2015-12-14 14:16:43
Hyundai Tucson má
Hyundai Tucson je finalistom Green SUV of the Year 2016
Zdroj: Hyundai

Hyundai Tucson má srdce zo Slovenska a je finalistom Green SUV of the Year 2016

Tucson sa pomaly, ale isto stáva megahviezdou v segmente SUV.

Za pár mesiacov si ho domov doviezlo 500 šťastných majiteľov, ďalších vyše 200 si ho už objednalo a dostanú ho v najbližších mesiacoch. Záujem prekonáva aj očakávania koncernu, ktoré boli naozaj vysoké. Hyundai chce novým modelom nadviazať na svoju povesť lídra v segmente SUV, v ktorom na Slovensku potešil už viac ako 10 000 spokojných motoristov. Koncern si dal preto naozaj záležať. Tucson má výrazný dizajnom a rozsiahle využitie nových technológií.

„Záujem slovenských motoristov o Tucson nás veľmi príjemne prekvapil a podľa našich odhadov bude výrazne rásť. Slováci majú najradšej Tucson vo farbe White Sand (piesková metalíza), s výbavou Style a s motorom 1.7 CRDI. Teší nás to o to viac, že spomínaný motor, teda srdce celého auta, sa vyrába priamo u nás na Slovensku. Keďže Tucson je úspešný v celej Európe, je to ďalší dôkaz toho, že slovenská zručnosť a kvalita dokážu obstáť aj v najsilnejšej konkurencii,“ uviedla Marcela Divičanová zo spoločnosti Hyundai Motor Slovensko.

Tucson zaujal Slovákov výrazným dizajnom a extenzívnym využitím nových technológií. Výrazný vzhľad dosiahli jeho tvorcovia použitím prvkov dizajnového smeru Fluidic Sculpture 2.0, ktorý koncern prvýkrát využil pri sedane Hyundai Genesis a teraz aplikoval aj na Tucson. Zadná časť karosérie má čisté línie, interiér kombinuje eleganciu s ergonómiou. Opticky je hlavnou časťou stredovej konzoly veľký dotykový monitor navigačného systému novej generácie, trojnásobne rýchlejší ako predchádzajúce systémy. Súčasťou kompletu je sedem rokov bezplatné poskytovanie služieb TomTom LIVE. Nový audio systém s CD prehrávačom má USB vstupy a AUX pripojenie mobilných prehrávačov. Okrem zvárania sa využilo aj lepenie jednotlivých dielcov. To zvýšilo torznú tuhosť aj bezpečnosť a zároveň znížilo celkovú hmotnosť vozidla.

Zdroj: Hyundai, Jozef Vydra
Zdroj: Hyundai, Jozef Vydra

Tucson sa vyrába a kompletizuje v českých Nošoviciach a má jednu z najširších ponúk motorov vo svojej triede. Dva benzínové motory s priamym vstrekovaním paliva a tri turbodiesely. Novinkou je motor 1.6 T-GDI, ktorý sa montuje tiež so 7-stupňovou prevodovkou DCT s dvomi spojkami, ktorá umožňuje automatický režim aj manuálne radenie. Ceny závisia od motora aj od výbavy. Sú však nastavené vysoko konkurenčne. Kategóriu Family ponúka Hyundai už od 19 990 €, Style od 22 490 € a najvyššiu Premium od 27 790 €. Slováci si dosiaľ najčastejšie kupujú Tucson v cene 22 490 €. Až 82 % áut sa predá s výbavou Style a Premium. Ak sa záujemcovia rozhodnú financovať vozidlo cez Ľahké splátky, môžu mať Tucson už za 162 € mesačne.  

Komfort vodiča a jeho spolujazdcov je v Tucsone na prvom mieste. Patria k nemu inteligentné, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru (otvoria sa po priblížení osoby s elektrickým kľúčom vo vrecku), odomykanie a štartovanie bez kľúča, elektronická parkovacia brzda, alebo parkovací automat umožňujúci zaparkovať paralelne aj kolmo. Auto má systém na autonómne núdzové brzdenie s tromi operačnými režimami: chodci, mesto a medzimestská premávka. Začne automaticky brzdiť, keď zaznamená riziko kolízie s iným idúcim vozidlom. Okrem toho pomôže pri jazde asistenčný systém, ktorý zabráni neúmyselnému opusteniu jazdného pruhu. K tomu treba prirátať aj nový podvozok na stabilnú jazdu. Optimistické predpovede odborníkov o úspechu Tucsonu začínajú naberať reálne kontúry. Koncern si je jednoznačne istý kvalitou svojich modelov, preto ponúka päťročnú záruku bez akéhokoľvek obmedzenia najazdených kilometrov.

Zdroj: Hyundai

Hyundai Tucson je finalistom na titul Green SUV of the Year 2016

Udeľuje ho špecializovaný motoristický magazín Green Car Journal. Každý rok sú piati finalisti nominovaní na titul, ktorým sa oceňujú najúspornejšie SUV/crossovery a ich environmentálny prínos v oblasti automobilového priemyslu. Titul 2016 Green SUV of the Year slávnostne odovzdajú začiatkom budúceho roka na Washington Auto Show 21. januára 2016. 

Green Car Journal najprv posudzuje širokú škálu automobilov kategórie SUV a crossoverov z hľadiska ich ekologických kvalít, z ktorých vyberá 5 finalistov. Cieľom výberu je identifikovať modely, ktoré posúvajú individuálnu mobilitu environmentálne pozitívnym smerom bez ovplyvnenia pôžitku z jazdy a funkčnosti, ktoré požadujú zákazníci od automobilov typu SUV a  crossoverov. V procese hodnotenia sú rozhodujúcimi atribútmi spotreba paliva, zníženie hmotnosti, vyspelé technológie pohonu, využívanie alternatívnych palív a ďalšie. Z finalistov odborná porota volí víťaza. Podmienkou je, že finalisti musia byť v predaji k 1. januáru kalendárneho roka, za ktorý sa titul udeľuje.

Hyundai Tucson predstavuje novú generáciu crossoverov, ktorá poskytuje želané výkonové parametre a požadovanú univerzálnosť pri pôsobivej spotrebe paliva,“ povedal Ron Cogan, šéfredaktor a vydavateľ magazínov Green Car Journal a CarsOfChange.com. Majitelia crossoverov chcú mať všetko – dizajn, funkčnosť, vyspelé prvky vybavenia a priaznivú spotrebu paliva – a nový Tucson to všetko poskytuje.”

Nový Hyundai Tucson je na výber s pohonom predných kolies FWD i  pohonom všetkých kolies AWD. Zákazníci si môžu zvoliť 6-stupňovú manuálnu alebo 6-stupňovú automatickú prevodovku, ako aj modernú 7-stupňovú prevodovku DCT s dvoma spojkami.

Komentáre k článku


Stream naživo