2014-11-26 04:04:51
Tankovanie paliva
Tankovanie paliva

Bionafta nie je až tak bio, ako sa predpokladalo...

Dokázala to najnovšia austrálska štúdia, ktorá prišla síce s tušenými, no predsa len nečakanými výsledkami.

O prospešnosti biopalív sa diskutuje od ich vzniku z hľadiska ekonomického, ekologického, aj zdravotného. Austrálski vedci zistili a zverejnili pomerne prekvapujúce zistenie: bionafta škodí ľudskému zdraviu viac než obyčajná nafta! Biopalivá tak dostávajú ďalší pravý hák. Nielen, že je ich výroba drahá a neefektívna, ale ešte aj ich priame použitie, teda spaľovanie, škodí ľudskému zdraviu viac, než sa pôvodne myslelo.

Kto tankuje biopalivá a predovšetkým bionaftu založenú na prímesi metylesteru repkového oleja, zabíja okolie. S takýmto zistením prišli austrálski vedci, ktorých výskum publikoval austrálsky magazín Science Network, v našom okolí naň upozornil portál osel.cz, odkiaľ sme čerpali aj my.

Ekologická bionafta sa tak bude musieť opäť brániť kritike. Tomuto palivu sa vyčíta aj negatívny dopad na poľnohospodárstvo a trh s potravinami a hovorí sa tiež o jeho neblahých vplyvoch na motory. Pozrime sa však hlavne na zdravotné riziká, ktoré prináša používanie bionafty.

A práve to sa rozhodli vyskúmať austrálski vedci. Ukázali, že obyčajná nafta bez prímesi bioložek má menšie exhalácie než bionafta. Urobili jednoduchý test – nechali bežať motor na tri druhy nafty - klasickú, s dvadsaťpercentnou prímesou repkového oleja a stopercentný metylester repkového oleja.

Bionafta škodí organizmu viac ako „klasika“

Výfukové plyny vzniknuté spaľovaním bionafty majú podľa štúdie, ktorú opisuje server Science Network Western Australia, horší vplyv na ľudský organizmus ako výfukové plyny vzniknuté spálením klasickej motorovej nafty za rovnakých podmienok. Štúdia konkrétne skúmala vplyv výfukových plynov na epitelové bunky v dýchacom trakte. To sú bunky, ktoré v našom organizme predstavujú prvú obrannú líniu pred vírusmi a cudzími časticami, ktoré môžu vniknúť do nášho tela.

Epitelové bunky majú síce vysokú schopnosť regenerácie, avšak ich výraznejšie porušenie znamená pre človeka vyššie zdravotné riziká. Ako ukázala štúdia, tieto bunky dostávajú od spalín z repkovej bionafty zabrať hneď dvakrát. Spaľovaním bionafty (paliva, ktoré u nás oficiálne označujeme ako metylester repky olejnatej - MERO) totiž vznikalo pri rovnakých podmienkach ako pri klasickej nafte viac škodlivín. Bionafta produkovala viac oxidu uhoľnatého (CO), oxidu uhličitého (CO₂), oxidu dusičitého (NO₂) aj oxidu siričitého (SO₂). Znížila sa len produkcie oxidu dusnatého (NO). Väčšiu produkciu škodlivín oproti nafte vykazovala aj zmes 20% bionafty a 80% motorovej nafty.

Zdroj: Charles Daughlian, Wikipedia


Vedci vystavili epitelové bunky vzniknutým výfukovým plynom počas 24 hodín. Zistili, že životaschopnosť buniek vystavených plynom vzniknutým spálením bionafty bola výrazne nižšia ako v ostatných prípadoch. To je jednak dané vyššou koncentráciou škodlivín (vplyv mali predovšetkým CO₂ a NOx), ale aj väčším množstvom malých častíc vo vzorkách spalín.

Prekvapujúce výsledky vznikli pri samotnom spaľovaní troch rôznych druhov nafty, kde sa simulovalo čiastočné zaťaženie dieselového motora. Bionafta a jej zmesi produkovali oproti nafte viac častíc, ktoré nezachytia ani filtre. Tieto malé častice sa vo forme aerosólu držia vo vzduchu dlhšie než väčšie prachové častice, ktoré vedia filtre zachytiť. Majú väčší špecifický povrch a to znamená, že sa na ne môže viazať viac škodlivých látok. Tie potom prenikajú do dýchacieho systému, kde napáchajú ďalšie škody.

Malé častice človek horšie vykašliava, a tak v tele zostávajú dlhšie než klasické prachové častice, alebo sadze. Mikroskopické pevné častice na seba viažu predovšetkým toxické látky, s ktorými potom prenikajú do dýchacích ciest človeka a tadiaľ do krvného obehu. Ako na to reagovali pľúca človeka, respektíve pľúcne bunky? Čím väčší bol podiel bionafty v spaľovanom palive, tým na tom boli bunky horšie. Odumierali rýchlejšie, alebo aspoň začali produkovať viac interleukínov. To znamená, že vlastne reagujú ako pri začínajúcom sa ťažkom pľúcnom zápale. Pôsobením miniatúrnych čiastočiek sa teda podľa štúdie výrazne zvyšuje riziko zápalu tkaniva.

Jozef Vydra
ZDROJ: osel.cz

Komentáre k článku


Stream naživo