2015-04-10 11:59:42
Automobilový sviatok v Bratislave
Automobilový sviatok v Bratislave
Zdroj: incheba

Audi a BMW znova vystavujú, VW má „elektriky“, Škoda Superb, Peugeot novinky...

Po roku sa pozornosť automobilových nadšencov opäť sústredí do nášho hlavného mesta, kde bude noviniek habadej.

Najočakávanejšie automobilové novinky smerujú do Bratislavy priamo zo Ženevy. Tento rok preto bude veľmi výdatný na slovenské premiéry – tešiť sa môžete na takmer 80 horúcich výstavných noviniek, medzi ktorými sú nielen superluxusné športiaky, ale aj rodinné autá vo všetkých cenových kategóriách.

Bohatšiu a komplexnejšiu ponuku ako vlani prezentuje aj fakt, že sa vrátili značky prémiového segmentu ako BMW a Audi. BMW sa po niekoľkých rokoch vracia hneď s niekoľkými slovenskými výstavnými premiérami. Chýbať nebude skvelá novinka, BMW i8. Mercedes-Benz ukáže aj model GLE Coupé a samozrejme ďalšie zaujímavé modely. Mazda predstaví 5 vozidiel. Jedným z nich bude v stredoeurópskej premiére CX-3, ktorá bola v Európe vystavená zatiaľ len v Ženeve.

Ani tento rok nebude počas Autosalónu chýbať výstava Excluvise Salon, ktorá v atmosfére St. Tropez prinesie luxusné autá, ktoré len tak na ulici neuvidíte. Okrem toho nebudú chýbať vrtuľník, motorové člny a najvýkonnejšia sériovo vyrábaná motorka na svete.

Ak chcete toto všetko vidieť, vstupenky na autosalón si môžete kúpiť cez Predpredaj.sk

Poďme sa pozrieť podrobnejšie na niektoré premiéry. Audi vystaví 9 modelov, z toho 3 slovenské premiéry. Najvýznamnejšou novinkou značky Audi pre rok 2015 je veľké SUV Audi Q7, ktoré si už od druhej polovice marca môžu zákazníci objednávať aj na Slovensku. V showroomoch autorizovaných predajcov sa objaví v júni.

Zdroj: Audi AG
Zdroj: Audi AG

Päťdverový model Audi A3 Sportback e-tron je prvým automobilom nižšej strednej triedy v segmente premium s pohonom Plug-in-Hybrid, ktorý tvorí benzínový štvorvalec 1.4 TFSI s výkonom 110 kW (150 k), so špeciálnou 6-stupňovou prevodovkou S tronic. Má v skrini uložený elektromotor s výkonom 75 kW napájaný lítiovo-iónovou batériou s kapacitou 8,8 kW pod zadnými sedadlami. Pri nabití batérie z vonkajšieho zdroja môže Audi A3 Sportback e-tron prejsť s elektrickým pohonom bez emisií až 50 km, pričom maximálna rýchlosť je obmedzená na 130 km/h. Pri súčasnom využití obidvoch motorov kompaktný automobil akceleruje z 0 na 100 km/h za 7,6 sekundy a so spaľovacím motorom dosahuje maximálnu rýchlosť 222 km/h.

Špičkový model radu TT tretej generácie – kupé Audi TTS znížilo inteligentnou konštrukciou karosérie s využitím hliníka a ocele high-tech hmotnosť oproti obidvom predchodcom. So zdokonalenou aerodynamikou to zlepšuje jazdnú dynamiku a znižuje spotrebu. Na pohon slúži benzínový štvorvalec 2.0 TFSI s výkonom 228 kW (310 k) so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo prevodovkou S tronic s dvoma spojkami a štandardne poháňa všetky kolesá. Atraktívne kupé je štandardne vybavené digitálnym združeným prístrojom Audi virtual cockpit – LCD monitorom s uhlopriečkou 31 cm.

Zatiaľ najmenší a zároveň najšportovejší model rodiny Q je Audi RSQ3. Koncom minulého roka ho výrobca zmodernizoval osviežením exteriéru, rozšírením vybavenia a novou ponukou motorov. Teraz ich je 5 s výkonom od 110 kW (150 k) do 250 kW (340 k). Alternatívu pre zákazníkov, ktorí hľadajú univerzálny automobil a neodhodlali sa na vstup do segmentu SUV, predstavujú kombi allroad quattro, prezrieť si môžete A4 allroad quattroA6 allroad quattro.

Zdroj: incheba

Tradične k Audi patrí športový charakter. Dokumentovať ho budú Audi A7 3.0 TDI Sportback competition - veľké päťdverové kupé, poháňané  motorom V6 TDI Biturbo s výkonom zvýšeným na 240 kW (326 k) a vlajková loď Audi S8 v športovom kabáte. Luxusnú limuzínu s hliníkovou karosériou poháňa benzínový motor V8 4.0 TFSI Biturbo  s výkonom 382 kW (520 k) a maximálnym krútiacim momentom 650 Nm a pohonom na všetky kolesá. Zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy, teda na úrovni čistokrvných športových automobilov.

