2016-02-02 15:19:58
Elektronická diaľničná známka
Elektronická diaľničná známka
Zdroj: NDS a.s.

Blesková správa: 6-tisíc áut bez diaľničnej známky za prvý deň

Kontrolný systém NDS odhalil možno aj vás bez elektronickej diaľničnej známky.

Kontrolný systém NDS neustále preveruje splnenie povinnosti úhrady a najčerstvejšie čísla zo včera (1.2.2016) ukazujú, že po spoplatnenej diaľničnej infraštruktúre sa bez novej elektronickej diaľničnej známky (eDZ) pohybovalo 6 095 vozidiel.

Rovných 114 kamier rozmiestnených v rámci celej spoplatnenej infraštruktúry odhalilo aj 657 áut, ktoré si zakúpili krátkodobú 10-dňovú eDZ, no jazdili po diaľniciach ešte aj po vypršaní jej platnosti.

Za chyby sa draho platí

Pozornosť motoristov je nesmierne dôležitá nielen za volantom, ale aj pri kúpe eDZ. Jeden  reálny príklad za všetky: Motorista pri kúpe ročnej eDZ zadal nedopatrením inú EČV. Malý preklep v jednom čísle – namiesto trojčíslia 223 zadal do systému trojčíslie 233, spôsobil, že motorista kúpil ročnú eDZ inej motoristke. Kým motoristka pri kúpe svojej  eDZ zistila, že na jej vozidlo je už známka kúpená, motorista jazdí po diaľnici v domnení, že on si známku riadne kúpil a riskuje možnosť pokuty.

Platí teda, dvakrát meraj a raz rež – teda pri kúpe eDZ by si mali motoristi poriadne skontrolovať správnosť zadaného EČV. Skontrolovať si ho môžu aj na doklade o úhrade (emailovom alebo papierovom). Ak sa eDZ kupuje na čerpacej stanici, nesprávne EČV je možné do 15 minút opraviť v systéme.   

Ak ešte nemáte eDZ, stačí pár klikov a eDZ je vaša

Ročnú, 30-dňovú alebo 10-dňovú eDZ si môžete kúpiť veľmi rýchlo a predovšetkým pohodlne cez internetový portál www.eznamka.sk či cez mobilnú aplikáciu „eznámka“. V ponuke ich má aj viac ako 200 obchodných miest (väčšinou čerpacie stanice pohonných látok) označených výrazným logom „eznámka“. 

Národná diaľničná spoločnosť odporúča všetkým motoristom, ktorí chcú pre svoju dopravu využívať najkvalitnejšiu infraštruktúru, a teda diaľnice a rýchlostné cesty, aby si nezabudli pred svojou cestou kúpiť eDZ.

Aké sú vaše skúsenosti s kupovaním diaľničných známok. Zaujíma nás kde a ako rýchlo ste si ich kúpili a či vám fungoval nákup cez aplikáciu, prípadne na internete. Vaše skúsenosti vyjadrite v diskusii pod článkom

red
ZDROJ: nds

Komentáre k článku


Stream naživo