2014-11-06 09:10:00
Honda Accord
Honda Accord
Zdroj: Honda

Chcete novú Hondu Accord? Tak si pohnite! Končí a bez nástupcu

Honda oznámila, že jej model v segmente D odchádza a rok 2014 je posledným, ktorý si Accord odkrúti celý.

Budúci rok totiž jeho výroba končí, a to celosvetovo. Európsky Accord sa predáva po celom svete v rôznych špecifikáciách. V USA sa napríklad predáva pod značkou Accura TSX. Napríklad pre Austráliu sa posledné kusy vyrobia vo februári budúceho roka.

Európsky Accord sa vyrába v závode Hondy v Británii, no dlho tomu tak nebude. Oficiálne zdroje z automobilky tvrdia, že výroba Accordu bude zastavená a s priamym nástupcom sa zatiaľ nepočíta.

Paradoxne v USA sa momentálne predáva Accord, ktorý prišiel na trh minulý rok a ten sa bude vo svete predávať aj naďalej. Pre Európu sa s „širokým“ Accordom z USA nepočíta.

Dôvodom na odchod zo segmentu D je klesajúca tendencia predaja v tomto segmente. Stredná trieda sa rozdelila na tých, ktorí dokážu poskytnúť pocit luxusu a tých, ktorí to až tak nedokážu. Z tohto dôvodu sa darí BMW, či Mercedesu, no Toyote, či Honde čísla predajnosti prudko klesajú. Predajnosť klesala aj Volkswagenu, veď Passat pre klesajúci záujem zákazníkov prišiel o prvenstvo v segmente v prospech BMW radu 3. Nový Passat B8 by to však mal zvrátiť, podobne sa o zvrat pokúsi Ford s novým Mondeom.

Honda s veternými mlynmi bojovať nechce a výrobu modelu radšej ukončí teraz akoby doň mala nalievať peniaze s neistým výsledkom. Pre prichádzajúcu normu Euro 6 sa odchod koná už v blízkej budúcnosti a nie o rok, či o dva.

Odchod európskeho Accordu je škoda, dozaista mal svojich verných zákazníkov a záujemcov. Väčšou škodou je, že Honda neplánuje nástupcu v segmente, ale toto rozhodnutie celkom chápeme. Ukončenie výroby môže mať aj jednu výhodu. S príchodom normy Euro 6 sa budú všetci predajcovia na jar budúceho roka snažiť zbaviť áut nevyhovujúcich novej norme a zákazníci môžu očakávať zľavy. To však platí pre všetky automobilky.

Ján Hargaš
ZDROJ: The Motor Report

Komentáre k článku


Stream naživo