2014-12-07 03:49:21
Nový Ford Mondeo
Nový Ford Mondeo
Zdroj: Ford motors

Nový Ford Mondeo už má svoje ceny, na náš trh príde v januári

Nekonečné čakanie nebola len lokálna záležitosťou. Novú generáciu Mondea očakávala celá Európa.

Od uvedenia sériovej verzie po spustenie predaja prešli zhruba dva roky. V USA sa po celý ten čas predáva vlastný brat Mondea pod menom Fusion.

Oplatilo sa čakať? V úplne novom Mondeu sa predstaví nový prednárazový bezpečnostný systém Pre-Collision Assist s funkciou rozpoznávania chodcov Pedestrian Detection, ktorý dokáže zaznamenať ľudí na ceste pred vozidlom, prípadne chodcov, ktorí by mohli križovať dráhu vozidla – a ak vodič nereaguje na varovanie, vozidlo začne automaticky brzdiť.

Mondeo má o 25 kg nižšiu hmotnosť. Z celkového zníženia hmotnosti o 115 kg konštruktéri až 80 percent využili na zabudovanie systémov na zníženie spotreby paliva a emisií CO2. Zavesenie zadných kolies s integrovanými ramenami, tuhší podvozok, elektrický posilňovač riadenia a nové brzdy majú autu zabezpečiť špičkovú jazdnú dynamiku a kratšiu brzdnú dráhu.

Zdroj: Ford motors

Medzi systémy na podporu vodiča a komfortné a bezpečnostné prvky možno zaradiť adaptívne LED svetlomety, nafukovacie zadné bezpečnostné pásy a systémy SYNC 2 a MyKey systém. Medzi moderné materiály patria rôzne druhy vysokopevných ocelí, horčík a inteligentné plasty. Na vyššej tuhosti karosérie sa taktiež podieľa moderná výrobná technológia hydrotvarovania. Vďaka vynikajúcemu odhlučneniu je kabína až o 3 decibely tichšia a hladina hluku vetra je nižšia o 8 percent. Auto má zabudovaný špičkový klimatizačný systém, pričom netreba zabudnúť na dômyselný dizajn s mimoriadnou kvalitou a remeselným spracovaním.

Zdroj: Ford motors
Zdroj: Ford motors

Konečný dátum pre Slovensko, kedy už prídu prvé kusy je začiatok roka 2015. V ponuke bude s troma druhmi karosérie. Okrem trojpriestorového sedanu sa v ponuke objaví aj kombi a tiež liftback s otváraním kufra na štýl Škody Octavia.

Nové Mondeo bude v ponuke s piatimi alternatívami pod prednou kapotou. Zatiaľ ako základ bude figurovať benzínový motor 1,5 EcoBoost s 118 kW (160 k), s ktorým bude cena sedana od 24 480 eur. en asi nebude patriť k najpredávanejším verziám. Do flotíl sa najviac predá áut s karosériou kombi a dvojlitrovým naftovým motorom, pri ktorom bude cena s výbavou Trend štartovať na cene 28 480 eur. To je približne toľko, koľko stojí porovnateľný Passat Variant s rovnakým výkonom.

K dispozícii je už úplný Nový Ford Mondeo Cenník

Zdroj: Ford motors
Zdroj: Ford motors

Skôr ako sa dostane nové Mondeo aj reálne na slovenské cesty, budeme mať možnosť otestovať ho (spoločne s vynoveným Focusom) a prinesieme prvé skúsenosti spoza volantu už na budúci týždeň.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford, Summit Motors

Komentáre k článku


Stream naživo