Novinkou na slovenskom trhu je program Audi Gebrauchtwagen :plus, ktorý sa plošne spúšťa u autorizovaných predajcov Audi. Vozidlá predávané v rámci tohto programu sú atraktívne jazdené a firemné vozidlá Audi ako aj tzv. ročné vozidlá (Jahreswagen), ktoré si v zahraničí môžu kúpiť zamestnanci Audi za osobitných podmienok. Vzťahuje sa na ne záruka a ako takéto autá vyzerajú v praxi, bude demonštrovať model Audi SQ5.

Audi predstaví aj služby a predajné akcie. Audi Limited od 1. do 30. apríla 2015 prinesie atraktívne cenové bonusy až do výšky 10 000 €. Ponuka All inclusive prináša zákazníkom balík výhod: 3 roky bezplatný servis, 3 roky záruka, 3 roky zákonné a havarijné poistenie, aj registračný poplatok grátis. Importér predstaví aj novú mikrostránku www.svetaudi.sk. kde budú názorným a aj pre technických laikov zrozumiteľným spôsobom vysvetlené charakteristické vlastnosti a typické technické prvky automobilov Audi, aj benefity zákazníkom.

V sobotu 18. apríla o 12:30 hod. bude v expozícii Audi autogramiáda s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Anastasiou Kuzminovou, ktorá je verným fanúšikom značky a aktuálne jazdí na Audi Q5.

Zdroj: incheba

Vyskúšajte „elektriku“

Porsche Slovakia, autorizovaný importér značky Volkswagen, pripravil okrem ďalších modelov unikátny koncept VW GTI Roadster, ktorý stiera rozdiel medzi virtuálnym svetom a realitou. Po úspechu v minulom roku pripravil v spolupráci s bratislavským závodom Volkswagen Slovakia, a.s. testovacie jazdy s elektromobilmi e-up! a e-Golf. Jazdy budú prebiehať vrátane novinárskeho dňa 14.4.2015 až do konca týždňa. Návštevníci budú mať k dispozícii 3 kusy e-up! a 3 e-Golf, ktoré si budú môcť vyskúšať na vytýčenej trase okolo areálu výstaviska každý deň od 10:00 do 18:00 hod, v prvý deň len do 16:00 hod. a v posledný deň nedeľu 19.4. budú končiť o 17:00 hod. Stanovište elektrických áut VW bude na parkovisku v blízkosti hlavného vchodu. Trasa testovacích jázd vedie v bežnej premávke, preto je jazda možná iba s platným vodičským preukazom. Okrem toho je možné zapojiť sa do žrebovania o vecné ceny. Hlavnou výhrou je požičanie modelu e-Golf na víkend.

Volkswagen e-up! sa – rovnako ako verzie s benzínovým motorom a motorom na stlačený zemný plyn CNG – vyrába v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia, a.s. v Devínskej Novej Vsi. Väčší e-Golf sa vyrába v materskom závode značky Volkswagen vo Wolfsburgu.

Zdroj: Ján Hargaš

V prípade ďalšej značky v rámci koncernu VW to bude zaujímavé aj v expozícii Škoda, kde  oslávi svoju exkluzívnu slovenskú premiéru nový model Škoda Superb. Samozrejme nebudú chýbať ani ďalšie bestsellery na slovenskom trhu, ktoré má automobilka v ponuke.

Čo predstaví lev

V slovenskej premiére po prvýkrát predstaví aj slovenský Peugeot 208 . Veľkým prekvapením bude predstavenie  super auta, nádherného prototypu Peugeot ONYX, ktorý získal množstvo ocenení a od svojho uvedenia nepotreboval žiadnu repasáž, hoci reálne jazdil na okruhoch. Je vytvorený z netradičných materiálov a získal množstvo ocenení.

Zdroj: Peugeot
Zdroj: Peugeot

Nebudú chýbať ani športové modely – Peugeot 208 R2, ktorý získal majstrovský titul vo svoje triede a ako ďalšie prekvapenie nový tím Peugeot Sport Slovakia s modelom Peugeot 208 T16, ktorý bude pilotovať mladý perspektívny jazdec Martin Kočí. Samozrejme na stánku bude celá nová obnovená ponuka (radu 8) značky s levom v znaku, vrátane slovenských premiér modelov  Peugeot Partner, 308 GT, 508 RXH...

Aj Citroën má v zásobe nošu modelov uvedených prvý raz, predstaví sa napríklad Nová DS 5 s avantgardným dizajnom, s novou prednou maskou „DS Wings“, s výnimočnými technológiami a spracovaním interiéru na najvyššej úrovni. Bude aj inovované Berlingo s novým 7-palcovým dotykovým displejom s ovládaním multimediálnych funkcií a vstavanej navigácie, a tiež s novou funkciou Mirror Screen. Okrem uvedených modelov absolvujú slovenskú výstavnú premiéru aj ďaľšie vozidlá: Inovovaný Citroën C4DS 3 eTHP165 so špeciálnou výbavou RED EDITION  ako aj C3 Picasso BlackTop  

Samozrejme toho bude viac, je len na vás, či ostanete doma, alebo si vychutnáte možnosť vidieť novinky na vlastné oči.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo