2014-10-15 15:31:27
Slovakia Ring
Slovakia Ring
Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

Slovakia Ring oslavuje - od jeho otvorenia uplynulo už celých 5 rokov

Bolo to 1. októbra 2009, keď dali oficiálne do prevádzky jediný profesionálny automobilový okruh na Slovensku.

Slovakia Ring sa odvtedy rozrástol na multifunkčný areál s okruhom, hotelom, offroad dráhou, ale tiež  s tréningovým Centrom bezpečnej jazdy. Toto zázemie výrazne pomohlo rozvoju slovenského motoršportu a zvýšilo príťažlivosť celého regiónu.

Počas uplynulých 5 rokov privítal Slovakia Ring desiatky jazdeckých agentúr z celej Európy, stovky výborných jazdcov, ale aj tisícky divákov a tisíce tých, ktorí v Centre bezpečnej jazdy zdokonalili svoje vodičské zručnosti. Okruh neďaleko Orechovej Potône pravidelne hostí významné motoristické podujatia. K najvýznamnejším patria Majstrovstvá sveta cestovných automobilov WTCC a preteky áut kráľovskej špecifikácie GT. Sú to podujatia, ktoré tvoria prvú ligu svetového motoršportu.

Medzi tradičné podujatia sa už zaradili aj medzinárodné motocyklové preteky Alpe Adria, ktoré od roku 2010 ani raz neobišli slovenský okruh. Vo svojej 30-ročnej tradícii pokračujú aj národné majstrovstvá - Veľká cena Slovenskej republiky - preteky cestných automobilov na okruhu Slovakia Ring.

Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring
Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

„Žiadny špičkový šport sa nezaobíde bez entuziazmu a podpory širokej siete partnerov. Vďaka nadšeniu a dobrému zázemiu sa nám podarilo zrealizovať sen generácií nadšencov motošportu na Slovensku. Slovakia Ring je svetovým slovenským okruhom, vďaka ktorému sme sa výrazne zapísali na mapu sveta a otvárame možnosti pre výchovu nových talentov,“ povedal včera Pavel Čulík, riaditeľ Slovakia Ringu.

Okruh včera privítal zaujímavých hostí – tých, ktorí stáli pri myšlienke, aj zrode tohto jedinečného pretekárskeho okruhu, ale tiež jazdcov, ktorí urobili Slovensku aj Slovakia Ringu dobré meno. Prišli aj slovenskí jazdci, ktorí takpovediac „vyrastali“ aj na tomto okruhu a svojimi výsledkami na ňom, ale aj v Európe a vo svete šírili povesť Slovenska ako dobrého hostiteľa a kvalitného okruhu. Nechýbal vicemajster kategórie ETCC, ktorý má namierené do prestížnej kategórie WTCC - v jeho úsilí môžete podporiť Maťa Homolu.

Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring
Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

Ale späť na Slovakia Ring – fanúšikom motoristického športu netreba predstavovať „Štofiho“, ako prezývajú Štefana Rosinu mladšieho, ktorý spolu s Pavlom Čulíkom a Tiborom Mikušom pokrstili pri príležitosti spomínaného výročia Profilovú publikáciu SLOVAKIA RING: Svetový slovenský okruh

Zúčastnení hostia mali možnosť vyskúšať si takmer všetko, čo Slovakia Ring ponúka: jazdu v rámci jednotlivých modulov Driving Academy, jazdu v teréne aj zistiť v simulátore prevrátenia auta, na čo sú okrem iného v aute bezpečnostné pásy. Bola tiež možnosť (nechať sa) odviezť profi jazdcami na okruhu v rôznych typoch a modeloch rýchlych áut a pozrieť si minivýstavu áut – veteránov, či spoznať aspoň časť „motorového náčinia,“ ktoré sa používa na okruhu Slovakia Ring a pri výcviku v rámci školy bezpečnej jazdy.

Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring
Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

Okruh je vzdialený od Bratislavy približne necelých 40 kilometrov smerom na východ, takže dostupnosť je dobrá takmer s polovice územia Slovenska. Za motoristickými zážitkami sa však opaltí cestovať aj ďalej a Slováci sú príkladom toho, že Slovakia Ring už našli aj s jeho podujatiami. A to nielen motoristickými.

Hoci nemáte túžbu stať sa profesionálnym jazdcom, jazdiť na okruhu môžete aj vy. Stačí si vybrať správny čas a vhodný program.

Takže pre vás, ktorí ste doteraz o Slovakia Ringu ešte nepočuli (?!), pripájame týchto...

Pár základných informácií

Slovakia Ring je profesionálny pretekársky okruh na Slovensku. S celkovou dĺžkou 5 922 m sa radí medzi najdlhšie v Európe. Kvalitatívnymi a bezpečnostnými parametrami vytvára okruh zázemie nielen pre prestížne svetové šampionáty pod hlavičkou FIA. Od roku 2010 prináša podujatia pre profesionálnych jazdcov, amatérov aj širokú verejnosť.

Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

Komplex Slovakia Ring v Orechovej Potôni predstavuje jedinečný areál na Slovensku. Na jednom mieste ponúka možnosť jazdiť na motoristickom okruhu, zdokonaliť sa v škole bezpečnej jazdy, vyskúšať si off-road a užiť si relax v hoteli. Okruh Slovakia Ring so špičkovými parametrami patrí medzi najkvalitnejšie v Európe. Ponúka pestré možnosti využitia pre profesionálov aj amatérskych jazdcov a prináša pravidelné víkendové podujatia pre širokú verejnosť. Pre všetkých, ktorí si chcú preveriť a zdokonaliť svoje jazdecké zručnosti, je pripravené Centrum bezpečnej jazdy s najmodernejším tréningovým cvičiskom v strednej Európe. Po aktívnom výkone si môžete dopriať výdatný obed či večeru v Hoteli Ring***, ktorý ponúka komfortné ubytovanie a wellness centrum so saunami a bazénom.

Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring
Zdroj: Jozef Vydra, Trenkler/Slovakia Ring

Jozef Vydra
ZDROJ: Race Pro Media

Komentáre k článku


Stream naživo