2015-12-14 15:50:00
Car of the Year
Car of the Year
Zdroj: COTY

Auto roka 2016: tu je sedem finalistov – víťazom môže byť Audi, Volvo, aj Škoda

Alebo to môže byť BMW, Jaguar, Mazda, či Opel. Kto uspeje

To sa dozvieme klasicky v predvečer ženevského autosalónu, teda 29. februára budúceho roka. Zo zoznamu 35 kandidátov na titul zverejnenom zhruba pred dvoma týždňami vypadlo niekoľko celkom zaujímavých modelov. Napríklad nový Fiat Tipo či Toyota Mirai. Nevyhoveli pravidlám, ktoré vyžadujú nielen včasné začatie predaja, ale aj dostupnosť na minimálne piatich európskych trhoch. Nové regule však zasa pre zmenu umožnili zúčastniť sa športovým autám. Medzi ne patria napríklad Audi R8 V10 alebo Mercedes-AMG GT. Dalo sa však očakávať, že práve tieto, ktoré nepatria medzi „masovky“, sa nedostanú do najužšieho finálneho výberu.

Osemdesiat členná odborná porota tak zredukovala na sedem finalistov. Budú sa musieť medzi sebou popasovať Audi A4, najväčšia limuzína BMW radu 7, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra alebo Volvo XC90. Porotu čakajú na francúzskom okruhu Mortefontaine neďaleko Paríža v polovičke februára ďalšie testovacie a porovnávacie jazdy so všetkými siedmimi kandidátmi. Po nich príde na rad finálny výber. Každý porotca má k dispozícii 25 bodov. Musí ich rozdeliť minimálne medzi piatich uchádzačov. Svoje rozhodnutie pritom musí zároveň aj zdôvodniť. Z výsledkov tohto hodnotenia sa potom určí víťaz. V Ženeve sa deň pred začiatkom autosalónu dozvieme meno víťaza.

Kto má najväčšiu šancu na výhru? Tentoraz sa zišla poriadne silná zostava. Víťazom môže byť ktorékoľvek auto. Môže to byť napríklad aj Superb. I keď vzhľadom na minuloročné víťazstvo VW Passat sa to zdá byť vysoko nepravdepodobné. Lenže idú Vianoce a zázraky sa občas dejú... Naozaj ťažko teraz predpovedať víťaza. Osobne by som asi nestavil na žiadneho favorita. Veď každý má svoje prednosti (aj chybičky). Bude už na rozhodnutí poroty, ktoré z áut posunú na piedestál víťazstva. Ani jedno z nich nepatrí do kategórie obyčajných, či tuctových...

Sedem kandidátov na titul Európske Auto roka 2016 (COTY):

Audi A4

Zdroj: Audi

 

BMW radu 7

Zdroj: BMW

 

Jaguar XE

Zdroj: Jaguar

 

Mazda MX-5

Zdroj: Mazda, autoblog.com

 

Opel Astra

Zdroj: Opel

 

Škoda Superb

Zdroj: Jozef Vydra

 

Volvo XC90

Zdroj: Jozef Vydra

Jozef Vydra
ZDROJ: Car Of The Year

Komentáre k článku


Stream naživo