíjané nové riešenia, uľahčujúce obsluhu automobilov značky ŠKODA.

Discover new grounds - týmto heslom sa bude česká automobilka riadiť pri uvádzaní modelu ŠKODA Kodiaq na trh. Model stojí na počiatku celosvetovej SUV ofenzívy značky a v dynamicky rastúcom segmente SUV získa nové skupiny zákazníkov. ŠKODA Kodiaq sa po prvýkrát oficiálne predstaví verejnosti v druhej polovici roka 2016, začiatok predaja je plánovaný na začiatok roku 2017.

Komentáre k článku


Stream naživo