2015-01-08 11:00:00
Fiat z roku 1990
Fiat z roku 1990 by mal onedlho zmiznúť z talianskych ciest
Zdroj: imcdb.org

Talianska vláda chce zakázať staré autá

Zdá sa, že nové „ekologické“ aktivity Francúzska sú v Európe nákazlivé.

Stačí, že sa objavia správy o akomsi zákaze, najprv dieselov, teraz dokonca vjazdu áut do Paríža a už sa pridávajú ďalší. Konkrétne talianska vláda sa rozhodla rázne vyriešiť vysoký vek vozidlového parku na cestách Apeninského polostrova. Od roku 2019 chce zakázať prevádzku starých automobilov, ktoré nespĺňajú žiadnu emisnú normu. Vládny plán teraz mieri na schválenie do parlamentu.

Ráta s tým, že od 1. januára 2019 nebudú smieť na talianske cesty vyraziť vozidlá prihlásené pred 1. januárom 1993. Práve vtedy nadobudla platnosť prvá emisná norma Euro 1. Toto nariadenie sa má týkať aj autobusov a nákladných vozidiel, naopak by z neho mali byť vylúčené historicky cenné, veteránske  autá.

Status veterána sa dá teraz v Taliansku získať veľmi ťažko. Talianske združenie veteránskych autoklubov (ACI Storico - Automobile Club Italia) vypracovalo pomerne malý zoznam vozidiel, ktoré sa môžu stať veteránmi. Talianska vláda týmto zoznamom reagovala na skorší skokový nárast počtu veteránov, keď chceli mnohí majitelia veteránskym statusom ušetriť na prevádzke svojho auta.

Taliansky minister pre infraštruktúru a dopravu Maurizio Lupi chce pomerne kontroverzným nariadením donútiť talianske firmy k obnove vozidlového parku. Priemerný vek vozidiel verejnej dopravy je podľa Lupiho vôbec najstarší v Európe, mnohí cestujúci musia jazdiť autobusmi s vekom 30 rokov.

Pre prevádzkovateľov verejnej dopravy bude obmena vozidiel finančne náročná. Preto vláda vytvorila fond, z ktorého bude možné získať finančné prostriedky na nákup nového vozidla. Za tri roky má týmto fondom pretiecť pol miliardy eur.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com

Komentáre k článku


Stream naživo