2015-09-29 10:46:16
Autoklub Slovenskej republiky v
Autoklub Slovenskej republiky v medzinárodnej spoločnosti

Autoklub Slovenskej republiky je v dobrej spoločnosti

Ste už členom autoklubu? Tak to ste na Slovensku skôr výnimka, ako pravidlo.

Byť členom niektorého z početných automotoklubov je pre európskeho motoristu prestíž aj výhoda. Na Slovensku je všetko inak a je skôr výnimkou, ako pravidlom, že stretnete motoristu, ktorý má členstvo v niektorom z existujúcich slovenských autoklubov. Ak existuje, neznamená to, že aj funguje.

Výhody členstva sú zrejmé, hlavne vo vyspelej Európe. Prinášajú pre motoristov výrazné benefity. Od zliav pri nákupe auto(moto)príslušenstva, cez zľavy na čerpacích staniciach až po výhodné ceny za komplexné asistenčné služby.

Budete namietať, že veď ich už máte v PZP, či v rámci havarijného poistenia. Áno, ale nie je všetko také, ako na prvý pohľad vyzerá. Máme na Slovensku autoklub, ktorý sa stará o svojich členov a ponúka im rôzne výhody. Nemá veľa členov, to u nás bohužiaľ nie je známkou prestíže. Škoda, lebo čím viac členov klub má, tým viac im môže za ročný členský poplatok ponúknuť.

Autoklub Slovenskej republiky v medzinárodnej spoločnosti

Ak už nie som veľký, nech som aspoň v dobre rodine – to je filozofia Autoklubu Slovenskej republiky (AKSR), ktorý si u nás dlhodobo budoval pevnú pozíciu. Trvalo to dlhšie, kým ho začali akceptovať zahraniční partneri. No AKSR vstúpil do veľkej spoločnosti. Je to ďalší stupeň jeho činnosti – práca na medzinárodnej úrovni v rámci Európskej únie.

AKSR už dlhšie obchodne spolupracuje s rakúskym autoklubom ARBÖ a nemeckým ARCD. Po vzájomných pracovných návštevách u týchto zahraničných partnerov odznela možnosť pre Autoklub Slovenskej republiky vstúpiť do asociácie európskych autoklubov EAC – European Automobile Clubs. Posun AKSR do medzinárodných štruktúr bol logický, lebo činnosť EAC priamo pomáha bežným motoristom. Reprezentuje ich vyše 2,5 milióna.

EAC má stálu kanceláriu v Bruseli prostredníctvom ktorej presadzuje záujmy motoristov európskych štátov v inštitúciách Európskej únie. EAC sa okrem iného podieľa na harmonizácii legislatívy, zlepšuje prehľadnosť predpisov a právnych noriem pre motoristov v Európe, robí kroky na zvyšovanie bezpečnosti na cestách a pripomienkuje návrhy riešenia mobility.

Autoklub Slovenskej republiky sa tak stal novým informačným kanálom v oblasti motorizmu medzi Slovenskom a Bruselom. Doterajšia spolupráca AKSR s ministerstvami, Zväzom automobilového priemyslu, poisťovňami, či Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch dostala nový rozmer. Témy, návrhy, pripomienky a motoristické impulzy vďaka členstvu v European Automobile Clubs budú rýchlo zapracované do celoeurópskych programov a projektov  súvisiacich s dopravou a motoristami. 

EAC European Automobile Clubs –  partner pre mobilitu

Princíp činnosti šiestich nemeckých, rakúskych a slovenských autoklubov v rámci asociácie EAC (European Automobile Clubs) spočíva v spolupráci zameranej na zlepšovanie mobility. Asociácia reprezentuje záujmy európskych vodičov, motoristov na národnej úrovni a vďaka svojmu zastúpeniu priamo v Bruseli aj na úrovni voči inštitúciám Európskej únie. Hlavné ciele:  harmonizácia dopravných predpisov, vyššia transparentnosť pomocou európskych nariadení pre sektor dopravy, viac bezpečnosti v cestnej premávke a trvalé zlepšovanie dopravných riešení. Viac nájdete na www.eac-web.eu

Členovia EAC:           

ACE (Auto Club Europa) – má približne 580 000 registrovaných členov, založený v r. 1965,  jeho asistenčná služba robí na cestách vyše 100 000 zásahov ročne.

acv (Automobil Club Verkehr) - cca 300 000 členov, založený v r. 1962

AKSR (Autoklub Slovenskej republiky) - 5980 členov

ARBÖ (Auto-Motor-und Radfahrerbund – Bundesorganization (Rakúsko), 490 000 členov, 730 zamestnancov (!)

ARCD (Auto- und Reiseclub Deutschland) - cca 280 000 členov, založený v r. 1928

KS (Kraftfahrer-Schutz) - cca 450 000 členov, založený v r. 1935

Autoklub Slovenskej republiky na Slovensku

AKSR je členom Zväzu automobilového priemyslu (ZAP), má regionálne kluby, ktoré pracujú  v oblasti dopravnej výchovy, organizujú športové a iné motoristické podujatia. Komunikuje s Ministerstvom školstva SR, Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií  a spolupracuje najmä s jeho oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP). Dlhoročná je spolupráca so Slovenskou asociáciou poisťovní, Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR). Prezidentom AKSR je Mgr. Štefan Mihálik.

Kontakt: AKSR, Holíčska 30, 85105 Bratsialva; www.aksr.sk

red

Komentáre k článku


Stream naživo