2014-08-28 10:38:33
SAAB 9-3 Aero
SAAB 9-3 Aero
Zdroj: saabsunited, SAAB, NEVS

NEVS žiada viac času pre SAAB. Chce reštrukturalizáciu

Predstavenstvo spoločnosti National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) požiadalo o reštrukturalizáciu, aby získalo viac času pre rokovania s potenciálnymi investormi.

„Trojstranné rokovania, ktoré vedieme s dvoma svetovými výrobcami automobilov sa posúvajú ďalej, ale sú zložité a vyžadujú si viac času ako sme očakávali. Potrebujeme preto čas navyše, aby sme rokovania posunuli do úspešného konca a dosiahli dohodu. Preto žiadame o reštrukturalizáciu. Sme odhodlaní vyplatiť dlhy svojim dodávateľom,“ povedal prezident NEVS Mattias Bergman.

NEVS má približne 400 priamych a ďalších 500 nepriamych dodávateľov súčiastok a materiálov do automobilov. Drvivá väčšina z nich sa rozhodla počkať na výsledok tripartitných rokovaní medzi NEVS a dvoma ázijskými automobilkami. Niektorí však podali žiadosť na vyplatenie dlhov na „Swedish enforcement authority“ (obdoba exekútora).

Nasledujúce aktivity vyššie uvedenej organizácie (exekúcia) by mohli zahŕňať rozpredávanie majetku spoločnosti NEVS, ktorý by však mal byť zahrnutý v zmluve medzi NEVS a ázijskými automobilkami. Strata majetku by mohla vážne poškodiť finalizáciu kontraktu s automobilkami, čo by bolo v neprospech všetkých.

Preto NEVS podala žiadosť na priľahlý súd, pričom navrhla právnika zo spoločnosti Hamilton zo Štokholmu ako správcu reštrukturalizácie.

Reštrukturalizácia zahŕňa vnútorné pohyby majetku v spoločnosti, ktoré by mali pomôcť získať zdroje na vyplatenie dlhov bez poškodenia hlavného zámeru firmy. Napríklad ide o prenos akcií spoločnosti medzi vlastníkmi – počas fúzie. Nejde o bankrot. Je to krok k tomu, aby sa spoločnosť zachránila, našla vlastné zdroje na vyplatenie dlhov bez toho, aby muselo prísť k poškodeniu predmetu podnikania. Reštrukturalizácia je v podstate dohoda medzi dlžníkom a veriteľmi na vyplatení dlhov, pričom ju riadi poverený nestranný orgán a riadi sa zákonom.

Spoločnosť NEVS vlastní značku SAAB, jej patenty vrátane výrobného závodu v meste Trollhättan. NEVS zasa vlastní čínsky investor, ktorý ešte na prelome prvého a druhého štvrťroka 2014 prestal financovať operácie NEVS, čím zapríčinil, že NEVS nedokázal ďalej vyplácať svojich dodávateľov a musel pozastaviť výrobu (v súčasnosti sú odložené aj výplaty zamestnancov). Vedenie NEVS okamžite konalo a tušiac čo nastane hľadalo nových investorov. Našlo ich v indickej spoločnosti Mahindra (ktorá má dobré vzťahy so spoločnosťou SAAB vyrábajúcou lietadlá) a v čínskom koncerne Dongfeng. Čínske konzorcium pôvodne stojace za NEVS medzičasom zbankrotovalo a bolo jasné, že bez dohody s vyššie spomenutými automobilkami NEVS skrachuje a SAAB bude opäť na lopatkách.

Rokovania stále pokračujú, zdá sa, že za značku by sa mala postaviť Mahindra s koncernom Dongfeng ako partnerom pre operácie v Číne – teda v kľúčovom trhu pre NEVS. Ako to však dopadne je stále vo hviezdach...

Ján Hargaš
ZDROJ: NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo