2015-02-19 15:10:34
Hyundai Tuscon
Hyundai Tuscon sa predstavil ešte pred svetovou premiérou.
Zdroj: Hyundai Motors

Nový Hyundai Tucson oficiálne predstavili pred svetovou premiérou

Nový model nadväzuje na úspešný predaj jedného milióna SUV značky Hyundai v Európe

Od začiatku predaja modelu Santa Fe prvej generácie v Európe v roku 2001 totiž spoločnosť Hyundai Motor dodala európskym zákazníkom vyše milióna automobilov SUV. Upevnila  si tak vysoké renomé na rastúcom trhu SUV v Európe. Nový  Tucson má veľký význam pre predaj značky v Európe, kde na segment C-SUV pripadlo 22 % z predaja značky v roku 2014.

Šéfdizajnér Peter Schrayer dodal novému SUV výrazný exteriér s jedinečným vzhľadom, ktorý podporuje atletický postoj, ostré línie a predovšetkým výrazná šesťuholníkovú čelnú masku, ktorá sa prvýkrát ukázala na sedane Genesis vrátane dotýkajúcich sa svetlometov. Dizajn je ale samozrejme ovplyvnený aj väčším modelom Santa Fe. Práve u neho sa tiež novinka inšpirovala pri formovaní novej zadnej časti, kde sa opakujú oddelené hmlovky či dvojitá koncovka výfuku.

Zboku si tiež všimnite postupne sa zvažujúcu strechu s anténou, ktorá pripomína známe plutvičky. Auto má na dĺžku 4 475 milimetrov (+ 65 mm), šírku 1 850 mm (+ 30 mm) a výška zostala na rovnakých  1645 milimetroch. Nárast rázvoru o 3 centimetre s výslednými 2670 mm ešte viac miesta pre posádku.

Zdroj: Hyundai Motors


Pohľad do interiéru nás víta o poznanie lepšia a naoko celkom prémiová kabína s centrálnym dotykovým displejom a radom ovládačov na ideálne okrúhlom volante aj pri radiacej páke. Vnútrajšok auta má byť podľa údajov tlačových informácií  nabitý poctivými mäkkými materiálmi a chrómom, ktorý je aj na kľučkách dverí. Auto má byť výraznejšie ergonomické. Nový prístrojový štít s grafickým displejom uprostred signalizuje aj prítomnosť asistenta na udržiavania v jazdnom pruhu Lane Keeping Assist, ktorý pri aktivovanom tempomatu bude ľahko manipulovať volantom. Pri sedadlách to vyzerá na celkom slušné bočné vedenie, okrem koženého čalúnenia má byť ich devízou (minimálne pri vyšších stupňoch výbavy) tiež vyhrievanie a odvetrávanie. Tuscon sa ale bude pýšiť okrem iného elektrickým vekom kufra, ktorého objem dosahuje základných 513 litrov. Môže sa to zdať ako dostatočná hodnota, no predchádzajúca ix35 ponúkala ešte viac.

V rámci asistenčných systémov je súčasťou auta aj inteligentný parkovací asistent, autonómny predkolízny asistent s funkciou núdzového brzdenia, ďalej Traffic Alert Cross , ktorý má zabrániť konfliktu pri vychádzaní z radu zaparkovaných áut, monitoring slepého uhla alebo systém, ktorý automaticky nadvihne kapotu na zmiernenie následkov
zrážky s chodcom, prípadne s iným autom. K tomu ešte pridajme systém ktorý bude čítať dopravné značky kamerou  a zobrazovať limit povolenej rýchlosti, či trikrát rýchlejší navigačný systém.

Čo sa týka motorov, Hyundai ponúkne pre európske špecifikácie Tucsona atmosférickú tisícšesťstovku GDI s priamym vstrekovaním a s výkonom 99 kW (135 k), ktorá bude spolupracovať so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. K dispozícii však bude tiež svalnatejšia preplňovaná verzia (1,6 T-GDI) so 129 kW (176 k), pričom pre ňu bude na želanie pripravená aj automatická sedemstupňová dvojspojková prevodovka.

Na naftové strane ponuky sa Hyundai rozhodla pre použitie 1,7 CRDi s 85 kW ( 115 k) a výhradne šesťstupňovým manuálom a ďalej pre silnejšie dvojlitre, ku ktorým pôjde objednať klasický automat s hydrodynamickým meničom a šiestimi rýchlosťami. Štandardný motor 2,0 CRDi bude vládnuť vžýkonom 100 kW (136 k) a silnejší poskytne ešte zaujímavejších 135 kW (184 k). Všetky jednotky údajne vyhovujú emisnej norme Euro 6 a stále je ešte možné, že sa ponuka agregátov bude v závislosti na požiadavkách konkrétnych trhov ľahko modifikovať, rovnako sa potom neskôr upresní, ktoré motory bude možné voliť s pohonom všetkých kolies.

Spoločnosť Hyundai Motor bude 100 % produkcie nového modelu Tucson pre európsky trh vyrábať vo svojom závode Nošovice v Českej republike – čo predstavuje výrazný príspevok pre región. Výrazom dôvery značky vo vysokú kvalitu európskej výroby je jedinečná päťročná záruka bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov, ktorá sa bude vzťahovať na nový Tucson.

Po svetovej premiére na ženevskom autosalóne 2015 sa nový Hyundai Tucson začne predávať v Európe v druhom polroku 2015.

Jozef Vydra
ZDROJ: Huyndai

Komentáre k článku


Stream naživo