2015-09-30 12:27:42
Lada Vesta
Lada Vesta
Zdroj: kolesa.ru

Lada začala výrobu ruskej nádeje - Vesta štartuje s cenou 6330 eur

Nový koncept sa predstavil pred rokom na moskovskom autosalóne. Teraz sa začala sériová výroba.

Sedan drží líniu konceptu aj predsériových modelov, ktoré ruská automobilka ukázala v priebehu leta bez akéhokoľvek maskovania zvonka aj zvnútra. Auto je postavené na platforme Lada B/C, za ktorou stoja technici AvtoVAZ. Vyvinuli ju v spolupráci s alianciou Renault-Nissan.

Vesta sa začne predávať najprv s šestnásťventilovým motorom vlastnej výroby s objemom 1,6 litra, ktorý z verzie VAZ 21127 pre použitie vo Veste prepracovali a má označenie VAZ 21129. Momentálne spĺňa emisnú normu Euro 5. Jeho výkon 78 kW (106 k) bude na prednú nápravu prenášať päťstupňová manuálna prevodovka francúzskeho pôvodu. Neskôr má pribudnúť nielen ruská automatická prevodovka (asi robotizovaná), ale aj slabší osemventilový variant už spomínaného motora s výkonom 64 kW (87 k). Chystá sa tiež montáž motora Nissan s výkonom 84 kW (114 k).

Je inak zaujímavé, že Lada začala vyrábať nový model v západnej časti Uralu v bývalom Iževskom automobilovom závode. Iž-Avto už prestalo existovať, teraz je z neho Lada-Iževsk. Do konca roka majú vyrobiť približne 5000 áut, pričom až 60 percent všetkých komponentov, z ktorých sa nový sedan montuje, pochádza z automobilky v Togliatti. Tá dodáva napríklad motory, prevodovky, podvozkové časti, alebo veľké a stredné výlisky karosérie.

Zdroj: kolesa.ru
Zdroj: kolesa.ru

Šéf AvtoVAZ Bo Andresson pritom oznámil, že 71 percent všetkých dielcov budúcej produkcie má vznikať v Rusku, teda na trhu, na ktorý sa Lada zameria najväčšou mierou. Samotný predaj v Rusku sa začne 25. novembra za ceny pohybujúce sa od 465 000 do 600 000 rubľov, čo je 6330 až 8180 eur. S týmito cenami by Lada Vesta mala byť viac ako konkurencieschopná na ruskom trhu. Má do pozadia zatlačiť predovšetkým modely Hyundai Solaris a Kia Rio, teda druhý a tretí najpredávanejší model na ruskom trhu v tomto roku.

Zdroj: kolesa.ru
Zdroj: kolesa.ru

Pripomeňme, že nová Vesta meria na dĺžku 4410 milimetrov, je široká 1764 mm a na výšku meria 1 497 mm. Novinka s vynoveným logom plachetnice sa tak dostala na hornú hranicu kompaktného segmentu. Rázvor je celkom slušných 2 635 mm, sľubuje dostatok priestoru pre posádku i 480 litrový objem batožinového priestoru. Lada sa netají tým, že neskôr chce s autom skúsiť preraziť aj na európskych trhoch.

Môžete si ešte pozrieť zábery z výroby, ktorá sa začala 25. septembra:

Takisto tu je pohľad do lakovne:

Komentáre k článku


Stream naživo