2015-02-06 11:15:16
Škoda zvyšuje výrobu modelov
Škoda zvyšuje výrobu modelov Fabia a Rapid Spaceback v Mladej Boleslavi
Zdroj: Škoda auto

Škoda Auto vyrobila 17 miliónov automobilov, rozširuje výrobu

Jubilejným vozidlom je červená Škoda Rapid Spaceback z mladoboleslavského závodu pre zákazníka v Nemecku.

Zdôrazňuje úspešnú rastovú stratégiu českej automobilky. V roku 2014 Škoda prvýkrát v takmer 120-ročnej histórii vyrobila a predala viac ako 1 milión vozidiel za jeden kalendárny rok. V nasledujúcich rokoch plánuje zvýšiť celosvetový predaj minimálne na 1,5 milióna vozidiel.

„Len od roku 1991 a vstupu koncernu Volkswagen vyrobila Škoda viac ako 12 miliónov vozidiel. Definitívne sme sa etablovali v Lige majstrov svetových masovo vyrábajúcich automobiliek. S novými modelmi Škoda v najbližších rokoch ďalej porastie,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland..

Škoda Auto je jedným z najstarších výrobcov vozidiel na svete. S výrobou automobilov začala už v roku 1905, keď zakladatelia automobilky Laurin a Klement vyrobili v Mladej Boleslavi prvý automobil, vozidlo Voiturette A. Najmä po vstupe koncernu Volkswagen v roku 1991 zažíva Škoda dych berúci vývoj. Automobilke sa podaril pôsobivý návrat medzi úspešné svetové automobilky, v súčasnosti má sedem modelových radov s viac ako 40 variantmi.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

„Nepoľavujeme, práve naopak, ďalej zvyšujeme tempo,“ hovorí Prof. Vahland. Hnacím motorom rastovej stratégie je najväčšia modelová ofenzíva značky Škoda všetkých čias. Od roku 2011 bola modelová paleta značky výrazne obnovená a rozšírená do dôležitých nových segmentov. Zatiaľ poslednou novinkou je tretia generácia vozidla Škoda Fabia a už v polovici februára predstaví značka najmladšiu generáciu modelu Superb. Úplne novo vyvinutá vlajková loď značky predstavuje ďalšiu éru a bude najlepším vozidlom Škoda všetkých čias. Novinka príde na trh v júni tohto roka.

Dôležitým je pre značku Čína, ktorá bola s podielom 27 % na celkových predajoch automobilky opäť najsilnejším odbytiskom vozidiel Škoda. Výroba prebieha v 13 výrobných závodoch v Českej republike, Číne, Rusku, Indii, Kazachstane a na Ukrajine. V najbližších rokoch chce česká automobilka svoje výrobné kapacity ďalej rozširovať.

Záujem zvyšuje výrobu

Nové modely značky Škoda si vedú skvele. Úmerne záujmu ide na plný výkon aj výroba. V hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi značka zvyšuje výrobné kapacity pre výrobu novej generácie modelov Škoda Fabia a Fabia Combi a tiež modelu Škoda Rapid Spaceback.
Už v lete 2014 Škoda Auto v Mladej Boleslavi modernizovala prevádzky dôležité pre výrobu modelu Fabia. Svojho času tak vzniklo napríklad nové a vysoko moderné zariadenie, s ktorým možno konfigurovať asistenčné systémy. Obnovené a rozšírené boli aj časti lakovne.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Škoda Auto v Mladej Boleslavi vyrába na dvoch montážnych linkách. Modely Fabia, Fabia Combi a Rapid Spaceback schádzajú z linky MBIII. Doteraz sa v dvoch zmenách vyrábalo maximálne 800 vozidiel. Odteraz sa vyrába denne až 1200 áut v troch zmenách,. Pre tretiu zmenu zamestnala spoločnosť Škoda Auto vo výrobe približne 800 nových zamestnancov. Na montážnej linke MBI vyrába modely Octavia, Octavia Combi a Rapid. Výrobná kapacita tejto linky dosahuje tiež 1200 vozidiel denne.

S aktuálnym rozšírením kapacity hlavného výrobného závodu v Mladej Boleslavi česká automobilka opäť potvrdila svoj význam zamestnávateľa a významného priemyselného investora. Od roku 1991 investovala ŠKODA AUTO v Českej republike viac ako 280 miliárd korún oi. Do výrobných procesov a závodov v Mladej Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

Mimoriadne úspešne vstúpila na trh práve nová generácia modelu ŠKODA Fabia. Voz definuje nové meradlá v segmente malých vozidiel a získal už niekoľko medzinárodných ocenení. V Českej republike bola nová ŠKODA Fabia zvolená, Autom roka 2015 '. Vo Veľkej Británii získala renomovaný titul, What Car? Car of the Year 2015 'od automobilového časopisu, What Car?'. Stala sa tiež Autom roka v Českej republike aj na Slovensku. Tiež Škoda Rapid Spaceback si získava čoraz viac srdcia zákazníkov. Roku 2014 vzrástol predaj modelu Rapid Spaceback v porovnaní predchádzajúcim rokom na deväťnásobok - teda 72 000 áut oproti 8000.

Komentáre k článku


Stream naživo