2015-07-31 13:39:37
Ideálna križovatka
Ideálna križovatka je taká, na ktorej nevznikajú zápchy...

Kolóny hrozia aj tento víkend – pozrite sa kde je to najhoršie

Prázdniny u nás sa dostali do polovice, dovolenkové obdobie beží na plné obrátky. Aj opravy a zápchy na cestách.

Ak sa vyberáte cez víkend cestovať v Českej republike, potom vedzte, že tamojšie Riaditeľstvo ciest a diaľnic začína zajtra 1.8.2015 opravu diaľnice D2 v jej najkomplikovanejšej časti - v blízkosti Brna a križovatky s diaľnicou D1. Sú to prvé 4 km diaľnice po výjazd k obchodným centrám.

Prvá etapa bude v režime 2+2, v oboch smeroch teda budú uzavreté ľavé jazdné pruhy a práce budú prebiehať v strednom deliacom páse. Keďže sa oprava týka povrchu diaľnice D 2 v km -0,4 až 3,2 vpravo (v smere Bratislava), kde je prímestská intenzita premávky veľmi vysoká väčšinu dňa, bude v mieste mimoúrovňovej križovatky 3 v smere do Brna vedená jedným priebežným jazdným pruhom a druhý bude využitý na plynulé odbočenie a následne nájazd na D 2 z mimoúrovňovej križovatky. V miestach, kde budú postupovať práce kladenia asfaltobetónového povrchu, bude prevádzka lokálne vedena v režime 1 + 1.

Zároveň v týždni od pondelka 3.8.2015 sa začnú dve veľké opravy medzi Brnom a Vyškovom v troch na seba nadväzujúcich úsekoch:

• 204,6 - 199,3 vľavo (smer Praha)

• 204,6 - 210,0 vpravo (smer Ostrava)

• 215,0 - 210,0 vľavo (smer Praha)

Prípravné práce na vytvorenie uzávierky budú prebiehať v režime 1 + 2, budovanie prechodného dopravného značenia bude v termíne 3. 8. 2015 - 7. 8. 2015. V smere na Vyškov bude doprava vedená len jedným pomocným jazdným pruhom (odstavným).

Kolóny nielen v Rakúsku

Dajú sa už tradične očakávať hlavne v Rakúsku na prieťahu Viedňou, ktorým je diaľnica A23. Komplikácie kvôli striedavému uzatváranie jazdných pruhov môžu na tejto komunikácii nastať hlavne v mestskej časti Inzersdorf. Problémy sa vo Viedni čakajú aj pri Sankt Marxe, kde je provizórne dopravné značenie a používať sa musí náhradný most. V Rakúsku čakajte komplikácie aj na diaľnici A2 z Viedne do Grazu medzi 111. až 115. km, kde je pre stavebné práce premávka prevedená do protismeru.

Most sa opravuje na brennerskej diaľnici A13 pri Innsbrucku, v nočných hodinách býva diaľnica počas pracovných dní (od 20:00 do 5:00) úplne uzavretá.

Pozor si musíte dávať aj v okolí Mníchova, kde sa pred touto bavorskou metropolou očakávajú kolóny v dopravnej špičke.

Máme pre vás aj prehľad očakávaných miest so silnejšou premávkou, alebo kolónami:

Rakúsko: A1 okolí Salzburgu, A10 Tauernská diaľnica, A11 tunel Karawanken, A12 Inntalská diaľnica, A13 Brennerská diaľnica, A14 Porýnsko

Taliansko: A22 Brennerská diaľnice, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Venedig - Triest - hraničný prechod do Chorvátska Dragonja a všetky hlavné cesty v blízkosti pobrežia

Slovinsko: A2 Karawankentunnel, A1 Ljubljana - Koper, hraničný priechod Spielfeld (na diaľnici Pyhrnautobahn), diaľnica A4 Maribor - Ptuj, hraničný priechod Macelj

Športové podujatia a prázdniny skomplikujú premávku

So začiatkom prázdnin v Bavorsku a Bádensku-Württembersku dosiahne intenzita premávky na cestách tento víkend svoj vrchol. Navyše sa od piatku do nedele sa konajú preteky DTM na okruhu pri meste Spielberg, kam zavíta asi 50 tisíc divákov. Pridávajú sa k tomu majstrovstvá Európy v plážovom volejbale v meste Klagenfurt, ktoré je na diaľnici A2 medzi mestami Graz a Villach. Tam zavítajú ďalší priaznivci tohto športu.

Na záver ešte upozornenie o zákaze jazdy autobusov s deťmi vo Francúzsku

Tento rok je vo Francúzsku zakázané prepravovať deti v autobuse v sobotu 1. augusta. Zákaz sa vzťahuje aj na zahraničné autobusy a dôvodom zákazu je uctenie pamiatky 55 detí, ktoré zomreli pri tragickej dopravnej nehode v roku 1982 pri meste Dijon.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK, RSD ČR

Komentáre k článku


Stream naživo