2015-04-10 17:08:32
WCOTY 2015
WCOTY 2015 - 3x Mercedes z 5 kategórií
Zdroj: WCOTY

Svetové auto roka pozná víťazov – Mercedes má tri kategórie z piatich

Nová trieda C je Svetovým autom roka, najlepším športiakom je AMG GT a luxus ovládla trieda S.

Newyorský autosalón je spojený nielen s premiérami noviniek, ale aj s vyhlásením výsledkov ankety Svetové auto roka (World Car Of The Year čiže WCOTY). Takmer sme v záplave ďalších správ pozabudli na výsledky. Pre rok 2015 je absolútnym víťazom Mercedes-Benz triedy C.

Porazil aj európskeho víťaza, Volkswagen Passat B8. 75 novinárov z celého sveta v porote zaujala trojcípa hviezda hlavne „dizajnom a technológiami, ktoré boli prevzaté z triedy S“. V odôvodnení zisku titulu porota uviedla, že „okrem toho má auto novú platformu a zlepšené pohonné ústrojenstvo a preto sa úroveň kultivovanosti, luxusu, bezpečia, jazdných vlastností a ovládateľnosti dostáva na špičku vo svojej triede“.

Je pritom celkom zaujímavé, že práve „Céčko“ patrí k najlacnejším modelom  s titulom Svetové auto roka. Najprv v Nemecku totiž uvedie na trh model C160, ktorý svojím označením výnimočne hovorí pravdu o objeme motora. Pod kapotou teda má benzínový motor s objemom 1,6 litra preplňovaný turbodúchadlom o s celkom skromným výkonom 95 kW (129 koní).

Dynamické parametre ani spotrebu tejto verzie zatiaľ nie sú známe, ale bude mať manuálnu šesťstupňovú prevodovku za ceny od 31 683 Eur pre sedan a 33 349 Eur pre kombi. To znamená zníženie ceny v porovnaní s doteraz najlacnejšou benzínovou verziou C180 s výkonom 115 kW (156 k) o 2 023 Eur.

Zdroj: WCOTY

Tým sa úspech nemeckej automobilky neskončil, trojcípa hviezda vyhrala aj ďalšie dve kategórie. Športovým autom roka sa totiž stal Mercedes-AMG GT, keď porazil dvojicu BMW M3/M4 a Jaguar F-Type R. Nové S Coupe sa zasa stalo kráľom luxusného segmentu. Zanechalo za sebou hybridné BMW i8 a Range Rover Autobiography Black LWB. Túto kategóriu pritom Mercedes vyhral aj vlani, vtedy to bolo so sedanom triedy S.

Zdroj: WCOTY
Zdroj: WCOTY

Ostali už len dve zvyšné ceny na rozdelenie. Zeleným autom roka sa stalo už spomínané BMW i8, ktoré vystriedalo na najvyššom stupni svojho blízkeho súrodenca, ktorým bol minulý rok model i3. Malé elektroauto už neláka toľko zákazníkov ako v čase uvedenia na trh, no hybridné športové auto sa vezie naďalej na vlne popularity. BMW musí stále zvyšovať výrobu, aby pokryla stále vysoký dopyt.

Zdroj: Citroen
Zdroj: mercedes-benz

Veľký záujem je aj o Citroën C4 Cactus, ktorý získal ocenenie za dizajn. V Európe sa z neho predalo od premiéry už 60 tisíc kusov. Francúzsky crossover v rámci ankety porazil Volvo XC90 a Mercedes-Benz triedy C. Nebolo to ďaleko od stavu, že Mercedes mohol zaknihovať víťazstvo v každej z kategórií, lebo napríklad v kategórii „zelených“ áut skončila medzi porazenými okrem Volkswagenu Golf GTE aj hybridná trieda S.

Výsledky ankety WCOTY 2015

Svetové auto roka 2015 (WCOTY): Mercedes-Benz triedy C
Zelené auto roka 2015: BMW i8
Športové auto roka 2015: Mercedes-AMG GT
Luxusné auto roka 2015: Mercedes-Benz S Coupe
Svetový design roku 2015: Citroën C4 Cactus

Jozef Vydra
ZDROJ: WCOTY

Komentáre k článku


Stream naživo